Divendres, 26 d'abril de 2024
plaques solars

El Pallars Jussà demanarà un estudi de sòls per regular la instal·lació de plantes solars a la comarca

Els municipis ho acorden per unanimitat en un consell d’alcaldes que ha comptat amb membres de la Ponència d’energies renovables de la Generalitat i de 'Salvem lo Pallars'

Jordi Ubach Llorens 20 de novembre de 2020 a les 07:59
Imatge del Consell d’Alcaldes celebrat aquest dimecres | CCPJ
Els alcaldes del Pallars Jussà s’han reunit aquest dimecres al vespre amb membres de la Ponència d’energies renovables de la Generalitat, un òrgan depenent del Departament de Territori que analitza la viabilitat i emplaçament dels avantprojectes de parcs eòlics i plantes solars a Catalunya. La trobada, que ha tingut lloc en el transcurs d’un consell d’alcaldes extraordinari, ha servit per debatre la regulació de les futures instal·lacions fotovoltaiques a la comarca.


Mitjançant un model presentat el passat mes de juny, la Ponència agrupa els sòls en vuit categories segons la seva capacitat productiva. Segons aquest model, es considera que no es poden implementar plantes fotovoltaiques en sòls de classe 1 i 2. En sòls de classe 3 i 4 només s’admeten noves instal·lacions quan no hi hagi altres alternatives i sempre que s’hagi fet un estudi aprofundit que ho demostri. A partir de la classe 5, on segons ha pogut saber Pallars Digital, es troba el Pallars Jussà, es considera que es poden instal·lar plaques solars sense grans limitacions.

Un cop el director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, ha explicat les diferents categories i després d’un llarg debat, els alcaldes han acordat per unanimitat demanar al Consell Comarcal del Pallars Jussà l’encàrrec d’un estudi d'anàlisi de sòls i una proposta de regulació de plantes fotovoltaiques a la comarca. L’ens comarcal ha agafat el compromís de demanar aquest informe, que ha de servir per qualificar el sòl i “unificar criteris” a l’hora de prendre decisions, segons ha explicat a aquest diari el president del consell comarcal, Josep Maria Mullol. 

El president comarcal preveu que en els propers dies i setmanes s’aniran presentant nous expedients per instal·lar parcs solars al Pallars Jussà, i per aquest motiu creu que la comarca ha d’aconseguir un “criteri unànim”. Per la seva banda, el president del Consell d’Alcaldes del Pallars Jussà, Jordi Navarra, ha volgut posar en valor la “unitat” de tots els alcaldes i ha explicat que alguns ajuntaments, com és el cas de Tremp, s’estan plantejant modificar els seus Plans d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per tal de disposar de més poder de decisió davant la instal·lació de plaques als respectius municipis.

La sessió també ha acollit una xerrada i presentació, per part de dos membres, de la plataforma Salvem lo Pallars, que lluita contra la instal·lació de 700 hectàrees de plaques fotovoltaiques al Pallars Jussà. Entre altres coses, van llegir el manifest de l'entitat i van explicar que la recollida de signatures per evitar el macroprojecte ja compta amb més de 1.500 adhesions.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació