Divendres, 19 d'abril de 2024
massificació

El Govern limitarà els aforaments dels parcs naturals a la capacitat dels aparcaments

La mesura vol evitar la massificació d'aquests espais i l'aglomeració de vehicles als vorals de les carreteres

Redacció 23 d'octubre de 2020 a les 09:20
Aparcament ple de vehicles aquest estiu al Parc Natural de l'Alt Pirineu | ACN
Els parcs naturals limitaran l'accés amb vehicle a la capacitat dels seus aparcaments. Amb aquesta mesura es vol evitar les aglomeracions de cotxes als vorals de les carreteres i els camins i, de retruc, la massificació d'aquests espais. Massificacions com, per exemple, les viscudes aquest estiu a la Pica d'Estats, al Parc Natural de l'Alt Pirineu.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha anunciat que el Procicat aprovarà la mesura aquest divendres. En una entrevista a Rac1, el conseller ha dit que amb aquesta nova restricció es vol "aturar" situacions com la que hi va haver la setmana passada al Montseny amb "quilòmetres i quilòmetres de cotxes a la carretera que haguessin impedit el pas d'un cotxe de bombers en cas d'emergència" o d'una "ambulància".

Sàmper ha recordat que, en la majoria dels casos, els titulars dels parcs naturals són les diputacions, però ha dit que el seu departament "ajudarà a fer que els parcs naturals puguin realment executar aquesta resolució". Mentre això és així a les demarcacions de Barcelona i Girona, a l'Alt Pirineu i Aran la Diputació de Lleida no gestiona cap d'aquests espais naturals sinó que ho fa el Departament de Territori i Sostenibilitat. En molts casos però, les propietàries dels terrenys o accessos als parcs naturals són les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) o bé propietaris privats.

En aquests casos, són les EMD o els particulars el que han de decidir si volen regular l'accés als espais naturals i com fer-ho. Iu Escolà, president de l'EMD d'Àreu, propietària d'un dels punts d'entrada a la Pica d'Estats, ja va manifestar aquest estiu que es proposaven regular-ne l'aparcament. Aleshores, Escolà va dir que serien els veïns del poble els que decidirien quin tipus de regulació implantarien. Àreu és un poble de 74 habitants que rep, anualment, 10.000 vehicles que busquen accedir al cim més alt de Catalunya.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació