Dissabte, 20 d'abril de 2024
plaques solars

Tremosa assegura que «no hi haurà barra lliure» d'instal·lacions fotovoltaiques al Pallars Jussà

El conseller d’Empresa i Coneixement visita la nova planta fotovoltaica l’Espassera, ubicada al terme municipal de Talarn, des d’on ha defensat l’energia fotovoltaica com un “eix estratègic” del Govern

Redacció 26 de novembre de 2020 a les 17:54
El conseller Tremosa durant la visita d’aquest dijous a la planta de Talarn | Empresa
El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha visitat aquest dijous a la tarda la nova planta fotovoltaica l’Espassera, ubicada al terme municipal de Talarn, prop de la presa de Sant Antoni, a la zona dels Nerets. En el marc de la visita el conseller ha assenyalat que aquest tipus de plantes “obren el futur que necessitem d’energies renovables, en aquest cas fotovoltaica, molt adaptat a les necessitats que tenim sobre el terreny”.

Tremosa també s’ha referit als diferents projectes d’instal·lació de plantes fotovoltaiques a la comarca del Pallars Jussà, i ha volgut adreçar un “missatge de tranquil·litat a la gent del Pallars”, assegurant que “no hi haurà en cap cas una generalització massiva i descontrolada d’instal·lacions” a la comarca. “No hi haurà barra lliure”, ha reblat.

En aquest sentit, ha recordat que la Generalitat ha constituït enguany una Ponència d’energies renovables, que engloba quatre conselleries, amb uns filtres “molt estrictes que s’han de superar per poder arribar a construir una planta com aquesta”. El conseller ha afegit que “es descarten molts dels projectes presentats, per raons mediambientals, per possibles afectacions econòmiques sobre el sòl o sobre el patrimoni cultural o natural”.

De fet, ha assegurat que en el conjunt de Catalunya la Ponència ha rebutjat més de la meitat dels projectes eòlics presentats i el 35% dels fotovoltaics. Al Pallars Jussà, però, ja són 13 els expedients que han entrat a tràmit per instal·lar-hi plaques solars, projectes que tots plegats sumen 366 hectàrees.


L’energia solar fotovoltaica, un “eix estratègic” del Govern

La instal·lació d’Espassera, que ha visitat el conseller acompanyat dels seus promotors, compta amb 4,33 kWp de potència, ocupa cinc hectàrees de terreny, produirà uns set GWh d’energia elèctrica anuals -xifra que equival al consum elèctric de 2.000 habitatges-, i contribuirà a reduir 3.200 tones a l’any de CO2.

El projecte està integrat en l’entorn, amb una impacte paisatgístic i ambiental minimitzat, i no ha suposat la construcció ni estesa de noves línies elèctriques, ja que aprofita les infraestructures elèctriques ja existents. La planta només resta pendent de la connexió a la xarxa elèctrica per començar a operar.

Segons la conselleria, la posada en marxa d’instal·lacions com la planta fotovoltaica de l’Espassera contribueixen a la transició que viu Catalunya cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic. L’objectiu és assolir una economia i una societat completament descarbonitzades l’any 2050, i això implica un major aprofitament dels recursos energètics renovables de què disposa el país.

L’energia solar fotovoltaica, ja sigui en instal·lacions en cobertes per a l’autoconsum o en plantes solars sobre el terreny, és considerat pel Govern com un dels eixos estratègics del nou model energètic de Catalunya, i així ho ha volgut posar de manifest en l'acte d’aquest dijous.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació