Dijous, 18 d'abril de 2024
recerca

L'historiador Josep Calvet guanya la 10a beca de recerca del Pallars Jussà

El poblatà estudiarà les deportacions de pallaresos als camps d'extermini nazis

Redacció 2 de novembre de 2020 a les 10:01
Imatge de refugiats camí de l'exili durant la Guerra Civil | Col·lecció particular d'Enric Forcada
L'historiador de la Pobla de Segur, Josep Calvet, ha estat el guanyador de la 10a beca de recerca del Pallars Jussà Mossèn Jesús Castells i Serra, concedida per l'Arxiu Comarcal. Amb el suport de la beca, durant el pròxim any Calvet podrà dur a terme la seva recerca que duu per títol Pallaresos deportats als camps de concentració i extermini nazis.

La recerca pretén iniciar un estudi nacional sobre els catalans que van patir la repressió als camps de concentració i extermini nazis. Calvet ho vol fer reivindicant el paper fonamental de l'àmbit local i comarcal com a punt de partida per aquest estudi. Tal com explica l'historiador, els objectius del seu treball són identificar els pallaresos deportats, traçar la seva història de vida, estudiar amb detall el paper de les dones deportades i facilitar un homenatge als deportats com a lluitadors per la llibertat.
 
El resultat d'aquesta recerca, que es preveu que reculli documentació i fotografies dels deportats, també pot facilitar emprendre altres accions com una exposició itinerant que arribi als instituts i a les escoles de la comarca. Calvet destaca que aquesta tasca pedagògica és indispensable per evitar que s'oblidin aquests fets i per treballar "perquè mai més tornin a succeir".

La beca Mossèn Jesús Castells i Serra va ser creada el 2011 per l’Ajuntament de Tremp, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Està dotada amb 3.000 euros bruts i contempla la publicació del treball. 

En memòria de Mossèn Jesús Castells i Serra

Aquesta beca de recerca ret homenatge a la tasca de salvaguarda i difusió del patrimoni documental feta per Mossèn Jesús Castells i Serra, que va recollir el testimoni del patrimoni documental del seu pare, mestre al poble de Vilamolat de Mur en esclatar la Guerra Civil. L'objectiu de la convocatòria és fomentar la recerca dels fons documentals ingressats a l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, inaugurat l’any 2009.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació