Dissabte, 27 d'abril de 2024
coronavirus

El Pallars Sobirà és l'única comarca catalana amb un risc de rebrot baix

Al Pallars Jussà, per contra, el risc torna a ser alt amb vuit nous positius en una setmana, sis dels quals a Tremp

Tomàs Garcia / Jordi Ubach 24 de setembre de 2020 a les 10:11
Tremp ha sumat sis nous casos de Covid-19 en una setmana | ACN
Les comarques pallareses han augmentat el nombre de nous positius per coronavirus durant la setmana passada, entre el 14 i el 20 de setembre. El Pallars Jussà és la que ha registrat la majoria dels casos, en total vuit, quatre més que la setmana anterior, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut

Les noves dades han provocat que el risc de rebrot a la comarca augmenti gairebé 90 punts respecte fa set dies i torni a ser alt, de 153,61 punts. Tremp és un dels municipis més afectats, ja que s'hi han registrat sis nous casos, mentre que els dos restants s'han notificat a la Pobla de Segur i Talarn. Els nous casos registrats al Pallars Jussà les últimes setmanes han elevat a tres les persones ingressades amb Covid-19 a l’Hospital del Pallars de Tremp. 


El Pallars Sobirà, per la seva banda, només ha registrat un nou positiu per Covid-19 durant les mateixes dates, dos menys que la setmana anterior. Una davallada que ha fet baixar gairebé 130 punts el risc de rebrot a la comarca, i passi d'alt a baix (19,45 punts). L'únic cas registrat s'ha produït a Esterri d'Àneu. Aquestes dades converteixen el Pallars Sobirà en l’única comarca catalana amb el risc de rebrot baix.

Pel que fa a la mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars, s'ha mantingut al mateix nivell que la setmana (52,00) i ara se sitúa als 52,89 anys. En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març, el Pallars suma 235 positius, dels quals 181 s'han produït al Pallars Jussà i 54 al Sobirà. 

Puja la velocitat de propagació al Jussà

Per altra banda, el Pallars Jussà i el Sobirà han intercanviat papers pel que fa a l'índex Rt, que calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Mentre que al Jussà ha passat de 0,65 a 1,55, al Sobirà ha baixat fins a 0,29, cosa que significa que en aquesta comarca una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona. Aquesta és una dada clau per frenar l'expansió de la Covid-19.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).

El Departament de Salut mostra al seu web les xifres fins a tres dies abans. És per això que en aquesta notícia només mostrem dades fins el 20 de setembre. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació