Dijous, 18 d'abril de 2024
dansa

El Dansàneu celebrarà enguany els 30 anys amb noms com Cesc Gelabert o Joan Garriga

El Festival de Cultures del Pirineu avança alguns eixos de la programació d'aquest 2021, prevista del 25 de juliol a l'1 d'agost

Redacció 5 de gener de 2021 a les 11:46
El Quartet Atenea i el poeta Txema Martínez actuant aquest dilluns a Esterri d’Àneu | Dansàneu
El Dansàneu, el Festival de Cultures del Pirineu, celebrarà la seva 30a edició del 25 de juliol a l'1 d'agost si la Covid-19 ho permet. Les dates del certamen s'han donat a conèixer aquest dilluns en el marc d'un concert amb recitació que ha anat a càrrec del Quartet Atenea i el poeta Txema Martínez i que ha tingut lloc a l'església de Sant Vicenç d'Esterri d’Àneu.

En l'acte, que s'ha dut a terme amb un terç de la capacitat del temple, també s'ha presentat la imatge que commemorarà l'aniversari i s'han desglossat els eixos principals de la programació. A més, s'ha confirmat que el solo del ballarí, coreògraf i Premi Nacional Cesc Gelabert -cancel·lat al 2020 per la pandèmia- es podrà veure en la pròxima edició.

Precisament, la imatge oficial del cartell del festival de 2021, encarregada a l'il·lustrador barceloní, Arnal Ballester, s'ha inspirat en una foto icònica de Gelabert. D'aquesta manera, ha aconseguit crear una il·lustració original que fa al·lusió als serafins alats de Santa Maria d’Àneu d’Escalarre, una de les seus principals del certamen i centre espiritual de les Valls d'Àneu. L'organització preveu presentar la programació completa i l'inici de la venda d'entrades als espectacles durant el mes de maig. Tot i això, ja s'ha avançat que Joan Garriga, exlíder de bandes com Dusminguet o La Troba Kung-Fú, hi presentarà el seu últim disc, El ball i el plany
 
El president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, ha explicat que l'objectiu de celebrar el Dansàneu a finals de juliol és el de "desestacionalitzar" l'amplia oferta cultural que hi ha al territori durant l'agost. A més, i atès que les dos darreres edicions del festival han patit canvis de dates forçats per esdeveniments externs, el Consell i l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu -ens que presideix la Mancomunitat- han acordat les dates del certamen fins l'any 2024.

Eixos de la programació de 2021 del Dansàneu

La memòria històrica, la recuperació patrimonial, el suport als projectes pirinencs i les propostes artístiques de qualitat i de caràcter festiu marcaran la programació de la 30a edició del Dansàneu. Així, es durà a terme una ruta a Sorpe, la qual finalitzarà amb una acció artística al Prat de Fuster. En aquest indret, el 18 d'abril de 1938 van ser afusellats i enterrats una desena d'homes per part de les tropes franquistes, dels quals ara se n'han trobat les restes de vuit d'ells. A més, i sumant esforços amb el programa Música i exili del Departament de Cultura, es recordarà la figura de l'activista i cantautora Teresa Rebull.

Pel que fa al suport a projectes pirinencs, el festival presentarà aquest 2021 la producció de Rufaca Folk Jazz Orchestra, la big band d'arrel que compta amb els músics de l'Escola Folk del Pirineu i que dirigeix Sergi Vergés. També es donarà suport a L'arbre humà de l'acordionista de Ribera de Cardós, Roser Gabriel. Mentre, quant a recuperació patrimonial, es podran veure iniciatives com les de l'editorial FICTA, que recuperarà Focs de Sant Joan de Robert Gerhard, un ballet que el compositor va començar a escriure el 1936 per encàrrec dels Ballets Russos de Montecarlo i que la Guerra Civil va impedir que mai s'estrenés com a ballet. 

D'altra banda, en el concert d'aquest dilluns s'ha pogut gaudir de l'actuació del Quartet Atenea, un dels conjunts joves de cambra amb més projecció i que perfecciona en aquests moments la seva formació a Suïssa. La formació ha interpretat l'oratori Les set últimes paraules de Crist a la creu, de Joseph Haydn, acompanyat de la recitació del poeta lleidatà Txema Martínez, que dedica precisament un cicle de poemes a aquesta composició musical en el seu darrer llibre Maria, guanyador del premi Jocs Florals de Barcelona 2020.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació