Divendres, 19 d'abril de 2024
coronavirus: balanç setmanal

Baixen a la meitat els contagis setmanals de Covid-19 al Pallars

Entre el 15 i el 21 de febrer s’han detectat nou positius per coronavirus al Pallars Sobirà i cinc al Jussà, i més d’un miler de pallaresos ja s’han vacunat

Jordi Ubach Llorens 26 de febrer de 2021 a les 11:34
Una usuària vacunant-se en un CAP català | ICS
Amb els indicadors de la pandèmia estancats a Catalunya, al Pallars els nous casos disminueixen per primer cop en quatre setmanes. Així, en tota la setmana passada -entre el 15 i el 21 de febrer- les comarques pallareses van sumar 14 nous positius per coronavirus, la meitat dels que es van comptabilitzar set dies enrere. El Pallars Sobirà és, una setmana més, la comarca on més contagis s’hi han produït, amb nou, mentre que al Jussà n’hi han hagut cinc.


D'aquesta manera, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, el Pallars Sobirà redueix en 11 persones el nombre de contagiats respecte la setmana anterior, provocant també una disminució del risc de rebrot. Aquest és ara alt, de 258, quan divendres passat era de 764. Per municipis, els positius s’han produït a Sort (2), Esterri d’Àneu (2), Soriguera (2), la Guingueta d’Àneu (2) i Lladorre.

El Pallars Jussà, per la seva banda, també redueix les xifres de la setmana anterior, registrant cinc nous contagis en el període comprès entre el 15 i el 21 de febrer. Set dies enrere n’havia tingut vuit. Per municipis, tots els cinc positius de coronavirus s’han produït a la Tremp. Amb aquestes dades, el risc de rebrot a la comarca disminueix i passa d’alt a moderat. Ara és de 79, quan set dies enrere era de 138.

Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.

Més d’un miler de pallaresos ja s’han vacunat

Salut també incorpora a les seves dades les persones que ja s’han vacunat de la Covid-19. Així, segons aquestes xifres, al Pallars Jussà ja han rebut el vaccí 853 persones, de les quals a 541 ja se’ls ha injectat la segona dosi. Mentrestant, al Sobirà han estat 242, de les quals 140 han rebut també la segona dosi. En total, doncs, són 1.095 les persones que ja s’han vacunat a les comarques pallareses, mentre que la segona dosi l’han rebut 681. Aquesta última xifra suposa un 3,37% del total de la població de les dos comarques. 


Disminueix la velocitat de propagació a les dos comarques

Els contagis han disminuït a les comarques pallareses, i això es tradueix també en la tendència de la pandèmia, tal com marca l’índex Rt. Al Pallars Sobirà, aquest indicador ha baixat significativament respecte la setmana passada, quan era d'1,43, i actualment és de 0,53. Al Pallars Jussà la tendència és similar i l’índex Rt també disminueix: actualment és de  0,73, quan la setmana anterior era d'1,04.

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona. 

942 positius al Pallars des del març

En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març de 2020, les comarques pallareses acumulen 942 positius, dels quals 647 s'han produït al Pallars Jussà i 295 al Sobirà. Això significa que aproximadament un 4,67% de la població pallaresa ha patit la Covid-19. Una setmana més, la mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars ha disminuït respecte l'anterior. Ara és de 34,9 anys i set dies enrere era de 35,8.

Pel que fa al nombre de proves PCR i tests d'antígens, durant la setmana passada a les comarques pallareses se’n van realitzar un total de 437, de les quals 278 es van fer al Pallars Jussà i 159 al Sobirà. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 2,44% al Jussà i de 7,53% al Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar al màxim la propagació del virus.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).

Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut mostra al seu web les dades a partir del quart dia anterior a la data actual. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el 21 de febrer. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació i el retard en el recompte.

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació