Dijous, 25 d'abril de 2024
plaques solars

La CUP demana una moratòria del Decret d’energies renovables i una solució «de consens»

La formació manifesta que l’allau de projectes fotovoltaics al Pallars Jussà només s’aturarà “amb voluntat dels polítics locals” i amb “mobilització popular”

Redacció 1 de març de 2021 a les 09:49
Ovelles passant pel mig de plaques solars en una planta andalusa | ACN
La CUP Pallars ha demanat al Govern en funcions una moratòria immediata del Decret 16/2019 d’energies renovables i “una solució de consens treballada” amb i des dels territoris afectats. La formació ha manifestat a través d’un comunicat que l’allau de projectes fotovoltaics al Pallars Jussà només s’aturarà “amb voluntat dels polítics locals” i amb “mobilització popular”.

La CUP, que va ser la única formació parlamentària que fa poc més d’un any va votar en contra del Decret 16/2019 d’energies renovables, recorda que llavors ja va advertir que la seva aprovació s’estava fent, segons el seu criteri, “d’esquena als territoris afectats” però a favor “de la liberalització del sector energètic”. 

Recentment, al Pallars Jussà s’han fet públics 16 expedients per instal·lar plaques solars, que en total sumen 482 hectàrees i de les quals més de dos terceres parts s'ubicarien al municipi d’Isona i Conca Dellà. La CUP lamenta que no s’hagi teixit “una estratègia conjunta” per fer front al que qualifiquen com una “maniobra especulativa” que se situa a la comarca “perquè el preu del sòl és molt baix” i que “hipotecarà el futur del territori a canvi d’interessos econòmics que no revertiran aquí”.

En aquest sentit, la CUP acusa a l’alcaldessa d’Isona i Conca Dellà i delegada del Govern a l’Alt Pirineu i l’Aran, Rosa Amorós; i al president del Consell Comarcal del Pallars Jussà i alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol, de “blanquejar” aquesta operació. Els cupaires posen en dubte que un equip de govern municipal estigui “legitimat per hipotecar terrenys comunals per als propers 30 anys sense ni tan sols posar-ho a consulta pública”.

La CUP proposa posar en valor els valors naturals i patrimonials de la comarca per aconseguir “aturar el cop”. Així, els anticapitalistes demanen la implicació de les entitats, organismes i ens del territori per fer front comú i presentar informes que impedeixin justificar la implantació dels parcs solars.

 Consulta sobre el mapa tots els projectes presentats

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació