Diumenge, 21 de juliol de 2024
coronavirus: balanç setmanal

El Pallars torna a reduir a la meitat els contagis de Covid-19 en una setmana

Entre el 7 i el 13 de desembre s’han detectat 24 nous casos, 19 al Pallars Jussà i 5 al Sobirà

Jordi Ubach Llorens 18 de desembre de 2020 a les 08:01
Una infermera fent una PCR a una dona | ICS
La greu situació epidemiològica que viu la capital del Pallars Jussà, provocada en bona part pel brot de la residència Fundació Fiella, contrasta una setmana més amb l’evolució positiva de la malaltia en el conjunt de la comarca. Així, en tota la setmana passada -entre el 7 i el 13 de desembre- es van registrar a tot el Pallars 24 nous positius per Covid-19, dels quals 19 al Jussà. Unes xifres que suposen una important disminució respecte la setmana anterior, quan se’n van detectar 42


D'aquesta manera, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, el Pallars Jussà ha disminuït notablement el risc de rebrot, malgrat continuï alt, i ara és de 343, quan la setmana anterior era de 764. Per municipis, els nous contagis es reparteixen entre Tremp (13), Gavet de la Conca (3), la Pobla de Segur (1), Isona i Conca Dellà (1) i Salàs de Pallars (1). 

El Pallars Sobirà, per la seva banda, es manté amb molt bones xifres pel que fa a la seva situació epidemiològica, tot i que augmenta els contagis. La comarca ha sumat cinc nous casos de Covid-19 en el mateix període comprès entre el 7 i el 13 de desembre, quan la setmana anterior no se n’havia detectat cap. Amb aquestes dades, el risc de rebrot a la comarca és actualment de 174.

Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars Sobirà, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.

La velocitat de propagació creix al Sobirà i baixa al Jussà

Tot i que la xifra de contagis continua sent alta al Pallars Jussà, així com el risc de rebrot, s’observa també una tendència positiva respecte la setmana anterior, ja que la comarca té un índex Rt de 0,71 quan set dies enrere era de 0'96. Al Pallars Sobirà, en canvi, aquesta dada ha augmentat dràsticament i es troba actualment als 2,07, quan la setmana anterior era de 0,02.

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona. No és el cas, ara mateix, del Pallars Sobirà, segons les xifres de Salut.

Disminueix la mitjana d’edat

La mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars ha disminuït una mica més respecte la setmana anterior. Ara és de 33,67 anys i set dies enrere era de 36,64. En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març, el Pallars acumula 757 positius, dels quals 560 s'han produït al Pallars Jussà i 197 al Sobirà. 

Durant la setmana passada es van realitzar un total de 1.143 proves -PCR i tests d’antígens- a les comarques pallareses, de les quals 768 es van fer al Pallars Jussà i 375 al Sobirà. Són 2.926 anàlisis més de les que s’havien fet la setmana anterior. Cal tenir en compte que fa dos setmanes es van realitzar diversos cribratges poblacionals al Pallars, que van fer augmentar considerablement aquestes xifres.


El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 4,10% al Jussà i de 1,07% al Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar la propagació del virus.

Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).

Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut mostra al seu web les dades a partir del quart dia anterior a la data actual. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el 13 de desembre. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació i el retard en el recompte.

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació