Dijous, 18 d'abril de 2024
coronavirus

Nadal sense restriccions de mobilitat però amb toc de queda

El tancament perimetral i els confinaments de cap de setmana s'aixecaran a partir del 21 de desembre i les trobades podran ser de deu persones però només de dos grups de convivència

Sara González / Jordi Velert 19 de novembre de 2020 a les 16:19
L'arbre de Nadal de Vic | Josep M. Montaner
"No és un pla de desescalada, és un pla de flexibilització de mesures". Així ha definit el Govern l'itinerari que es posarà en marxa a partir del dilluns, quan reobriran la restauració i la cultura, per relaxar algunes de les restriccions vigents des de fa un mes. El pla tindrà una durada mínima de dos mesos i estarà dividit en quatre fases en les quals es mantindrà el toc de queda entre les deu de la nit i les sis del matí i que estaran espaiades entre elles per un mínim de 15 dies. De cara al Nadal, que coincidirà amb la tercera fase si les dades de l'epidèmia evolucionen favorablement, ja no hi haurà restriccions de mobilitat, però tothom haurà de ser a casa a les deu de la nit.

Això sí, les trobades s'ampliaran de les sis persones a les deu com a màxim, però només podran ser de dos grups de convivència, el que seria equivalent als convivents en dos domicilis. Per aquelles dates, està previst que ja estiguin oberts els centres comercials i que bars i restaurants tinguin l'aforament dels interiors dels locals al 50%.

La consigna és, però, que no s'avançarà de fase si les dades epidemiològiques no acompanyen i el Govern ja avisa que es pot tornar enrere si empitjoren, amb la qual cosa les previsions per Nadal es fan en base a una evolució favorable de la ràtio de transmissió, els contagis diaris i, especialment en aquests moments, de la disminució de l'ocupació de les UCI.

El vicepresident Pere Aragonès ha assumit els errors en la gestió del pla i la responsabilitat de la confusió en la comunicació, marcada per les filtracions. Tant Aragonès com la portaveu, Meritxell Budó, han advertit que s'ha d'evitar "córrer" per evitar els errors de la desescalada de l'estiu per evitar una tercera onada i que per això cal "fer compatible" la recuperació econòmica amb la "responsabilitat" sanitària, un equilibri que ha admès que és molt complex i que mai és "perfecte". "Si volem anar de pressa, la pandèmia ens tornarà a passar per sobre", ha avisat el vicepresident. 

Augment progressiu de l'aforament en restauració, cultura i comerç

D'entrada, a partir del 23 de novembre, bars i restaurants podran obrir de les sis del matí fins a les 21.30 hores -pràcticament fins al toc de queda- amb les terrasses amb el 100% d'aforament però amb taules de màxim quatre persones si no són de la mateixa bombolla i separades entre elles per dos metres de distància. L'ocupació de l'interior dels locals es limita al 30% i hauran de garantir ventilació. Aquest aforament es podrà ampliar al 50% a partir de la segona fase i es mantindrà així fins a la quarta. 

Cinemes, teatres, sales de concerts i auditoris també reprendran la seva activitat a partir del dilluns a un 50% de l'aforament i un topall màxim de 500 persones. En una tercera fase s'ampliaria fins al 70% en cas que les dades evolucionin favorablement. Pel que fa als equipaments esportius, també reobren al 50% en el cas que siguin a l'aire lliure. Els gimnasos, en canvi, ho hauran de fer al 30% i sense possibilitat d'utilitzar els vestidors, a excepció dels usuaris de les piscines. 


Pel que fa als comerços, es mantindrà l'aforament del 30% en el cas dels que tinguin menys de 800 metres quadrats. La capacitat anirà augmentant a mesura que s'avanci de fase. Per exemple, a partir de la segona, previsiblement a partir del 7 de desembre, s'incrementarà al 50% i a partir d'aleshores podran obrir també els grans centres comercials. 

En l'àmbit educatiu, es mantindran les classes presencials fins a la secundària. Universitats i batxillerat continuaran amb l'ensenyament telemàtic. Pel que fa a les extraescolars, continuaran obertes les que organitzen els centres educatius amb els grups estables. Reobriran les no reglades però amb grups limitats a sis persones. Continuaran tancades les ludoteques, les sales de joc i els bingos. 

Aixecament de les restriccions de mobilitat a partir del 21 de desembre

​Una de les principals novetats és que les restriccions de mobilitat s'aixecaran, si les dades epidemiològiques ho avalen, en la tercera fase -aproximadament cap al 21 de desembre-, quan ja no hi haurà ni tancament perimetral de Catalunya ni confinaments territorials de cap de setmana. Això permetrà la lliure circulació per Nadal, tot i que tothom haurà de ser a casa a les deu de la nit perquè es manté el toc de queda. 

Aquestes són les flexibilitzacions finalment aprovades pel Govern després de la crisi oberta arran de les filtracions del pla de desescalada dels darrers dos dies. El relaxament de mesures anirà acompanyat d'una "multiplicació" del sistema rastreig.

Aragonès ha fet autocrítica i ha argumentat que la "conciliació d'interessos" entre els sectors econòmics i la seguretat sanitària és "difícil". Ha admès, en aquest sentit que és "lògic" que hi hagi debat entre els dos socis de Govern però que aquest ha de quedar-se a dins de les reunions i no traslladar-se als mitjans de comunicació. "Mantinc la confiança en tots els consellers", ha insistit tot apel·lant a la "responsabilitat" de tot el Govern. De fet, Aragonès ha rectificat l'apel·lació que va fer aquest dimecres als mitjans perquè no publiquessin documents no aprovats definitivament per l'executiu. 

ERC es va aixecar aquest dimecres al matí del comitè de crisi i va acusar JxCat de falta de "lleialtat". Les converses es van reprendre per la tarda, quan Aragonès i Budó es van reunir per reconduir la situació, van parlar també amb els sectors afectats i, finalment, es va reunir de nou el comitè de crisi per acabar de tancar els serrells del pla. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació