1 de 10
tren dels cims

FGC adjudica la redacció del projecte del «Tren dels Cims» de la Vall Fosca

El document definirà totes les actuacions necessàries per instal·lar una línia de tren turístic aprofitant el traçat de l'antic carrilet de l'Estany Gento, a la Vall Fosca

Pla general d'un tram del carrilet a la Vall Fosca aquesta tardor | ACN
per Redacció, 21 de gener de 2021 a les 13:17 |
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha adjudicat la redacció del projecte del Tren dels Cims, a la Vall Fosca. El document definirà tècnicament totes les actuacions que serien necessàries per instal·lar una línia de tren turístic que uneixi el telefèric de Sallente i l’estany Gento amb l’edifici de la Cambra d’Aigües de Capdella, seguint l’antiga traça i algunes infraestructures de l'antic carrilet de l'estany Gento. Els treballs de redacció tenen una durada de sis mesos.

El carrilet de l’Estany Gento es va construir l’any 1911 per transportar materials per a la construcció de la central hidroelèctrica de Capdella i tot el sistema de canalitzacions que comuniquen els diversos estanys la zona. El traçat del carrilet, de 5,5 quilòmetres, uneix l’estany Gento amb l’estació superior de la central de Capdella. Actualment està en desús i s’ha transformat en una via excursionista.


La infraestructura se situa dins del municipi de la Torre de Capdella, a la Vall Fosca i molt propera al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Ara FGC impulsa, amb l’Ajuntament de la Torre de Capdella i amb Pallars Actiu, el projecte per recuperar el traçat de l’antic carrilet i transformar-lo en una línia de tren turístic.

El document estudiarà totes les actuacions necessàries per a la implantació de la nova infraestructura, com són l’adequació de la plataforma ferroviària existent, la definició de la tipologia de via i el seu traçat, el condicionament de murs i túnels existents, i la implantació d’estacions, edificis auxiliars i instal·lacions associades al traçat.


En una visita a la Vall Fosca el passat mes d’octubre, el conseller de Territori, Damià Calvet, va explicar que durant aquest any 2021 es treballarà en la redacció del projecte i que en un futur s’haurà de buscar finançament. En aquest darrer aspecte, Calvet va assegurar que parlaran amb d'altres administracions, "especialment la de l'Estat", per aconseguir fons que ajudin a tirar endavant aquesta actuació. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació