Dijous, 25 d'abril de 2024
escorxador de sort

Els escorxadors de Sort, Isona i la Pobla entren en un pla d'ajuts del Govern per fer-hi millores

En la primera convocatòria es destinarà una partida de 150.000 euros per reformar 16 escorxadors del país, entre els quals els tres pallaresos

Redacció 6 de novembre de 2020 a les 11:07
Imatge de la visita del conseller Calvet a l’escorxador de Sort el passat mes de juny | ACN
Diversos escorxadors de baixa capacitat han tancat en els darrers anys, i alguns dels que segueixen oberts tenen seriosos problemes de viabilitat. Això fa que, en ocasions, el bestiar de les explotacions ramaderes s'hagi de dur a escorxadors més allunyats. De retruc, algunes explotacions han hagut de tancar perquè no poden fer front a l'augment de costos.

Ara, el Govern ha engegat un pla per fer viables els escorxadors petits i així afavorir cadenes de distribució curtes i mercats locals. Aquesta primera convocatòria, dotada amb 150.357 euros, es destinarà a millorar i reformar 16 escorxadors, entre els quals els de Sort, la Pobla de Segur i Isona, i fer-ne dos de nous a l'Anoia i al Moianès. El 2021 i el 2022 hi haurà dues convocatòries més dotades amb 600.000 euros.

Així, s'han establert tres línies d'actuacions diferents. La primera en inversions consistents en la compra i instal·lació de maquinària i equipament o obres d'arranjament i reforma d'instal·lacions ja existents. La segona centrada en l'elaboració i redacció de projectes tècnics per a la construcció de nous petits escorxadors o per a les obres d'arranjament i reforma d'instal·lacions ja existents. I, finalment, una tercera per a inversions en la construcció de nous petits escorxadors d'ungulats domèstics. 

La creació d'aquest pla de suport als escorxadors petits del país l'ha donat a conèixer la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, que aquest dijous ha visitat una explotació ramadera de Ripoll que utilitza l'escorxador comarcal situat a aquesta localitat. L’escorxador de Sort ja va rebre una subvenció de 100.000 euros de part de l’IDAPA per fer-ne treballs de millora i ampliació. 


Evitar el tancament 

La consellera ha admès que la realitat dels escorxadors petits és "crua" i que això ha comportat un degoteig de tancaments de negocis a diferents punts del territori. Quan això passa, ha dit, el seu entorn queda "tocat" i algunes explotacions ramaderes dels voltants han de tancar perquè no poden acudir a escorxadors més llunyans per l'encariment dels costos. 

A banda dels de Sort, Isona i la Pobla, els escorxadors que s'acullen a la primera convocatòria d'ajuts són els de la Seu d'Urgell (Alt Urgell), Tortellà (Garrotxa), l'Armentera (Alt Empordà) i Gandesa (Terra Alta), entre d'altres punts del territori.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació