Dijous, 25 d'abril de 2024
VÍDEO

Els Bombers rescaten una escaladora a Collegats i una senderista a Mont-rebei

La tercera actuació del cap de setmana correspon a la recerca d’un grup desorientat a les Comes de Rubió

Jordi Ubach Llorens 13 d'octubre de 2020 a les 09:40
Imatge del rescat dels Bombers a Collegats | Bombers
Els Bombers de la Generalitat han efectuat aquest pont del Pilar una vintena de rescats arreu del territori català, tres dels quals en territori pallarès. El més destacable ha estat el d’una escaladora que va resultar ferida diumenge després que li hagués caigut una pedra al cap al congost de Collegats, al terme municipal de la Pobla de Segur. La pedra li va caure al casc, ferint també la cara de la dona, que es trobava escalant els primers llargs de la via Sang de Crack, al circ del Pessó.

Els Bombers, que van rebre l’avís a les 13:43 hores, van activar l’helicòpter amb efectius del Grup de Recolzament d’Actuacions Especials (GRAE) i una dotació terrestre per rescatar la ferida amb maniobra de grua amb l’helicòpter. Posteriorment, la van traslladar a l’Hospital Comarcal del Pallars de Tremp.
 
Les altres dos actuacions corresponen al rescat d’una excursionista al congost de Mont-rebei, al terme de Sant Esteve de la Sarga, i a la recerca d’un grup desorientat a les Comes de Rubió, al terme municipal de Soriguera. En el primer cas, la dona es va fer mal al turmell just abans de creuar el pont penjant del congost. Fins al lloc s’hi va desplaçar un helicòpter amb efectius dels GRAE per rescatar-la en helicòpter mitjançant la maniobra de rescat amb grua i traslladar-la a l’Hospital de Tremp. L’avís d’aquest servei es va rebre a les 11:35 hores.

Pel que fa a la recerca, es tracta d’un grup de quatre persones que es va desorientar mentre feia la ruta des del refugi de Comes de Rubió fins al Pic de l’Orri. L’alerta la van donar a les 14:05 hores i els Bombers van activar l’helicòpter amb efectius del GRAE. Tot i que es trobaven en una zona molt boscosa que dificultava la seva visibilitat, van enviar la seva ubicació per missatgeria instantània, fet que va facilitar poder-los guiar fins a una pista forestal i localitzar-los sans i estalvis.

Fins el 30 de setembre, els Bombers han treballat en 213 serveis al medi natural a Catalunya, confirmant la tendència a l’alça d’aquest tipus d’actuacions. El cos d’emergències recomana extremar les precaucions en cas de fer activitats al medi natural: planificar bé la sortida, anar preparats amb material i roba adequats, seguir la previsió del temps, anar en grup i informar de l’activitat prevista. 

Els Bombers incorporen un helicòpter, un dron i més avions

El Govern de la Generalitat ha renovat la flota aèria dels Bombers de la Generalitat i la millora de la seva capacitat operativa en els rescats, les recerques de persones i en l’extinció d’incendis. Així, els Bombers disposaran de 19 helicòpters (quatre de rescat i 15 d’extinció i coordinació d’incendis forestals) i cinc avions, alguns de propietat i d’altres en règim de lloguer.  

La millora dels dispositius de rescat passa per la incorporació d’un aparell que podrà fer vols nocturns una vegada es faci l’habilitació especial per al personal operatiu i l’adequació de les instal·lacions aeronàutiques del cos. A més, dues d’aquestes instal·lacions, Sabadell i Pirineus, seran habilitades com a bases aèries GRAE medicalitzades, cosa que significarà una gran millora operativa.

Pel que fa a l’extinció d’incendis forestals, les millores consistiran en augmentar de dos a tres els avions de vigilància i atac (AVA) de càrrega terrestre, que s’afegiran als dos AVA de càrrega amfíbia dels quals ja disposa el cos. També s’incrementaran els helicòpters habilitats per a helitransportar personal per millorar la resposta operativa en cas d’emergència.

Una altra novetat consistirà en l’adquisició d’un Vehicle Aeri No Tripulat (VANT): un dron que permetrà recollir informació per donar suport als comandaments en la presa de decisions.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació