Dissabte, 20 d'abril de 2024
temporal

Tremp calcula en més de 30.000 euros l’impacte del temporal Filomena al municipi

Una vintena de màquines i fins a 11 empreses han treballat durant 10 dies per restablir la normalitat a tot el municipi

Jordi Ubach Llorens 20 de gener de 2021 a les 11:41
Una màquina retirant la neu d’un carrer de la ciutat de Tremp | Jordi Uriach
L’Ajuntament de Tremp ha desactivat aquest dilluns el pla d’emergències municipal (PAM) per neu i fred després del pas del temporal Filomena, que a banda de deixar importants gruixos de neu a tot el municipi, ha generat diferents problemes en els serveis i la mobilitat que han obligat el consistori a actuar amb diligència. A la ciutat, per exemple, hi van caure prop de 50 centímetres en 48 hores, però la posterior onada de fred i la boira instal·lada a la conca -encara present aquest matí- han dificultat en gran mesura la tornada a la normalitat.

Tal com ha explicat al programa Tremp al Dia de Ràdio Tremp l’alcaldessa Maria Pilar Cases i el tècnic de Protecció Civil, Josep Àngel Alert, les tasques per restablir la normalitat a tot el municipi s’han allargat durant 10 dies. En aquest període, fins a 11 empreses amb un total de 17 màquines -a banda dels vehicles municipals- han estat treballant per retirar la neu dels carrers i les carreteres i tirant sal per fer les vies més transitables. 

En total, segons ha indicat Alert, s’han llençat més de 12.000 quilos de sal. A més, s’ha treballat per garantir el servei de gas a la ciutat, el consum del qual s’ha vist augmentat degut a l'onada de fred que ha seguit el temporal. Tot plegat, suposarà a l’ajuntament un cost aproximat de més de 30.000 euros, la mateixa xifra que es va destinar l’any 2006 en l'anterior gran nevada al municipi, tal com ha recordat Josep Àngel Alert.
 

Imatge de la rambla Doctor Pearson de Tremp pocs dies després de la nevada. Foto: Jordi Uriach


El tècnic de Protecció Civil ha afegit que actualment encara queden algunes tasques per fer, com continuar tirant sal, retirar el gel d’alguns carrers o els “murs” de neu i gel que han quedat a banda i banda d'algunes carreteres d’accés a nuclis. En aquest sentit, l’alcaldessa ha reiterat que l’ajuntament no pot fer front al manteniment dels més de 100 quilòmetres de carreteres de titularitat municipal i ha dit que temporals com el Filomena “evidencien” la necessitat de rebre més ajuts per invertir en accessos a nuclis.

Maria Pilar Cases també ha avançat que Tremp optarà als ajuts especials per nevades que la Generalitat ha posat a disposició dels ajuntaments per fer front a les despeses que ha ocasionat el temporal. Per últim, Cases i Alert han agraït a tota la gent que ha estat treballant en l’emergència, i als veïns i veïnes la paciència i la dedicació que han mostrat per retirar la neu dels seus carrers.

 Escolta el programa Tremp al Dia de Ràdio Tremp:

 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació