Divendres, 26 d'abril de 2024
diputació de lleida

​Llum verda al pressupost de la Diputació de Lleida per al 2021

El comptes ascendeixen a 137,3 milions i preveuen més de 14 milions per pal·liar els efectes socioeconòmics de la Covid-19

Redacció 23 de desembre de 2020 a les 11:05
Captura de pantalla del ple de la Diputació de Lleida | ACN
La Diputació de Lleida ha aprovat el pressupost per al 2021 amb el suport dels dos grups del govern, ERC i JxCat, i també del PSC i Unitat d'Aran. Per la seva banda, En Comú Podem ha optat per l'abstenció, mentre Ciutadans ha votat en contra. Els comptes, aprovats el passat dijous, ascendeixen a 137,3 milions d'euros, un 2,55% més que els del 2020, i preveuen diferents partides que sumen 12,5 milions d'euros per pal·liar els efectes socioeconòmics negatius de la Covid-19.

A més, s'activen dos fons de contingència Covid, dotats amb 2,1 milions inicials, per fer front a situacions d'emergència que hagin de cobrir els ens locals i els centres sanitaris de la demarcació, i que s'incrementaran amb els romanents de tresoreria de l'actual exercici. El president Joan Talarn ha afirmat que són "uns dels millors pressupostos que s'han fet" a la institució ha agraït el suport del PSC i UA, així com l'abstenció d'ECP, "perquè l'han millorat perquè no es desviï del seu objectiu principal que és l'esforç de revertir els efectes socioeconòmics negatius de pandèmia" en els ens locals i en el territori lleidatà. 

Talarn ha dit que els comptes se centren en consolidar els canvis estructurals que ja s'han començat a aplicar amb el pressupost del 2020 com són plans econòmics "transparents i participatius" i en criteris de discriminació positiva per revertir el despoblament.

En concret, els pressupostos per al 2021 preveu inicialment uns 12,5 milions d'euros per a una dotzena d'accions concretes per pal·liar els efectes de la Covid-19, a través de la pròpia Diputació o donant suport a ajuntaments i consells comarcals. Així mateix, des del govern d'ERC i JxCat han expressat el compromís per activar els romanents que s'obtinguin de la liquidació del pressupost 2020 i sumar-los als dos fons de contingència Covid per fer front situacions d'emergència que hagin de cobrir els ens locals i els centres sanitaris. 

Prop de 50 milions per als ajuntaments i consells comarcals

El pressupost preveu 49,6 milions d'euros per als ajuntaments i consells comarcals, entre ajuts i inversions. Uns 24,3 milions es destinaran a personal; 15,4 milions a inversió al territori, als quals s'haurà de sumar uns altres 10 milions per al desplegament de la xarxa de fibra òptica a la demarcació; 10,2 milions aniran a parar a entitats, mentre 6,4 milions seran per a amortitzacions. Per organismes, l'Institut d'Estudis Ilerdencs percebrà 7,7 milions d'euros (+6,34% que al 2020); 7,5 milions seran per a l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals (+11,12%); el Patronat de Turisme rebrà 5,1 milions (-5,43%), i Promoció Econòmica, 3,1 milions d'euros (+8,51%).

Creació d'un fons per combatre el despoblament

Els pressupostos destinaran 18 milions d'euros a cooperació municipal, i 4,7 milions a la cooperació comarcal. Una de les novetats dels comptes és la creació d'un fons per als municipis en risc de despoblament, a més d'una partida de 100.000 euros per a guarderies de municipis amb poca població. Aquest fons per combatre el despoblament està dotat amb 2 milions d'euros, però amb l'esmena del PSC s'incrementarà fins als 3 milions amb el romanent del 2020. 

Els comptes preveuen 14 milions d'euros per a la Transformació Econòmica. En aquest sentit, tres projectes de competència i especialització territorial (PETC) atrauran més de 8 milions d'euros de fons europeus en dos anys. D'altra banda, destina 19,6 milions d'euros a Salut i Benestar Social, dels quals 2,1 milions d'euros seran per a reformes i ampliacions a l'Hospital Arnau de Vilanova, l'Hospital Comarcal del Pallars, l'Hospital de la Seu d'Urgell i el CAP de Tàrrega. Altrament, en Serveis Tècnics s'han consignat 17,5 milions d'euros per millorar la mobilitat al territori. Així, 4 milions seran per al manteniment de camins municipals i uns altres 4 milions, per renovar el contracte de conservació i manteniment de les carreteres pròpies de la Diputació. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació