Dijous, 25 d'abril de 2024
medi ambient

Neix la «IniciativaRius» per actuar i conscienciar sobre la neteja dels espais naturals del Sobirà

Centenars de persones voluntàries participaran en quatre accions de neteja dels rius de la comarca en una iniciativa liderada per l’Associació Esportiva Pallars

Redacció 9 d'octubre de 2020 a les 09:45
L’any passat es van extreure 1.300 quilos de brossa de la Noguera Pallaresa | IniciativaRius
Centenars de persones netejaran els rius del Pallars Sobirà aquest mes d’octubre durant quatre jornades. Es tracta d’una acció liderada per l’Associació Esportiva (AE) Pallars, batejada com a IniciativaRius, que té per objectiu millorar l’hàbitat dels rius de la comarca i augmentar la conscienciació envers la problemàtica de les deixalles en espais naturals. Per fer-ho possible, el Parc Natural de l’Alt Pirineu ha aportat una subvenció del fons europeu Feader de més de 7.100 euros.

L’objectiu és multiplicar les accions de neteja d’aquests espais i crear una xarxa de persones voluntàries que participin de manera continuada en el temps per contribuir a la preservació d’aquests rius. I és que són un recurs molt important a la comarca tant des del punt de vista del desenvolupament econòmic local com mediambiental. En aquest sentit, els seus boscos de ribera son hàbitats cabdals i acullen espècies amenaçades com la llúdriga i l’almesquera.

L’AE Pallars ha estat pionera en la neteja del riu Noguera Pallaresa i des de l’any 2005 hi duu a terme, juntament amb Doctor X, accions de neteja any rere any. Concretament, al tram clàssic i comercial de la Noguera Pallaresa, des de Llavorsí fins a l’Argenteria. Sense anar més lluny, en l’acció de l’any passat es van extreure del riu Noguera Pallaresa uns 1.300 quilos de ferralla i brossa. Ara, gràcies al projecte IniciativaRius, les accions es podran estendre a més rius de la comarca.

Hi col·laboren també el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, els ajuntaments de Sort, Alins, Lladorre i Vall Cardós, Endesa, Rafting and Company, The River Guides, els Agents Rurals i els Bombers.

Una neteja dividida en quatre accions

Les quatre accions previstes aquest mes compten també amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya (ACR), que ha cedit els guants i bosses per a dur a terme les recollides, en el marc del projecte Let’s Clean up Europe.

La primera acció programada tindrà lloc el dimarts dia 20 per conscienciar els més petits de la defensa del medi a través de l’acció directa. Durant el matí, escolars de 4t, 5è i 6è de l'escola Àngel Serafí Casanovas de Sort, mestres i tècnics de l’associació, faran una neteja de diversos punts del Noguera Pallaresa al seu pas per Sort. També es farà un registre de camp per veure la tipologia de les restes que es recullen.

A part de la recollida s’impartiran tallers i classes de recollida selectiva a les aules. El mateix es preveu fer pels alumnes de l’Escola CEIP d’Alins, al Noguera de Vallferrera, amb infants i alumnes de l’escola CEIP Minairons de Ribera de Cardós, al Noguera de Cardós.
 
Dos dies més tard, el dijous dia 22, joves i tutors del mòduls esportius de l’Institut Hug Roger III de Sort, el Servei de manteniment del parc, i personal tècnic i voluntari de l’AE Pallars faran una intervenció de neteja a diversos punts del Noguera de Tor i al Noguera de Vallferrera al municipi d’Alins.

El dissabte 24, durant el matí i fins al migdia, els voluntaris de l’associació i altres que puguin afegir-se a la crida faran una neteja coordinada de diversos trams del Noguera Pallaresa entre Llavorsí i el congost de Collegats. Una setmana després el dissabte 31, voluntaris del territori i de la Vall de Cardós intervindran en diversos trams del Riu Noguera de Cardós, concretament als voltants de Lladorre, la central de Tavascan i al tram de Ainet de Cardós a Ribera de Cardós.

Totes les deixalles recollides durant les quatre accions es mostraran a la ciutadania. La deixalla quedarà exposada a la plaça Caterina Albert del 20 al 31 d’octubre, com a acció de conscienciació directa adreçada a tothom que no pot participar en les neteges. Per a participar en el projecte IniciativaRius cal omplir la butlleta d’inscripció a la pagina web de l’entitat.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació