Dijous, 18 d'abril de 2024
muntanya de tor

Mor Antonio Gil José, un dels testimonis del conflicte de Tor

El periodista Carles Porta ha anunciat la defunció al seu compte de Twitter

Redacció 8 de febrer de 2021 a les 07:49

Antonio Gil José, conegut per ser un dels testimonis dels assassinats en sèrie de Tor, ha mort aquest dissabte. Carles Porta, escriptor del llibre Tor, tretze cases i tres morts, que va catapultar el cas a la fama, ha anunciat la defunció a través de les xarxes socials, on ha definit a Gil José com a "bonatxot". Va acusar Josep Mont i Marli Pinto de ser els autors de l'assassinat de Sansa.

El conflicte de Tor es remunta al 1896, quan es va constituir la societat de copropietaris de la muntanya, de manera que les tretze cases del poblet es repartien la sobirania sobre les terres. Així, la gent de Tor evitava que la muntanya, molt rica en pastures i fusta, fos declarada comunal i per tant propietat de l'estat espanyol.



Una de les clàusules dels estatuts era que per a ser copropietari de la muntanya calia viure tot l'any al poble, fins i tot durant l'hivern, quan Tor queda aïllat i incomunicat per les grans nevades. Aquesta clàusula va acabar desencadenant el conflicte entre Josep Montané "Sansa" i Jordi Riba "Palanca", que es disputaven la propietat de la muntanya. Els tribunals van declarar Sansa com l'amo únic de la muntanya el febrer de 1995. Cinc mesos després va ser assassinat a casa seva. Un crim que no s'ha esclarit mai.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació