L’
Ajuntament de Baix Pallars té previst afegir-se al sistema de recollida d'escombraries porta a porta,
en marxa a la comarca des de l’any 2015. Així ho ha confirmat l’alcaldessa del municipi, Anna Sentinella, que ha matisat que, d’entrada, el sistema s’implantarà només al poble de Gerri de la Sal. Per tal d’informar i conscienciar el veïnat sobre els beneficis d'aquest sistema de recollida selectiva, el consistori està efectuant un seguit d’actuacions.
L’última, una sessió informativa telemàtica realitzada el passat divendres, que va comptar amb la participació de Francesc Giró, director de Planificació Estratègica de l’Agència de Residus de Catalunya (ACR). Giró va fer una explicació sobre el futur dels residus i com el porta a porta és el millor sistema per fer una bona recollida d’escombraries i per fomentar el reciclatge. Baix Pallars és l’únic municipi de la comarca que no té implantat el sistema porta a porta.
En declaracions a
Pallars Digital, Sentinella ha explicat que és “una oportunitat” entrar a formar part del projecte perquè, a banda dels seus beneficis, “pot aportar una solució als problemes que tenim a Gerri de la Sal amb les escombraries”. Abans, però, ha matisat que des del consistori
la intenció és “explicar bé” aquest sistema per tal que els veïns entenguin la seva importància.
La participació de Gerri de la Sal inclourà novetats, segons l’alcaldessa, que ha avançat que s’habilitarà una àrea de recollida tancada -a la qual només els veïns hi tindran accés- per poder tirar “puntualment” les escombraries fora dels dies de recollida establerts. Amb aquesta mesura es vol evitar que persones d’altres indrets, turistes o propietaris de segones residències, aboquin les escombraries al poble, tal com passa habitualment en èpoques de major afluència de visitants a la comarca.
Objectiu: superar el 60% de reciclatge i pagar "un preu just"
Per la seva banda, el president del
Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isus, ha valorat molt positivament la incorporació de Gerri de la Sal al sistema de recollida, que ja s’utilitza a la resta de municipis de la comarca. “Gerri era l’assignatura pendent i amb la seva incorporació esperem superar el 60% de recollida selectiva a la comarca”, ha assegurat. Aquesta xifra és precisament la que es marca des de la Unió Europea com a objectiu. Amb un 56,3%, el Pallars Sobirà és la sisena comarca catalana amb millors registres de recollida selectiva,
segons les últimes dades publicades.
Isus ha mostrat la seva satisfacció per l’acceptació i el funcionament d'un sistema que el proper mes de març complirà sis anys d’ençà que es va posar en marxa
en 12 dels 15 municipis del Pallars Sobirà. Malgrat això, amb tot aquest temps s’han detectat dos problemàtiques, segons Isus. La primera, la dispersió dels pobles, que compliquen i fan més costós el sistema. La segona, els pics d’afluència de visitants que té la comarca en èpoques com l’estiu, Nadal o Setmana Santa. Tot i així, segons Isus, “s’ha demostrat que, per reciclar, el porta a porta és el sistema que millor funciona”.
El president comarcal també ha explicat que un dels objectius que s’han marcat és el cobrament per generació, és a dir, que aquells que més generen paguin també més. Actualment la quota és unitària i tots els veïns de la comarca paguen el mateix preu, independentment de la generació i del lloc de residència. “Ens hem d’atansar al preu just”, ha assegurat Isus, i això també inclouria penalitzar aquelles persones que facin una separació indeguda de les escombraries.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.
Subscriu-t'hi