Dijous, 25 d'abril de 2024
coronavirus: balanç setmanal

La propagació del coronavirus es dispara al Pallars Jussà amb 17 nous positius en l’última setmana

El Pallars Sobirà en registra 18, dels quals 13 a Sort, tot i que la tendència és molt més positiva que la setmana anterior

Jordi Ubach Llorens 19 de novembre de 2020 a les 11:44
Imatge de la realització d'una prova PCR | Salut
El Pallars Jussà ha multiplicat per quatre el nombre de contagis en l’última setmana, mentre que el Pallars Sobirà els ha reduït un terç, fet que provoca que totes dos comarques visquin actualment una situació similar en aquest aspecte. Així, al Pallars Jussà, en tota la setmana passada -entre el 9 i el 15 de novembre- es van registrar 17 nous positius per Covid-19, 13 més que la setmana anterior. Per municipis, els casos es reparteixen entre la Pobla de Segur (8), Tremp (7), Salàs de Pallars (1) i Isona i Conca Dellà (1). 

D'aquesta manera, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, el Pallars Jussà ha vist incrementar notablement el risc de rebrot en pocs dies i ara és alt, de 552, quan la setmana anterior era moderat (66). 

El Pallars Sobirà, per la seva banda, ha sumat 18 nous casos de Covid-19 en el mateix període comprès entre el 9 i el 15 de novembre, els que s’han detectat als municipis de Sort (13), Baix Pallars (2), Espot (2) i Llavorsí (1). Es tracta d’un nombre de positius més baix que la setmana anterior, quan se’n van sumar 27, i el més baix des del 21 d'octubre. El risc de rebrot a la comarca continua alt (683), tot i que ha disminuït en gairebé 200 punts respecte la setmana anterior.

Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.

La velocitat de propagació es dispara al Jussà

Tot i que la xifra de contagis és pràcticament la mateixa a les dos comarques pallareses, la tendència és ara més negativa al Pallars Jussà, ja que té un índex Rt de 3,19, una xifra molt més alta que la setmana anterior, quan era de 0,50. Al Pallars Sobirà, per contra, aquesta dada es redueix força i se situa ara als 0,97, quan la setmana anterior era de 1,14. 


L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona. No és el cas, ara mateix, del Pallars Jussà.

Disminueix la mitjana d’edat i augmenten els tests

La mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars ha disminuït respecte la setmana anterior. Ara és de 40,89 anys i set dies enrere era de 48,65. En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març, el Pallars suma 450 positius, dels quals 268 s'han produït al Pallars Jussà i 182 al Sobirà.

Durant la setmana passada es van realitzar un total de 486 proves -PCR i tests d’antígens- a les comarques pallareses, de les quals 252 es van fer al Pallars Jussà i 234 al Sobirà. Són 97 anàlisis menys de les que s’havien fet la setmana anterior. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 4,62% al Jussà i de 8,14% al Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar la propagació del virus.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).

Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut mostra al seu web les dades a partir del quart dia anterior a la data actual. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el 15 de novembre. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació