15 d'abril de 2024
turisme

El sector turístic del Pirineu tanca l'estiu amb més viatgers i més pernoctacions que el 2019

La clientela de proximitat ha estat "fonamental" per salvar una temporada estiuenca que es preveia molt complicada i incerta

Redacció 2 d'octubre de 2020 a les 07:35
Barques de ràfting al riu Noguera Pallaresa aquest estiu | ACN
El Pirineu de Lleida ha tancat la temporada d'estiu superant les expectatives inicials d'ocupació gràcies al turisme de proximitat. Segons les dades de l'INE de juliol i agost –no s'inclouen les de setembre-, un total de 220.167 viatgers han visitat el Pirineu i el Prepirineu lleidatans, un 9,5% més que els mateixos mesos del 2019, mentre les pernoctacions han assolit un nou rècord, amb 725.000, un 15,2% més que l'any passat.

Els principals creixements els han experimentat el turisme rural amb un 44% més de pernoctacions, els càmpings amb un 23%, l'hoteleria amb un 3,5% i els apartaments turístics, amb un 1%. Aquest bon comportament turístic s'ha mantingut també durant el mes de setembre, amb uns nivells d'ocupació que han arribat a assolir el 80% segons el tipus d'allotjament turístic durant els ponts festius de l'11 de setembre i per les Festes de la Mercè a la ciutat de Barcelona, segons assenyalen des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.


En canvi, el conjunt de la demarcació de Lleida ha patit un retrocés del 21% en el nombre de viatgers i d'un 10% en el de pernoctacions com a resultat de la davallada que ha tingut el sector de l'hoteleria a la zona de la plana a i la ciutat de Lleida durant el mes de juliol, coincidint amb el confinament del Segrià. 

El sector hoteler, el més perjudicat en detriment del turisme rural

El sector hoteler ha experimentat una descens al conjunt del territori d'un 30% quant al nombre de pernoctacions, i d'un 35% en la xifra de viatgers. El turisme rural, en canvi, ha mantingut un bon comportament al conjunt de la demarcació, tant a les comarques de la plana com a les del Pirineu, amb un increment d'un 46% de pernoctacions respecte a l'any passat. Els càmpings i els apartaments turístics també han tancat la temporada al conjunt del territori amb uns resultats superiors als de l'estiu de l'any passat. Els apartaments turístics han incrementat les pernoctacions un 10% i els càmpings, un 7%.

Caiguda del turisme estranger

El turisme estranger ha patit un gran descens aquest estiu com a conseqüència de la pandèmia i les restriccions de mobilitat per causes sanitàries. Els establiments d'allotjament turístic de la zona del Pirineu han vist reduïdes el nombre de pernoctacions de turistes estrangers en un 57%, mentre que al conjunt de la demarcació la davallada ha arribat fins al 72%. El nombre de turistes estrangers que ha rebut la demarcació de Lleida durant aquests dos mesos d'estiu ha estat 16.490, davant els 59.171 que van venir l'any passat.

Sentiment "agredolç" vers els resultats

La vicepresidenta del Patronat de Turisme de Lleida, Rosa Pujol, ha valorat de forma "molt satisfactòria" els resultats obtinguts al conjunt del Pirineu aquest estiu, com també en el turisme rural i càmpings de tota la demarcació, però ha expressat que es tracta d'un sentiment "agredolç". "D'una banda els resultats al Pirineu han estat bons, però l'hoteleria i la restauració a la plana s'han vist molt perjudicades aquest estiu", ha indicat.

A més, "a la zona del Pirineu la temporada d'esquí va haver de tancar la campanya com a conseqüència de la pandèmia, tampoc es va poder gaudir de la Setmana Santa i també s'ha perdut tota la temporada de primavera", ha remarcat Pujol. Tot i els resultats positius al Pirineu i Prepirineu i en els sectors del turisme rural i càmpings, "tot allò que s'ha perdut turísticament parlant no es podrà recuperar", segons ha dit.

Segons els representants del sector de l'hostaleria (hotels, càmpings i establiments rurals) de la demarcació de Lleida, la clientela de proximitat ha estat "fonamental" per salvar una temporada estiuenca que es preveia molt complicada i incerta per la Covid-19. El sector encara ja la recta final de la temporada -que clourà oficialment el 15 d'octubre- amb uns resultats "millors dels esperats" a començaments d'estiu, quan la crisi sanitària provocada pel coronavirus feia preveure un any molt dolent. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació