15 d'abril de 2024
habitatge

​Un grup d'amics crea una cooperativa d'habitatge a Gerri de la Sal i busca una unitat familiar que s'hi vulgui sumar

Han batejat el projecte com ‘La Tremolina’ i volen transformar una antiga era del poble en quatre cases

Redacció 10 de març de 2021 a les 10:04
Pla general de tres dels cinc socis de La Tremolina | ACN
La Tremolina és una cooperativa d'habitatge, recentment constituïda al Pallars Sobirà, que vol transformar una era de Gerri de la Sal, al municipi de Baix Pallars, en quatre habitatges. El projecte està format per un grup de cinc amics de tres unitats de convivència i ara busquen una quarta unitat que s'hi vulgui incorporar.

Un dels socis, Pere Llorach, explica que més enllà de proporcionar un habitatge accessible, digne i estable, els agradaria impulsar un projecte més ampli de sobirania alimentària, dinamització econòmica i social, i participació amb el poble i el territori. L'era que han adquirit permetrà habilitar quatre habitatges i disposar d'espais comunitaris, on tenen pensat fer-hi un forn de pa, una cuina amb registre sanitari o una aula polivalent.

Aquests cinc amics ja fa un temps que van fer el canvi de la ciutat pel poble. Mireia Ercilla, sòcia de La Tremolina, ha explicat que alguns porten més temps que altres vivint a la comarca, però assegura que és el període suficient per comprovar que volien tirar aquest projecte junts al Pallars Sobirà.

L'habitatge és propietat de la cooperativa i l'ús de les estances es cedeix als socis per un període de temps indefinit a canvi d'una aportació econòmica. Llorach ha parlat dels avantatges d'aquest model cooperatiu i ha destacat l'accés a un "habitatge de qualitat i a cost més accessible que el del mercat especulatiu". En aquest sentit, afegeix que l'aportació és "assequible i recuperable en el moment de marxar".

Ercilla també ha explicat que ara busquen algú que ja visqui o tingui ganes de viure al Pallars Sobirà, amb interès d'implicar-se en projectes que ajudin a la comarca i de treballar per fer realitat aquesta cooperativa.

La Tremolina és la primera cooperativa d'aquestes característiques del Pallars Sobirà. Al Pallars Jussà ja existeix Envall Cooperativa, que té com a objectiu revitalitzar el poble d'Envall, al terme municipal de la Torre de Capdella. La cooperativa d'habitatge també és en cessió d'ús i de treball, però en aquest cas volen recuperar Envall des del punt de vista poblacional, arquitectònic i socioeconòmic, després d'haver estat trenta anys abandonat.
 

Pla general de l'era on es construiran els habitatges de la cooperativa. Foto: ACN

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació