Dissabte, 27 d'abril de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

 22:45 
Un vocal del CGPJ exigeix que es desconvoqui el ple contra l'amnistia i amenaça de no anar-hi

El vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) Álvaro Cuesta ha sol·licitat la desconvocatòria del ple extraordinari de l'òrgan que s'ha de celebrar aquest dilluns per debatre una declaració institucional contra l'amnistia en considerar que és il·legal que l'organisme s'hi pronunciï. Cuesta ha amenaçat de no assistir a la trobada, impulsada pel sector conservador del CGPJ, i ja ha rebut la resposta del president de l'ens, Vicente Guilarte, indicant-li que el ple es farà igualment.

 15:28 
El PNB diu tenir "molts dubtes" sobre el pacte de PSOE i Sumar i assenyala possibles invasions de competències

El PNB ha expressat aquest migdia els seus "dubtes" sobre el contingut de l'acord entre el PSOE i Sumar. Els nacionalistes bascos han apuntat que els preocupa, per exemple, que algunes de les qüestions que planteja l'acord puguin suposar una "invasió de competències" i adverteixen que part del llenguatge del text "no sembla encaminat a respectar l'autogovern". A més a més, alerten que els impostos a la banca i les energètiques "han de respectar el sistema de concert" basc, i recorden que el fet que hi hagi tants partits implicats en la investidura fa que calgui "ser molt curosos" i "no imposar agendes pròpies que poden xocar amb les d'altres".

 14:19 
Puigdemont es desmarca de les negociacions d'ERC per l'amnistia: "No té res a veure amb el que fem nosaltres"

L'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, s'ha desmarcat de les negociacions d'ERC amb el PSOE al voltant de l'amnistia, i del suposat intercanvi de documents que van fer públic els republicans aquest dilluns. Puigdemont ha dit que no se sent "interpel·lat" pels acords que puguin assolir el partit d'Oriol Junqueras amb els socialistes. "No soc d'ERC, per tant no puc parlar del que diu ERC ni em sento interpel·lat pel que pactin o deixin de pactar. No té res a veure el que faci ERC amb el que fem nosaltres", ha afirmat en declaracions des de Brussel·les. 

 09:10 
ERC, Junts i BNG utilitzaran les seves llengües al Congrés mentre que PNB i Bildu compaginaran basc i castellà

ERC, Junts i el Bloque Nacionalista Galego (BNG) tenen previst utilitzar el català i el gallec respectivament en totes les seves intervencions al Congrés mentre que el PNB i EH Bildu compaginaran el basc amb el castellà en els seus discursos.

 07:00 
Quart dia de la campanya electoral

Bona dia! Arrenquem el directe del dilluns 10 de juliol des del qual Nació informarà de tot allò relacionat amb les eleccions espanyoles del 23-J.

Us deixem l'enllaç del directe d'ahir 9 de juliol perquè no us perdeu cap detall del la cursa cap a les eleccions espanyoles.

 14:31 
Declaren La Casa Masó de Girona com a nou Bé Cultural d'Interès Nacional

L'immoble és el resultat de la unió de quatre cases del Barri Vell de la ciutat reformades per l'arquitecte Rafel Masó

https://www.naciodigital.cat/girona/noticia/35484/declaren-casa-maso-girona-be-cultural-interes-nacional  
 

 19:23 
França manté un dia més el dispositiu especial de seguretat amb 45.000 policies

El ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, ha anunciat que aquest diumenge i per tercer dia consecutiu es mantindrà el dispositiu especial de seguretat que inclou el desplegament de 45.000 policies i gendarmes en resposta als disturbis a tot el país després de la mort dimarts passat i a mans de la policia d'un jove de 17 anys identificat com Nahel M. armanin ha mantingut una trobada amb alts càrrecs del seu Ministeri on ha reiterat la seva apel·lació a la "fermesa" i ha tornat a sol·licitar que es realitzin detencions al més aviat possible. La passada nit i per cinquè dia consecutiu s'han produït disturbis en ciutats franceses, com París, Marsella o Lió amb atacs i saquejos a comerços i crema de vehicles al carrer. El dissabte van ser més de 700 els detinguts, mentre que el divendres van superar el miler, segons les dades difoses per la policia.

 19:24 
Manifestació a Barcelona per l’alliberament sexual i de gènere 

Centenars de persones s’han mobilitzat aquest dissabtes la tarda pel centre de la ciutat de Barcelona per reivindicar l’alliberament sexual i de gènere. La manifestació ha sortit de la Plaça Universitat i ha transitat per diversos carrers de la capital. L’acte està previst que acabi al mateix indret de sortida amb una festa popular. 

 17:56 
​Cremen unes 9 hectàrees de blat en un incendi a Algerri

Els Bombers de la Generalitat treballen per acabar d'extingir un incendi en uns camps de blat a Algerri. El foc s'ha declarat cap a 4 de la tarda quan tot apunta que la màquina recol·lectora que segava s'ha incendiat i ha calat foc al cereal. El cap de l'incendi s'ha aturat a una pista forestal propera.

Fins al lloc s'hi han desplaçat nou dotacions terrestres, a més de dos mitjans aeris que ja s'han retirat, i el pagès ha encès els aspersors per ajudar. Cap a dos quarts de 5 els bombers han donat el foc per estabilitzat. Segons els primers càlculs dels Agents Rurals, el foc ha cremat 8,9 hectàrees i no es preveu que pugui arribar a zones forestals. Els bombers treballen ara per acabar d'apagar el foc, ja que a la zona hi ha moltes bales de palla, que són difícils d'extingir.
 

Imatge aèria del foc en uns camps de blat d'Algerri. Foto: Agents Rurals

 14:00 

ERC es reivindica com l'alternativa a l’Hospitalet davant del «segrest» del PSC: «És un règim»

Els republicans furguen sobre les irregularitats en el cas del Consell Esportiu i acusen Núria Marín d'haver "blanquejat" la corrupció: "Nosaltres som garantia de la gestió honesta. Tenim 91 anys d'història impol·luta"

 18:40 
Gernika serà el primer lloc de memòria que declararà el govern espanyol

El govern espanyol declararà la localitat basca de Gernika primer lloc de memòria de la nova llei de memòria democràtica. El ministre de la presidència, Félix Bolaños, ho ha anunciat aquest dimecres des de la mateixa ciutat escenari d'un bombardeig "absolutament atroç" el 1937 per part de les forces "colpistes" que va causar centenars de morts. El ministre ha subratllat, però, que "ni el cop d'Estat del 36, ni el bombardeig del 37 a Gernika, ni els prop de 40 anys de dictadura" van poder "impedir" la democràcia posterior, una democràcia "avançada en la qual hi cabem tots, hi convivim tots" i que fa que "cada dia estiguem més orgullosos de pertànyer a Espanya".

 13:31 
Els comuns defensen la unitat entre Sumar i Podem: "A Catalunya ho hem aconseguit"

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha defensat aquest dilluns la unitat entre Sumar i Podem més enllà de les crítiques creuades entre les dues formacions, i ha posat com a exemple per l'entesa el cas de Catalunya: "El que demostra que la unitat és possible són els fets. Em quedo amb la voluntat feta pública per part de tots, de Yolanda Díaz, Pablo Iglesias i Irene Montero, de continuar treballant per garantir aquesta unitat. És possible perquè a Catalunya ho hem aconseguit", ha destacat en roda de premsa. Així mateix, ha remarcat que la unitat seria positiva per les esquerres i per al futur de l'estat espanyol, perquè només així es podrà garantir un govern "progressista". 

 13:26 

ERC es reivindica com el partit que «fa més por» a Madrid després de l'acord de claredat

Vilalta defensa, davant les crítiques, el fitxatge d'Astrid Barrio per a la proposta de referèndum: "Si volem resoldre el conflicte, hem de comptar amb tothom"

 12:16 
Collboni reivindica el PSC per assolir millores de manera coordinada en municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona

El candidat del PSC de Barcelona, Jaume Collboni, assegura que una hegemonia socialista als ajuntaments de l'entorn metropolità implicarà una millor entesa per abordar solucions consensuades en matèria d'habitatge, econòmica climàtica. Collboni ho ha dit a Santa Coloma de Gramenet en un acte en què s'ha rodejat d'alcaldes com la de la ciutat, Núria Parlon, la de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, o el de Cornellà, Antonio Balmón. "Un acord per a la transició energètica, la promoció econòmica o la política d'habitatge està garantit si hi ha alcaldes socialistes", ha dit, l'alcaldable, que ha posat de manifest l'objectiu de treballar des del consens i sense imposicions entre municipis si és alcalde i, conseqüentment, president de l'AMB.

 14:01 
El govern espanyol homenatja al general de la Guàrdia Civil Antonio Escobar, que va fer costat a Companys el 1936

Les primeres víctimes de l'aixecament militar del 18 de juliol de 1936 van ser militars. L'afirmació pot sorprendre, però és un fet incontrovertible. La rebel·lió acabdillada pels generals Sanjurjo, Mola i Franco contra la República va iniciar la Guerra Civil i culminaria en una llarguíssima dictadura. Però no tot l'exèrcit es va afegir al cop militar. Molts oficials s'hi van oposar. També dins de la Guàrdia Civil. Aquest dimecres, s'ha homenatjat un d'aquests comandaments, el general Antonio Escobar Huerta (1879-1940). Ha estat el primer reconeixement institucional per part del govern de l'estat a un membre de la Guàrdia Civil que va combatre amb la República.


 

 12:41 
El BCN Film Fest tindrà Susan Sarandon, Wim Wenders, Omar Sy i François Ozon com a convidats estrella

El VII Festival Internacional de Cinema de Barcelona-Sant Jordi (BCN Film Fest), que se celebrarà del 20 al 28 d'abril, comptarà amb l'assistència de l'actriu Susan Sarandon, l'actor Omar Sy, el director François Ozon i l'actriu Penelope Wilton com a convidats estrella, que s'afegiran així a l'assistència del realitzador Wim Wenders, que rebrà el Premi d'Honor. En una roda de premsa, la directora del festival, Conxita Casanova, ha explicat que Sarandon assistirà al certamen per a la projecció de Thelma & Louise, una de les pel·lícules més importants de la seva carrera i que va ser pionera en la "denúncia de la violència masclista". El director francès François Ozon presentarà Mi crimen, pel·lícula inaugural del festival, i ho farà acompanyat de les actrius Nadia Tereszkiewicz -guanyadora del César a millor actriu revelació per La gran juventud- i Rebecca Marder, i Omar Sy visitaran Barcelona amb Padre y soldado, una pel·lícula sobre llaços familiars i herois oblidats.

 09:58 
Turisme de cinc estrelles i model «business friendly»: l'aposta econòmica de Xavier Trias

El candidat de Junts, en un esmorzar informatiu amb empresaris del districte 22@, planteja un gran pacte sobre habitatge que permeti la construcció de pisos de lloguer en les properes quatre dècades en col·laboració amb el sector privat

 19:06 
La batalla pel poder al Círculo Ecuestre: què hi ha darrera d'un pols que ha dividir l'elit econòmica

A poc més de sis mesos per a les properes eleccions per renovar la junta directiva del Círculo Ecuestre, les espases continuen en alt. Com va avançar Nació, l'entitat, una de les que simbolitza més l'upper Diagonal -en la seva versió més conservadora- viu un intens clima preelectoral per la disputa entre l'actual president, Antonio Delgado, i un dels homes forts de la directiva, el seu vicepresident primer, Enrique Lacalle. La situació desembocarà en una pugna electoral així que es convoquin les urnes, a la tardor, si no fructifiquen els intents desplegats per evitar la batussa.

 21:14 
Aragonès situa Colòmbia com a "país prioritari" de cooperació durant els propers quatre anys

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha situat Colòmbia com "el país prioritari per a la cooperació catalana" durant els propers quatre anys. Ho ha dit aquest diumenge en una roda de premsa a Colòmbia, després de visitar el cementiri de Villavicencio, que ha estat la primera parada del viatge de nou dies que ha iniciat per Llatinoamèrica amb la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret. Aragonès ha reafirmat el compromís del Govern d'acompanyar a Colòmbia "en el procés de pau" del país, en el qual considera que encara hi ha feia a fer i molta prosperitat compartida a construir, en les seves paraules. Per mantenir aquesta cooperació, la Generalitat "ampliarà i reforçarà qualitativament" dues línies de treball prioritàries per al país: la cerca de persones desaparegudes durant el conflicte bèl·lic i l'eradicació de la violència.

 22:04 
Paluzie va ser espiada amb Pegasus abans del que admet el CNI

L'expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Elisenda Paluzie va ser víctima del programari espai Pegasus, que també ha infectat els telèfons mòbils d'altres dirigents independentistes catalans, abans del que ha reconegut el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). Segons ha publicat VilaWeb, la primera infecció al telèfon de Paluzie es va fer el 6 d'agost de 2019, tres mesos abans que ho detectés el grup Citizen Lab, que va destapar la situació. Paluzie ho ha descobert arran d'una pericial informàtica encarregada pel seu equip d'advocats i, segons el mateix digital, la informació ja és en mans del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, que investiga el seu cas i el de cinc membres més de l'ANC.

 11:08 
«Vergonya aliena»: Borràs ataca Aragonès en plena incògnita sobre la presidència del Parlament

La presidenta de Junts, que defensa la seva innocència davant dels quadres del partit mentre espera la sentència pel cas de la ILC, acusa ERC d'abraçar la "rendició" per haver pactat els pressupostos amb el PSC i els comuns

 15:41 
Borràs només respondrà les preguntes de la seva advocada, Isabel Elbal

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha declarat aquesta tarda al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al judici pels contractes a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i només ha respost a les preguntes de la seva advocada, Isabel Elbal. "Atès el que ha passat abans i durant el judici, només respondré la meva defensa", ha dit Borràs. 

 09:21 
Sánchez retreu al PP que només consideri «gent de bé» l'elit empresarial

El president del govern espanyol sosté que els populars "no ajudin en res" a l'hora d'aprovar mesures socials i reclama el suport de Bildu per tirar endavant la llei d'habitatge al Congrés dels Diputats

 19:38 
Feijóo carrega contra Sánchez per la llei trans: «Deixi de molestar la gent de bé»

El president del govern espanyol retreu al líder del PP la manca de "credibilitat feminista" en un debat al Senat que torna a exposar la distància entre el PSOE i els populars a les portes de la campanya de les eleccions municipals

 19:24 
«El sèxting segur no existeix, perquè el risc sempre hi és»

Irene Montiel, especialista i investigadora en sextorsió i ciberassetjament, i Aina M. Gassó, investigadora de victimització sexual a internet, adverteixen de les causes i repercussions que pot comportar aquesta pràctica

 09:33 
Núria Marín destaca la fortalesa del pacte entre PSC i Junts a la Diputació de Barcelona: "No hem vist mai perillar l'acord"

L'alcaldessa de l'Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha destacat la fortalesa del pacte entre PSC i Junts a l'ens supramunicipal. "Mai hem vist perillar l'acord", ha afirmat en una entrevista a El Punt Avui. Malgrat estar al focus mediàtic, i malgrat el discurs de Junts contrari als pactes amb els socialistes, Marín ha assegurat que l'acord del partit de Laura Borràs i Jordi Turull amb el PSC a la Diputació "ha estat ben travat, ben treballat i amb unes bases molt clares des del principi de la legislatura". Com que el procés era un punt de discòrdia, els dos partits van decidir deixar-lo al marge de l'acord. "Vam decidir parlar del que ens unia i posàvem al centre", detalla Marín. La dirigent del PSC s'ha mostrat favorable a repetir el pacte després de les municipals. "Si es torna a donar una situació similar, estem disposats a continuar sense cap problema", ha reblat. 

 13:41 
Àngel Ros deixa el càrrec d'ambaixador d'Espanya a Andorra per jubilació

El Consell de Ministres ha nomenat aquest dimarts a l'encarregat de substituir Àngel Ros com a ambaixador d'Espanya a Andorra. El lleidatà portava en el càrrec des de 2018, quan va deixar de ser alcalde de la capital del Segrià després de 14 anys. L'agost passat, en complir 70 anys, va demanar poder jubilar-se, tal com és habitual fer en aquesta edat en el món diplomàtic, segons ha expressat ell mateix a l'ACN. Ara, serà rellevat pel diplomàtic gironí Carles Pérez-Desoy, llicenciat en Dret i Filosofia i que des de l'any 2020 ha estat cònsol general d'Espanya a Salvador de Bahía (Brasil). Un dels temes a tractar és el de la delimitació de la frontera amb l'Alt Urgell a la zona del Planell de la Tossa, on Andorra va construir un parc solar.

 19:47 
Qui va matar Convergència i per què pot ressuscitar?

La periodista Núria Orriols narra a "Convergència: metamorfosi o extinció", presentat aquest dijous al costat de Roger Escapa, el procés que ha portat a les mutacions del projecte polític fundat per Jordi Pujol sota els lideratges d'Artur Mas i Carles Puigdemont

 13:39 
Trias no acompanyarà Borràs en la manifestació de suport al TSJC

El candidat de Junts descarta formar part, per motius d'agenda, de la delegació de dirigents del partit que farà costat a la presidenta de la formació

 13:11 
Quines probabilitats tens de morir aquest any, segons la teva edat i sexe?

L'esperança de vida de les dones és més de cinc anys superior a la dels homes, però es poden consultar les opcions en cada moment en un interactiu.

 11:29 
Aragonès i Illa exhibeixen al Parlament l'aliança «de país» pels pressupostos

El president i el cap de files del PSC celebren l'entesa, que el dirigent socialista situa com a marc per governar a partir d'ara; Albiach nega l'existència d'un tripartit mentre Junts retreu a ERC la relació "íntima i secreta" amb la Moncloa

 10:08 
El Govern 'complirà' l'acord amb el PSC però recorda que no inclou tot el Quart Cinturó

Junts colla el conseller de Territori, Juli Fernàndez, per les contradiccions assumides per ERC a l'hora de pactar els comptes amb el PSC per la Ronda Nord i dubten de l'ampliació del Prat si es fa de la mà dels socialistes

 20:00 
«Sempre hi ha veïns que t'assenyalen»: famílies que ocupen, davant la proposició de llei de Junts

Diversos casos recents exposen com comunitats de propietaris o inquilins indignats han denunciat persones que s'instal·len en un immoble aliè, sense necessitat d'un comportament conflictiu o activitat delictiva

 10:01 
La seva màquina d’escriure, diccionaris, cinc pipes de fumar i una samarreta del Barça acompanyen el fèretre d'Espinàs a la capella ardent instal·lada al Palau de la Generalitat

El Saló Sant Jordi acull des de primera hora d’aquest matí la capella ardent de l’escriptor i periodista Josep Maria Espinàs, mort aquest diumenge als 95 anys. Al costat del fèretre, cobert per una senyera i un ram de roses, hi ha una corona de llorer del Govern de la Generalitat i una fotografia de Santiago Bartolomé cedida per El Periódico. També s’hi ha col·locat la seva màquina d’escriure i diversos diccionaris que utilitzava per treballar, així com diversos llibres escrits per ell mateix, cinc pipes de fumar, un bust amb la seva imatge obra de Subirachs i una samarreta de l'equipació que el FC Barcelona li va regalar. El cos ha entrat al Saló amb la cançó Pensée des morts, de Georges Brassens, un dels cantants preferits d’Espinàs.

 08:25 
La consellera d’Economia, Natàlia Mas, sobre l'acord de pressupostos: "Es pot guanyar capacitat intercontinental sense ampliar l’aeroport"

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha plantejat fer una adequació de rutes, menys europees i més intercontinentals, perquè l'aeroport del Prat guanyi capacitat, després de l'acord de pressupostos entre el Govern i el PSC. "Depèn de què definim per capacitat intercontinental, amb la modificació d'algunes rutes europees sí que es pot guanyar amb la mateixa infraestructura", ha defensat en una entrevista a El Periódico recollida per Europa Press. En el marc de l'acord sobre els pressupostos, les dues parts es van comprometre a avançar cap a la "modernització de l'aeroport del Prat, en paral·lel al desenvolupament i la protecció del Delta del Llobregat".

 09:23 
El Govern i el PSC tanquen un acord pels pressupostos de la Generalitat

L'entesa inclou "completar els processos" per impulsar el Hard Rock, la "modernització" de l'aeroport del Prat i la posada en marxa del Quart Cinturó, últim escull d'unes converses que s'han allargat durant mesos entre ERC i els socialistes

 13:05 
La Generalitat sosté que el TJUE obre la porta a reconèixer una «causa general» contra l'independentisme

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, expressa el desig de retorn de tots els exiliats i defineix com a "complexa" la resolució, que avala una nova euroordre però dona marge als dirigents residents a l'estranger per defensar-se

 13:05 
La Generalitat sosté que el TJUE obre la porta a reconèixer una «causa general» contra l'independentisme

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, expressa el desig de retorn de tots els exiliats i defineix com a "complexa" la resolució, que avala una nova euroordre però dona marge als dirigents residents a l'estranger per defensar-se

 18:34 
El Govern i el PSC avancen cap a un acord imminent de pressupostos

La jornada d'aquest dilluns es tanca sense entesa definitiva, però es confia en els contactes previstos per aquest dimarts per rubricar-la; l'executiu assenyala que ja només queden "serrells" després de la cessió amb el Quart Cinturó

 12:05 
Rússia dispara de prova els seus míssils hipersònics Zircon a l'Atlàntic i provoca els EUA i l'OTAN

La fragata Almirall Gorshkov de la Marina de Rússia ha posat a prova aquest dimecres els seus míssils hipersònics Zircon en unes maniobres a l'Atlàntic, en què han simulat un atac contra un objectiu de les forces russes que es trobava, suposadament, a 900 quilòmetres de distància. El Ministeri de Defensa rus ha indicat que "la tripulació de la fragata ha dut a terme maniobres per posar a prova l'ús de míssils hipersònics mitjançant simulació", ha assegurat abans d'indicar que els efectius han mostrat "una gran capacitat de cooperació" durant els exercicis, segons ha recollit l'agència de notícies TASS. Les autoritats han assenyalat, a més a més, que les forces russes tenen previst desenvolupar un seguit d'exercicis militars conjunts amb l'exèrcit de Sud-àfrica davant el país, i també amb la Xina.

 11:10 
Aragonès convida sense èxit Illa a tancar ja l'acord de pressupostos

El primer secretari del PSC remarca que, si ERC no accepta la proposta dels socialistes, haurà de buscar altres suports; el curs parlamentari arrenca amb xoc entre Junts i el president pel rumb del Govern

 20:57 
Els Gaudí es preparen per a una de les cerimònies més importants de la seva història

El MNAC de Barcelona ja s'omple de personalitats i celebritats del món del cinema català en la nit de la seva gran celebració: els Premis Gaudí. Aquesta XV edició és una de les més importants de la seva història: és un any cabdal per a la indústria, amb pel·lícules de renom; i per la mort d'Agustí Villaronga, el director català que ha perdut la vida aquesta darrera matinada. Nominats i personalitats que entregaran premis ja passen per la catifa vermella dels Gaudí. Les parelles d'aquest any per entregar guardons són interessants, amb molta presència musical: Alizz, Alfreg Garcia, Miki Núñez, Lil Dami, Rigoberta Bandini o Raquel Garcia Tomás. Tornen a la cerimònia grans cineastes catalans com JA Bayona.
 

Carla Simón, a la catifa vermella dels Gaudí Foto: ACN

 15:13 
Crit contra les violacions dels drets humans a Iran

La comunitat iraniana ha sortit al carrer aquest dissabte a Barcelona per demanar que s'aturin les violacions dels drets humans al país. Amb el lema 'Dona, vida i llibertat, la manifestació ha arrencat a les 12 del migdia a plaça de Catalunya i ha finalitzat al cap de dues hores a la plaça Sant Jaume, on s'ha llegit un manifest en farsi i català.

Els convocants han demanat que cessin totes les execucions, que s'alliberin els presos polítics i que la comunitat internacional es posicioni. Denuncien que només en quatre mesos el règim iranià "ha detingut sense cap garantia legal més de 20.000 persones". La convocatòria ha rebut el suport de 41 organitzacions catalanes. Segons els convocants, la marxa ha aplegat al voltant de 3.000 persones.

 13:57 
Aragonès es limitarà a fer la benvinguda en la cimera Sánchez-Macron

El president de la Generalitat només participarà en l'obertura de la trobada entre Espanya i França, de la qual el Govern només en va tenir coneixement fins que va aparèixer publicat als mitjans de comunicació

 19:13 
El govern espanyol amenaça formalment Castella i Lleó perquè no apliqui cap mesura antiavortament

El govern espanyol ha comunicat formalment al govern de PP i Vox de Castella i Lleó aquest diumenge que, “davant l'anunci en roda de premsa de l'executiu” del passat dijous sobre “un protocol denominat pel mateix govern regional com a 'antiavortista'”, l'executiu central, “a través del ministeri de Sanitat, ha realitzat un requeriment oficial a la Conselleria de Sanitat de Castella i Lleó perquè s'abstingui d'aprovar o aplicar cap mesura que vulneri l'actual normativa respecte a la Interrupció Voluntària de l'Embaràs”. 

 09:55 
Aragonès demana a Illa una reunió d'última hora per desencallar els pressupostos

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el primer secretari del PSC, Salvador Illa, s'han instat a parlar aquest mateix divendres per intentar desencallar un acord sobre els pressupostos. En una entrevista a RTVE, el líder dels socialistes catalans ha revelat que dijous al vespre va rebre un missatge d'Aragonès demanant-li una reunió. I, segons ha dit, aquest matí intentarà posar-se en contacte amb el president des de Cardona, on el PSC celebra una jornada de treball. Illa insisteix que els socialistes han deixat clares les seves condicions i s'ha mostrat "molt estranyat" pel fet que des de la Generalitat parlin de la possibilitat d'un acord imminent. "No hi ha en aquests moments un acord", ha insistit.

 18:40 

Albiach exigeix al PSC que rectifiqui i abandoni l'exigència del Hard Rock: "Està fent xantatge a Cataunya"

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha demanat aquest dimecres al PSC que rectifiqui en el seu "bloqueig" als pressupostos de la Generalitat. Considera que les línies vermelles -Hard Rock, ampliació del Prat o Quart Cinturó- que han marcat els socialistes van en contra de les polítiques que impulsa la Moncloa. "Està fent xantatge no només al Govern sinó, fins i tot, a Catalunya", ha assegurat en declaracions durant una visita a Sant Feliu de Guíxols. En aquest sentit, la líder dels comuns ha demanat als socialistes que "ajudin a posar Catalunya en marxa" i que deixin de "sumar-se al fre" de Junts. "El que està dient el PSC és: o fem el macrocasino o no hi haurà pressupostos", ha afegit la presidenta d'En Comú Podem, que ha considerat una "autèntica barbaritat" aquests projectes que veu propis "del segle passat" i que fomenten la "precarietat" i "ludopatia". 
 

 22:39 
Mor Constatí de Grècia, germà de la reina emèrita Sofia i oncle de Felip VI

El rei Constantí de Grècia, l'oncle del rei Felip VI i germà de la reina Sofia, ha mort aquest dimarts als 83 anys després d'haver estat ingressat en estat greu a un hospital privat d'Atenes. Segons mitjans del país, el monarca podria haver patit un vessament cerebral a casa seva, mentre que altres apunten a un ingrés provocat pel coronavirus. L'última aparició pública del monarca va ser el 23 d'octubre passat al casament del seu fill menor.

 13:16 
El Govern pressiona el PSC i Junts pels pressupostos: «Les negociacions no es poden allargar més»

El Govern vol aprovar els pressupostos i comença a ser urgent. La portaveu, Patrícia Plaja, ha dit que les negociacions amb el PSC i Junts per tirar endavant els comptes "no es poden allargar massa més" després de setmanes ja en pròrroga tècnica dels comptes de l'any passat. "El país té pressa per aprovar els pressupostos", ha avisat Plaja en la roda de premsa d'aquest dimarts després de la reunió de l'executiu. La portaveu ha demanat, en un missatge dirigit al PSC i Junts, que els pressupostos s'aprovin "com més aviat millor". El Govern no descarta, en aquest sentit, aprovar els pressupostos sense esperar els dos altres grups i portar-los al Parlament sense tenir lligats els suports necessaris. En tot cas, Plaja ha optat per la "discreció" i ha detallat que aquest dimarts hi ha reunions "importants" amb els grups que participen de la negociació.

 10:46 
Nou detinguts a Barcelona i a diverses zones de l'Estat per distribuir pornografia infantil a través d’una aplicació

La Policia Nacional ha detingut nou persones per distribuir pornografia infantil a través d’una aplicació de missatgeria anònima. Entre els arrestats hi ha dos menors d’edat, de 16 i 17 anys, per tinença i distribució d’aquests arxius. Els agents van detenir tres persones a Madrid, i una a Barcelona, Múrcia, Granada, Palència, València i Conca. Va ser la policia del Canadà qui va alertar que s’estaven cometent delictes de prostitució i corrupció de menors online a través d’una aplicació de missatgeria. La plataforma va denunciar que diversos usuaris havien utilitzat els seus comptes per distribuir material audiovisual amb altres usuaris. Quan es va detectar aquesta activitat es van bloquejar i eliminar els comptes.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació