Dijous, 18 d'abril de 2024
Ajuntament de Tremp

Tremp aprova una moció a favor de l’avortament al Pallars

El plenari també rebutja la inhabilitació del president Quim Torra amb els vots favorables de Junts per Tremp i ERC i la no participació de Compromís per Tremp

Jordi Ubach Llorens 6 d'octubre de 2020 a les 10:47
Els regidors van fotografiar-se amb una mascareta contra la violència i el sexisme | Jordi Ubach
L'Ajuntament de Tremp ha aprovat durant la sessió plenària celebrada aquest dilluns una moció a favor de l'avortament lliure al Pallars presentada per Compromís per Tremp (CxT). La proposta, que ja ha estat aprovada per altres ajuntaments pallaresos com la Torre de Capdella o la Pobla de Segur, denuncia la precarietat del servei d'atenció a la salut sexual i reproductiva en matèria de l'avortament a les comarques pallareses.

Per una banda, la moció denuncia que la interrupció voluntària de l'embaràs no és un servei que ofereixi l'Hospital del Pallars a causa de l'objecció de consciència dels professionals que l'haurien de practicar. Així mateix, exposa que les dones que demanen l'avortament farmacològic han de desplaçar-se fins a Balaguer, on només hi ha una professional sanitària que ofereixi aquest servei.

Per altra banda, assegura, per tenir accés a l'avortament quirúrgic, les usuàries han de desplaçar-se a les demarcacions de Tarragona, Girona i Barcelona, ja que a Lleida no s'ofereix aquest servei. Per aquest motiu, i en suport a totes les pallareses afectades, el consistori trempolí demana per unanimitat al Govern que “posi els mitjans necessaris per complir amb la llei de l'avortament aprovada el 2010”.

En relació a la moció aprovada, l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha informat que l’Hospital del Pallars “fa mesos que està treballant” per posar fi a aquesta problemàtica i ha avançat que “si tot va bé”, en el termini aproximat d'un mes es podrà realitzar l’avortament farmacològic al Pallars gràcies a un acord entre l’hospital pallarès i l'Arnau de Vilanova de Lleida. 

El ple també ha aprovat una moció entrada per urgència en rebuig a la decisió del Tribunal Suprem d’inhabilitar el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra. La proposta ha comptat amb els vots favorables d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Junts per Tremp (JxT). Els regidors de CxT han decidit no participar en la votació a l’estar “en desacord amb algunes de les expressions utilitzades” en la moció. Per un dels seus regidors, Jaume Catalán, Torra va actuar “com un hooligan” i va penjar la pancarta “per provocar” i per “portar la contrària com un adolescent”.

La sessió plenària ha comptat amb l’assistència de tots els membres de la corporació. Per tal de garantir la seguretat i la protecció dels ciutadans, el ple s’ha pogut seguir telemàticament a través del canal de Youtube de l’Ajuntament de Tremp. Tot i això, aquells trempolins que han volgut veure’l presencialment també ho han pogut fer, respectant les mesures de seguretat, distància i mascareta.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació