1 de 10
patrimoni

Ponsa es compromet a incorporar la rehabilitació de l’Ubla d’Altron als fons europeus

La consellera de Cultura anuncia un projecte de recuperació de la memòria oral vinculat a aquest equipament agroramader, actualment en desús

La consellera de Cultura conversa amb veïns davant l’Ubla d'Altron | ACN
per Redacció, 9 de febrer de 2021 a les 09:48 |
La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha visitat aquest dilluns el Pallars Sobirà, des d’on ha anunciat el compromís del Govern a incorporar el projecte de rehabilitació de l’Ubla de Subirà d’Altron als fons europeus Next Generation, uns ajuts que donen suport als estats membres afectats per la pandèmia de la Covid-19. 

L'Ubla de Subirà d'Altron, al municipi de Sort, és un edifici pràcticament únic a tot el Pirineu. Les seves dimensions, la seva ubicació i les característiques arquitectòniques l'han convertit en un element identitari, no només d'Altron, sinó de tota la vall d'Àssua. Actualment aquest edifici es troba en molt mal estat i els veïns del poble reclamen solucions per poder-lo conservar.


Ponsa ha dit també que, de manera immediata, s'iniciarà un projecte de recuperació de la memòria oral vinculat a aquest equipament agroramader, actualment en desús. L'edifici explica una part important de la història local, els vincles íntims amb la ramaderia, amb la pagesia, amb una forma de construir absolutament lligada als elements naturals.

Els veïns volen que es converteixi en un edifici a preservar per l'alt valor cultural, històric i identitari que té. Ponsa ha dit que les primeres accions que s'han de fer és treballar per aconseguir la declaració de Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) per aquest edifici. Amb aquesta mesura, l'Ajuntament de Sort, propietari de l'Ubla des del 2015, es podrà acollir a una sèrie d'ajuts vinculats a temes patrimonials.

Per a la consellera, apuntalar els punts febles de l'edifici per evitar el seu deteriorament i treure les humitats també és clau per la seva conservació.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació