Dissabte, 20 d'abril de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 16:31 
Putin ordena un alto el foc a Ucraïna els dies 6 i 7 de gener

Vladímir Putin ha ordenat a les seves forces a Ucraïna aplicar l'alto el foc els pròxims dies 6 i 7 de gener, amb motiu del Nadal ortodox. Així li havia demanat el líder de l'església ortodoxa a Rússia, mentre que el president turc Recep Tayyip Erdogan li havia proposat aquesta mesura però en el marc de poder obrir converses de pau amb Ucraïna.

 18:08 
Les incògnites del 2021: veurem condemnats per l'1-O en llistes electorals? I el retorn de Puigdemont?

La reforma del codi penal obrirà la porta a modificar la sentència del procés, cosa que podria rebaixar o eliminar les penes d'inhabilitació imposades pel Suprem l'any 2019.

 09:42 
Deu causes judicials que marcaran el 2023

L'independentisme continuarà pendent dels tribunals, amb casos importants com el de Jové i Salvadó, mentre Europa dictarà sentències clau per als exiliats; els jutges també veuran enguany el cas de Laura Borràs o el finançament irregular de CDC. Per Bernat Surroca

 07:45 
Lula revoca diversos decrets polèmics establerts per Bolsonaro

El president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, ha revocat aquest diumenge més d'una desena de decrets signats durant el Govern del seu antecessor, Jair Bolsonaro, en un dels seus primers actes després de prendre possessió de la Presidència brasilera. Ha restablert el funcionament del Fons Amazònia, mentre que s'ha decretat el combat contra la desforestació i s'ha derogat una mesura sobre mineria il·legal. D'altra banda, el recentment nomenat dirigent del Brasil ha suspès l'emissió de nous permisos de tinença d'armes, així com les autoritzacions de nous clubs de tir.

 16:38 
"Sempre endavant", la nova campanya del Govern pel 2023 que anima la ciutadania a avançar "plegats"

El Govern iniciarà aquest 31 de desembre la nova campanya marc institucional “Sempre endavant” per animar la ciutadania a continuar avançant "plegats" en la construcció "d'un futur millor per a Catalunya". Així ho ha explicat l'executiu de Pere Aragonès aquest divendres en un comunicat, en el qual ha detallat que el missatge central de la campanya reflecteix la "voluntat inequívoca" del Govern de donar resposta a les emergències derivades de la crisi i, alhora, d'impulsar les transformacions necessàries per construir un país més lliure, més just, més verd i més pròsper. La campanya serà el paraigua de tota la feina del Govern i durant el seu llançament tindrà presència en televisió, ràdio i premsa escrita, així com un gran desplegament digital.

 09:48 
Retards de més de mitja hora a set línies de Rodalies per una avaria entre Bellvitge i Sants

Les línies R2, R2 Sud, R2 Nord, R11, R13, R14, R15, R16 i R17 acumulen retards que poden superar la mitja hora per una incidència a les instal·lacions d'Adif entre Bellvitge i Barcelona Sants, segons ha informat Rodalies. Adif ha explicat que està treballant per solucionar la incidència en el menor temps possible.

 12:09 
Interrompuda la circulació de la línia R3 de Rodalies a Montcada

La línia R3 de Rodalies ha quedat interrompuda al seu pas entre Montcada Bifurcació i Montcada Ripollet. Segons ha explicat Adif, l'aturada es deu a "l'accident d'una persona en un punt de pas no autoritzat".

 10:48 
Vergés s'encomana a Macià per seguir fent del Parlament un "bastió de drets i llibertats"

La vicepresidenta primera del Parlament de Catalunya en funcions de presidenta, Alba Vergés, s'ha encomanat a la figura del president Francesc Macià per seguir fent de la cambra catalana un "bastió de drets i llibertats". En la tradicional ofrena floral a la tomba del que va ser president de la Generalitat, Vergés ha recordat que fa 90 anys Macià va ser la figura "clau" per convertir el que era un polvorí, que "representa l'opressió a Barcelona però també al poble català", en "la seu de la sobirania del poble de Catalunya". Vergés també ha fet seves les paraules de Macià, quan desitjava una Catalunya "sobiranament lliure, econòmicament pròspera i socialment justa".

 12:46 
L'Intercity serà el rival del Barça als setzens de final de la Copa del Rei

L'Intercity, equip de Sant Joan d'Alacant, serà el rival del Barça dels setzens de final de la Copa del Rei. Els alacantins van ser una de les sorpreses de l'anterior ronda, eliminant al Mirandés. El partit es jugarà entre el 3 i el 5 de gener al camp de l'Intercity.

 15:55 
El Parlament aprova una llei impulsada pels comuns per transformar i dignificar els barris en clau verda

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous la proposició de llei de millora urbana, ambiental i social dels barris i viles, impulsada per En Comú Podem, amb els vots a favor de tots els grups excepte de Vox, que hi ha votat en contra, i la CUP i el PPC, que s'hi ha abstingut. La iniciativa, que actualitza la Llei de barris del 2004, crea el fons de recuperació urbana, ambiental i social per pal·liar les dificultats socials i fomentar l'equitat territorial. El diputat dels comuns Marc Parés ha defensat que la proposta "posa l'accent" en la "dimensió verda", en les mesures "per mitigar el canvi climàtic o promoure l'economia circular". "Animem el Govern a utilitzar aquesta nova eina per a la transformació urbana i social", ha afegit.

 21:15 
Carles Campuzano, des de Madrid: «El govern espanyol regula obligacions, però no les finança»

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha denunciat "l'infrafinançament crònic" per part de l'estat espanyol al sistema de dependència a Catalunya i ha reclamat més recursos. En declaracions a l'ACN aquest dimecres a Madrid, on participa en la reunió del Consell Territorial de Serveis Socials, Campuzano ha explicat que el Govern s'ha oposat a la proposta de l'executiu espanyol de modificació d'un decret perquè "regula obligacions, però no les finança". La proposta ha tirat endavant igualment amb el suport de les autonomies governades pel PSOE i, segons el Ministeri de Drets Socials, servirà per revertir retallades mitjançant la "millora de les prestacions i els serveis mínims de dependència".

 12:03 

 10:36 
Zelenski viatja als Estats Units per reunir-se amb Biden i surt d'Ucraïna per primer cop des de l'inici de la guerra

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, viatja aquest dimecres als Estats units per reunir-se amb el seu homòleg estatunidenc, Joe Biden, i fer un discurs al ple del Congrés del país. Segons ha confirmat el mateix Zelenski, l'objectiu de la trobada és "reforçar la resiliència i capacitat de defensa d'Ucraïna". Amb Biden, ha dit el president ucraïnès, abordaran la cooperació entre ambdós països. Es tracta del primer cop que Zelenski viatja a l'estranger des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna el passat 24 de febrer. Per la seva banda, la Casa Blanca ha confirmat que Biden anunciarà durant la visita del president ucraïnès un nou paquet d'ajuda a Ucraïna.

 16:02 

 13:54 
El Parlament habilita la segona setmana de gener per si cal començar la tramitació pressupostària

La mesa del Parlament ha decidit habilitar la segona setmana de gener perquè es puguin fer tramitacions parlamentàries. Amb aquesta activació es permet que si finalment hi ha acord de pressupostos durant la setmana del 9 de gener es pugui reunir la mesa i la junta de portaveus i acordar que ja es puguin fer alguns tràmits, com per exemple les compareixences de consellers al Parlament. D'altra banda, la mesa ha decidit fer una reunió ordinària de l'òrgan a la Vall d'Aran, que justament es farà aquella mateixa setmana –el dia 11 de gener- un cop habilitada. Fonts de la mesa han explicat que va ser un dels compromisos amb la Síndica d'Aran durant una audiència que van al novembre. La reunió serà a les 12 del migdia.

 11:07 
La repetició del judici a la mesa de l'1-O serà els dies 14, 15 i 16 de març

La mesa del Parlament de Carme Forcadell tornarà a ser jutjada després que el Tribunal Suprem anul·lés el judici de l'any 2020 per manca d'imparcialitat dels membres del tribunal. El nou judici serà els dies 14, 15 i 16 de març, també al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però amb nous magistrats. Els membres sobiranistes de la mesa de l'1-O, Lluís Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Lluís Guinó, van ser condemnats a penes d'inhabilitació l'octubre de 2020 i fa poques setmanes el Suprem va acceptar el seu recurs, va anul·lar la sentència i va ordenar repetir el judici per vulneració de drets. Informa Bernat Surroca.

 00:01 
Félix Bolaños, a la població: «El govern espanyol defensarà els vostres drets»

El ministre de la Presidència del govern espanyol, Félix Bolaños, ha sortit valorat la decisió del Tribunal Constitucional de frenar la reforma de la seva renovació. "Hi ha hagut magistrats que, amb el seu vot, han decidit el seu futur", ha dit tot referint-se als dos jutges que han votat sobre la seva mateixa recusació. "Afecta els fonaments de la separació de poders de la nostra democràcia", ha asseverat, alhora que ha recordat que es tracta d'un fet insòlit en qualsevol dels països europeus de l'entorn. "El PP vol controlar el Parlament quan té majoria i quan no, a través del Poder Judicial", ha acabat. Informa Marc Orts.

 23:51 

Aragonès, sobre la suspensió del TC: "Només ho superarem amb una agenda valenta i progressista"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reaccionat aquest dilluns a la suspensió per part del TC a la tramitació de la reforma judicial: "Van fer servir Catalunya de banc de proves i avui, envalentits, ho apliquen arreu. La dreta espanyolista segresta les institucions i només ho superarem amb una agenda valenta i progressista i on Catalunya sigui definitivament una república sobirana", ha escrit al seu perfil de Twitter.

 23:32 
Meritxell Batet, presidenta del Congrés: «Complirem amb la decisió del TC»

La presidenta socialista del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha comparegut d'urgència la nit d'aquest dilluns per valorar la decisió del Tribunal Constitucional de frenar la reforma de la seva renovació impulsada pel PSOE i Podem i amb el suport de la majoria de la cambra baixa. "L'acceptem", ha anunciat Batet, alhora que ha transmès la preocupació de l'executiu des del punt de vista del correcte funcionament del sistema democràtic davant aquest fet "sense precedents en la història constitucional espanyola". "Hi ha el perill d'una potencial deslegitimació del sistema democràtic", ha dit. Tanmateix, ha anunciat que tornaran a presentar una nova iniciativa de reforma de la llei orgànica del Poder Judicial. Informa Marc Orts.

 23:33 

Rufián: "El TC decideix paralitzar un ple del Senat que no li agrada i donar una Champions més al Real Madrid"

El líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha carregat aquest dilluns al vespre contra la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la reforma judicial impulsada per Pedro Sánchez. "El Tribunal Constitucional decideix paralitzar un ple del Senat que no li agrada, donar una Champions més al Real Madrid, fer president del Congrés a Pepe Reina, i qualificar els sobresous del PP com a propina", ha escrit al seu perfil de Twitter, carregant contra decisions arbitràries. La seva reacció arriba després que el TC hagi acordat admetre les mesures cautelaríssimes que demanava el PP i suspendre la tramitació de la reforma judicial que forma part del Codi Penal.

 23:16 
Borràs, sobre la suspensió de la reforma del TC: "Vam avisar que per impedir la independència es carregarien la democràcia"

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha estat una de les primeres dirigents que ha reaccionat a la suspensió de la reforma de la llei del Poder Judicial. "Teníem clar que l'estat espanyol és irreformable. Ara en lloc de separació de poders, hi ha profanació de poders. Vam avisar que per impedir la independència es carregarien la democràcia. Res que no sabéssim però una raó més per construir una república democràtica i independent", ha escrit Borràs, presidenta suspesa del Parlament, en el seu perfil de Twitter. La reforma va ser aprovada la setmana passada al Congrés i ara havia d'arribar al Senat per a l'aprovació definitiva i entrada envigor. Amb aquesta decisió, el TC obre una crisi institucional sense precedents a Espanya.
 

 22:49 

 21:52 

 20:37 
La comissió de l'assalt al Capitoli demana imputar Trump per quatre càrrecs penals

La comissió especial de la Cambra de Representants que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021 ha aprovat aquest dilluns per unanimitat sol·licitar la imputació de l'expresident Donald Trump per tres delictes: incitar o ajudar una insurrecció, obstrucció d'un procediment oficial del Congrés, conspiració per enganyar l'Estat i conspiració per donar testimoni fals. La comissió de l'assalt al Capitoli demana imputar Trump per quatre càrrecs penals. La comissió ha votat en una sessió pública final sobre la presentació de càrrecs penals basant-se en una llarga investigació. Tot i això, l'informe final de la comissió no serà publicat fins dimecres que ve.

 20:29 

L'activista Shazra Javed , Fibracat TV i Paraulògic recullen els Premis Pompeu Fabra 2022

La directora Carla Simon, l’activista ShazraJaved, el voluntari lingüístic Jordi Esteban i el sociolingüista Miquel Strubell i Trueta, a títol pòstum, han rebut aquest dilluns els Premis Pompeu Fabra 2022. També l'han recollit el canal Fibracat TV, el Paraulògic i el portal de recursos lingüístics de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). El Departament de Cultura ha lliurat els guardons de la novena edició dels premis Pompeu Fabra, de foment de l'acció de la societat civil en l'impuls del català, i la setena edició del premi Robèrt Lafont, en reconeixement de persones o entitats que han vetllat per la llengua occitana. En aquest cas, l'han rebut ex-aequo el lingüista Xavier Lamuela, i Lissa Escala, periodista i pionera de la ràdio en aranès.

 09:39 
Un contingut pelat

 20:27 

 20:23 

 19:54 
Illa reitera que "queda molta feina per fer" en la negociació dels pressupostos

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha reiterat aquest dilluns que "queda molta feina per fer" en la negociació dels pressupostos amb el Govern, que ha titllat del "més dèbil dels darrers 40 anys", i ha dubtat que tingui "capacitat d'esgotar la legislatura". Ho ha dit el cap de l'oposició en declaracions a la premsa en el marc d'una visita a Portugal, on s'ha traslladat per reunir-se, entre altres, amb el primer ministre del país, el socialista Antonio Costa. Illa ha recomanat als republicans que "deixin de fer declaracions absurdes i inútils" i que "es posin a treballar" per intentar assolir un acord.

 19:48 
Illa considera "inaudit i greu" que el TC pugui suspendre la reforma judicial i espera que s'imposi el "sentit comú"

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha considerat aquest dilluns "inaudit i greu" que el Tribunal Constitucional pugi suspendre la reforma judicial. En declaracions als mitjans fetes des de Portugal, on aquesta tarda es reuneix amb el primer ministre del país, el socialista Antonio Costa, el primer secretari del PSC ha opinat que l'àrbitre de la Constitució està intervenint en un procés que "compleix amb tots els requisits" i "no genera cap irreversibilitat". Per això ha desitjat que "s'imposi el sentit comú". 

 18:58 
Interior posa els serveis jurídics a disposició de l'intendent Toni Rodríguez per les acusacions de David Madí

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha assegurat que el departament ha posat els serveis jurídics a disposició de l'intendent dels Mossos Toni Rodríguez, després que l'exdirigent de CDC David Madí va apuntar-lo directament en la filtració d'informes que el perjudiquen en la causa de Triacom. En una entrevista a RAC1, Madí acusava els Mossos de "prevaricar" amb aquests informes i va denunciar l’existència de "mini-Villarejos" també a Catalunya. En un acte a Santa Coloma de Gramenet, Elena, que fins aquest dilluns no s'havia pronunciat, ha assegurat que els serveis jurídics estan analitzant les declaracions, que ha rebutjat i ha considerat d'inacceptables i sense fonament.

 18:56 

 18:34 

Els infants i la gent gran: la Síndica situa l’àmbit social com a eix prioritari del mandat

La Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas, ha situat aquest dilluns l’àmbit social com a eix prioritari del seu mandat, posant l’accent sobre els infants i la gent gran. Ho ha explicat en una compareixença en comissió al Parlament, on ha recordat que es tracta de dos col·lectius a qui “s’ha d’escolar més” i que necessiten una major “protecció”. Entre les principals preocupacions de la sindicatura: l’habitatge, la salut, la pobresa o l’educació, tot plegat agreujat pel context social i econòmic que hi ha en l’actualitat. Un altre dels vessants que s’ha compromès a no descuidar són les queixes, les quals vol resoldre a partir d’actuacions “transformadores” que vagin més enllà d’una resolució individual.

 16:56 
Les joventuts d'ERC exigeixen l'aturada del Hard Rock

Les joventuts d'ERC, el Jovent Republicà, s'han adherit al manifest de la plataforma Aturem Hard Rock que reclama aturar la construcció del macrocomplex d'oci al camp de Tarragona. "El territori no es pot continuar venent a macroprojectes turístics insostenibles ecològicament i pensats per a qui ens visita i no per a qui hi viu", han escrit en una piulada a Twitter, en la qual han compartit el manifest, que reclama la "retirada immediata del projecte", la construcció d'una alternativa al model turístic de la Costa Daurada, i deixar d'utilitzar el planejament urbanístic "per a beneficiar grans fortunes". L'impuls del Hard Rock és precisament una de les peticions que ha posat damunt la taula el PSC per a la negociació dels pressupostos amb ERC. Aquest dilluns al migdia, la portaveu d'ERC Marta Vilalta no s'ha posicionat frontalment contra el projecte, però ha especificat que no és la seva prioritat: "No seria el nostre projecte". Informa Carme Rocamora.

 

 16:38 

 14:35 
Denuncien una quarantena de motoristes vestits de Pare Noel a Barcelona

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha aixecat acta per una infracció de la normativa sobre manifestacions amb la concentració de motards vestits de Pare Noel que va recórrer el centre de la ciutat aquest diumenge. Segons han confirmat fonts municipals, també es van interposar una quarantena de denúncies per incompliments de la normativa de trànsit. Les agrupacions Satan Rider i K-Choppo Riders Barcelona havien convidat a participar-hi. Precisament divendres passat, la Sindicatura de Greuges de Barcelona va emetre un comunicat en què considerava que l'Ajuntament havia de prendre mesures cautelars per evitar la Parenoelada Motera. L'ens argumentava que els organitzadors no havien comunicat la concentració a l'autoritat competent i demanava prendre mesures de seguiment, entre altres, sobre l'impacte de la marxa de motos en la contaminació a la ciutat.

 14:08 

 13:29 
El PSC creu que s'estan negociant els pressupostos "a bon ritme" però demana continuar "sense presses i amb discreció"

El PSC considera que les negociacions pels pressupostos van "a bon ritme". Així ho ha assegurat la portaveu del partit, Èlia Tortolero, en una roda de premsa, en la qual ha remarcat que "ara que ja s'està treballant" no es pot fer "amb presses ni tacticismes". En aquesta línia, ha insistit que si no hi ha els comptes en vigor l'1 de gener "és només responsabilitat d'Aragonès i d’ERC”. Tortolero ha explicat que ara mateix el Govern ja té les proposes dels socialistes per als comptes i les estan avaluant, però no ha volgut donar més detalls perquè ha dit que cal que les converses siguin "amb discreció" i que es tracti cada tema "amb el màxim rigor".

 13:29 
Anna Grau confirma que es presentarà a les primàries de Ciutadans per encapçalar la llista a Barcelona

La diputada de Ciutadans al Parlament Anna Grau ha confirmat que es presentarà a les primàries del partit per encapçalar la candidatura per Barcelona a les eleccions municipals del maig. En una entrevista a La Vanguardia, Grau ha explicat que es posa "humilment" a disposició del partit i de tots els votants "per fer un salt cap al retrobament i la confiança". "Jo soc partidària de resoldre els conflictes parlant. Un dels problemes que ha tingut el partit és que s’ha escoltat poc. Si faig el pas endavant, és per representar Ciutadans amb una candidatura independent, sense cap servitud. I vull fer-ho amb diàleg, retrobament i lleialtat", ha afegit. Grau admet que la formació ha viscut una "crisi de credibilitat" i, segons ha dit, "això s'arregla mirant als ulls de la gent".

 13:22 
Salvador Illa afirma que a ERC "li falta coratge per dir que no hi haurà referèndum" a Catalunya

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha acusat ERC de covardia política i ha assegurat que als republicans els falta "coratge per dir que no hi haurà un referèndum d'autodeterminació a Catalunya". En una entrevista al diari 20 Minutos, Illa ha sostingut que a la taula de diàleg els independentistes van acordar acceptar el marc de la Constitució. El dirigent socialista s'ha referit així a la proposta detallada en la ponència política d'ERC, que planteja un referèndum acordat amb l'Estat com a solució al conflicte polític, que el govern de Pedro Sánchez ja ha rebutjat.

 13:15 
El Govern invertirà 12 milions d’euros amb el projecte AINA fins al 2026

El projecte d’intel·ligència artificial AINA rebrà durant els pròxims quatre anys un total de 12 milions d’euros per part del Govern. “Volem donar estabilitat i seguretat al projecte", ha anunciat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, aquest dilluns des del Barcelona Supercomputing Center, entitat que treballa conjuntament amb l’executiu per impulsar el banc de veus en català perquè els assistents de veu puguin incorporar la llengua catalana als seus sistemes. La inversió anual serà de tres milions, que es podran complementar amb altres partides independents del Govern, com ara els 3 milions d’euros que destinarà l’executiu espanyol a la intel·ligència artificial en català.

 13:08 
Sàmper diu que Madí va maniobrar per destituir-lo després de fer fora Brauli Duart

L'exconseller d'Interior Miquel Sàmper ha responsabilitzat aquest dilluns l'exdirigent de CDC David Madí de la seva substitució al capdavant del departament. Segons ha dit a RAC1, quan ell va ser nomenat conseller el setembre del 2020 immediatament va rebre missatges de Madí dient-li que no rellevés a cap càrrec d'Interior perquè tots eren "seus". No obstant, ell va rellevar l'aleshores secretari general, Brauli Duart, i per això creu que Madí va maniobrar a partir del febrer del 2021 perquè no continués com a conseller en el nou Govern de Pere Aragonès.

 12:59 

 12:50 
El PSOE presenta un nou escrit al TC per apartar dos magistrats de la decisió sobre la reforma del poder judicial

El PSOE ha registrat aquest dilluns un nou escrit al Tribunal Constitucional (TC) on amplia els arguments per a la recusació de dos dels magistrats en la decisió sobre els recursos del PP i de Vox contra la reforma del Codi Penal. Els socialistes proven d'apartar de les deliberacions el president del TC Pedro González-Trevijano, i el també conservador Antonio Narváez, tots dos amb el mandat caducat. En aquesta ocasió l'escrit va signat per Felipe Sicília, president de la Comissió de Justícia del Congrés on es van aprovar les dues esmenes que canvien el sistema d'elecció dels magistrats del mateix TC per part del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

 16:15 
Junts anuncia que votarà en contra dels comptes de 2023 a Barcelona: "Són els pressupostos de les superilles"

La presidenta del grup municipal de Junts a l'Ajuntament de Barcelona, Neus Munté, ha anunciat que la seva formació votarà en contra del projecte de pressupostos per al 2023 ideat pel govern d'Ada Colau i Jaume Collboni, que preveu tramitar-se aquesta setmana. "És un no rotund", ha expressat Munté, després de valorar que en els comptes proposats no hi són "les prioritats" ni "el model de ciutat" defensat per JxCat. Igualment, la regidora s'ha referit a la iniciativa del govern municipal com "els pressupostos de les superilles, la Via Laietana i el tram". També ha apuntat que si ERC finalment permet l'avenç d'aquest tràmit pressupostari a Barcelona, es convertirà en "un apèndix" de comuns i PSC. Alhora, des de Junts s'ha criticat que aquests comptes s'aprovin per uns "interessos aliens" a l'Ajuntament de Barcelona, en referència a possibles pactes que impliquen també la Generalitat. 

 12:47 
El Pare Noel es despenja per la façana de l'Hospital de Can Ruti per visitar els nens que no podran passar el Nadal a casa

El Pare Noel, amb l'ajuda d'un equip de Bombers Solidaris de Barcelona, s'ha despenjat aquest dilluns per la façana de l'Hospital de Can Ruti de Badalona per visitar els pacients pediàtrics que hi estan ingressats i que no podran passar el Nadal a casa. Es tracta d'una nova edició de la iniciativa de la Fundació Villavecchia, amb la qual es vol ajudar els menors malalts i les seves famílies per sentir-se més acompanyats en aquestes dates, així com agrair al personal sanitari la seva feina.

 11:34 
Els comuns urgeixen a renovar el TC i adverteixen: "No permetrem la moció de censura judicial que està intentant Feijóo"

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha carregat aquest dilluns contra la maniobra judicial perpetrada pel PP d'Alberto Núñez Feijóo per suspendre la tramitació de la reforma del codi penal. "És molt preocupant per la salut democràtica de l'estat. No permetrem la moció de censura judicial que està intentant Feijóo", ha dit en roda de premsa, poc després d'haver començat el ple del Tribunal Constitucional que ha de decidir si paralitza la seva pròpia reforma. "La mera existència de la reunió d'avui és una demostració de què cal renovar sí o sí el TC per salut democràtica", ha afegit Mena, que ha acusat aquest òrgan judicial d'anar "contra la democràcia". Informa Carme Rocamora.

 09:06 
Xavier Trias confirma que la seva candidatura evitarà el nom de Junts

El candidat de Junts a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, ha confirmat aquest dilluns que la seva llista evitarà la marca de la formació. "No tan sols podria ser sinó que jo crec que serà", ha afirmat en una entrevista al programa Aquí Catalunya, de Ser Catalunya, sobre si l'enunciat de la candidatura podria ser Trias per Barcelona. L'alcaldable ha recalcat que pretén que el PDECat s’integri també en el seu projecte electoral i, per això, estudia presentar-se amb el paraigua d'una plataforma. "No té cap sentit que Junts per Catalunya vagi separat del PDECat. I no té sentit que gent que sempre havia votat Convergència i Unió ara es trobi que no sap a qui ha de votar. Jo intento que aquesta gent tingui clar que pot votar en Trias", ha exposat el candidat de Junts, que també ha avançat que mantindrà una conversa amb Sandro Rosell per evitar que es presenti. "Crec que si ens presentem els dos a l'alcaldia ens farem mal", ha apuntat.

 08:43 
Unides Podem demana al TJUE que es pronunciï sobre la falta d’imparcialitat del president del TC i un dels magistrats del bloc conservador

El grup parlamentari d'Unides Podem ha registrat aquest dilluns, a primera hora, davant el Tribunal Constitucional (TC) un escrit de sol·licitud de presentació d'una qüestió de prejudicialitat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè, entre altres qüestions, estableixi si els magistrats Pedro José González-Trevijano Sánchez, president del TC, i Antonio Narváez Rodríguez s'han d'abstenir de manera automàtica. Unides Podem també planteja que, si ho incompleixen, el procediment afectat se situï en una via de nul·litat de les actuacions. El moviment es produeix el mateix dia que el TC s’ha de pronunciar sobre la petició del PP per aturar la reforma del Poder Judicial, inclosa en la revisió del codi penal. El grup parlamentari liderat per Jaume Asens ha presentat un segon escrit en què recorden que el TC està pendent d’una resolució de reconsideració a la mesa del Congrés, fet que suposa que el recurs d'empara presentat pel PP per paralitzar la reforma que permet el desbloqueig del propi tribunal és "clarament prematur per no haver esgotat la via prèvia parlamentària".

 08:30 
Primeres imatges d'Oppenheimer, la nova pel·lícula de Cristopher Nolan

Universal Pictures ha publicat aquest dilluns de matinada el primer tràiler de l'última pel·lícula de Cristopher Nolan: Oppenheimer. Protagonitzada per Cilian Murphy, comptarà amb un repartiment de luxe: Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon, Florence Pugh, Kenneth Branagh, Rami Malek, Josh Hartnett, entre d'altres. Basada en el llibre American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer de Kai Bird i Martin J. Sherwin.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació