Divendres, 26 d'abril de 2024
TEMPORAL

La neu obliga a suspendre el transport escolar i provoca problemes i talls de llum al Pallars Jussà

La mesura afectarà 25 rutes que transporten 330 estudiants de centres de primària i secundària de la comarca

Jordi Ubach Llorens 10 de gener de 2021 a les 21:49
Un vehicle s’ha accidentat amb un arbre prop de Cellers | Bombers
El temporal Filomena ha deixat neu i paisatges de postal a les comarques pallareses durant tot el cap de setmana, però també ha provocat problemes. Incidents que s’han produït especialment aquest diumenge, amb la caiguda d’arbres, talls de llum o la suspensió del transport escolar per aquest dilluns, dia de tornada a l’escola després de les festes de Nadal. Durant tot el dia també hi ha hagut problemes en el trànsit, que persisteixen en alguns casos i que es poden consultar a l'instant a través d'aquest enllaç.


Així, el Consell Comarcal del Pallars Jussà ha decidit suspendre el transport escolar aquest dilluns per la perillositat que hi ha a les carreteres arran dels importants gruixos de neu del temporal, segons ha informat el propi consell. La mesura afectarà 25 rutes que transporten 330 estudiants de centres de primària i secundària.

Si bé la previsió era que en les pròximes hores la pluja ajudaria a fondre la neu, al final no ha estat així i en alguns punts de la comarca ja hi ha fins a 30 centímetres de neu acumulada. A banda dels gruixos de neu, també es preveu que es puguin formar plaques de gel amb la baixada de les temperatures, una situació que no és propicia per garantir la seguretat del servei.

Fonts del consell comarcal han indicat a Pallars Digital que tot i que els ajuntaments han pogut obrir la majoria de vies d'accés als pobles, el risc de gelades i les dificultats de maniobrar en diferents punts han fet que, per prudència, s’hagi pres aquesta decisió. Malgrat la suspensió de les línies de transport escolar al Jussà, aquest dilluns està previst que es reprengui l’activitat lectiva amb relativa normalitat a tots els centres educatius del Pallars. 

Talls de llum i actuacions dels Bombers

A més, en alguns pobles de la comarca, com Sant Serni, al terme municipal de Gavet de la Conca, o Alsamora i altres nuclis del municipi de Sant Esteve de la Sarga, han estat més de 10 hores sense subministrament elèctric aquest cap de setmana. El servei s’ha pogut restablir i actualment no consta cap tall de llum en cap indret del Pallars.

Aquest diumenge la neu també ha provocat un accident de trànsit a la carretera C-13, al terme municipal de Castell de Mur, prop de Cellers, quan un arbre ha caigut damunt d’un vehicle, sense que s’hagin hagut de lamentar ferits. Aquest diumenge, els Bombers de la Generalitat també han hagut de treballar en la retirada de la neu acumulada al sostre d'una granja d'Isona i Conca Dellà. Segons han informat els Bombers, en aquesta instal·lació ha cedit part de la teulada de fibra de vidre.
 

Al Pallars Sobirà el temporal també ha causat estralls, malgrat hagin afectat en menor mesura. Un dels incidents més destacats ha estat la sortida de via, aquest diumenge, d’un turisme a la N-260, al Port del Cantó. El conductor ha perdut el control del vehicle com a conseqüència de la neu i el gel que hi havia acumulats a la carretera.
 
Prudència davant l’arribada de temperatures molt baixes

I un cop ja ha passat el temporal, què ens espera ara? Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, arriben al Pallars dies molt freds, malgrat aquest dilluns al matí començarem a tenir algunes estones de sol. Un fred que pot generar gel als carrers on hi hagi neu acumulada, una situació que podrà suposar un perill pels vianants. Per dimarts les temperatures tocaran fons i podran pujar lleugerament a partir de dimecres.

En aquest sentit, la sotsdirectora de Coordinació i Gestió d'Emergències de Protecció Civil, Imma Soler, ha alertat de l'arribada de "temperatures molt baixes" i ha demanat prudència a la ciutadania. Soler ha recomanat en una entrevista al 3/24, "no sortir de casa si no és necessari" i vigilar per no "impedir" el pas dels vehicles que estan treballant arreu del país. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació