Divendres, 26 d'abril de 2024
memòria històrica

Isona homenatja els pobles del Pallars per la seva solidaritat durant la Guerra Civil

Localitats com Abella de la Conca o Conca de Dalt van acollir més de 1.300 veïns del poble que fugien dels bombardejos de l'aviació franquista

Redacció 14 de setembre de 2020 a les 08:53
Desenes de persones van assistir a l'acte a la plaça del Forn d'Isona | Ajuntament d'Isona i Conca Dellà
Isona ha homenatjat aquest passat divendres diversos pobles de la zona que durant la Guerra Civil van acollir més de 1.300 veïns que fugien dels bombardejos de l'aviació franquista. L'acte, organitzat per l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà amb el suport del Memorial Democràtic, va voler agrair la solidaritat de localitats com Abella de la Conca, Conca de Dalt o Coll de Nargó durant el conflicte.

Durant l'acte, celebrat a la plaça del Forn, es va descobrir una placa commemorativa en record i agraïment a tots ells. A més, entre les desenes de persones que hi van assistir, també hi havia el Lluís del Baulies, que va viure en primera persona aquells dies tràgics, i que es va poder salvar gràcies a "la generositat i benevolència dels pobles veïns".
 

Imatge de la placa descoberta durant l'acte Foto: Ajuntament d'Isona i Conca Dellà


Durant la primavera de 1938, Isona va ser un dels municipis més castigats del Pallars, al trobar-se en la línia fronterera entre els dos bàndols enfrontats. Aquest fet va provocar que el 75% dels edificis del poble fossin enderrocats a causa dels bombardejos o pel mal estat en què es trobaven.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació