Divendres, 26 d'abril de 2024
autopista elèctrica

En Comú Podem porta al Parlament l'oposició del Pirineu a les autopistes elèctriques

Els comuns han presentat una proposta perquè la cambra catalana es posicioni sobre el projecte de la línia de molt alta tensió al Pallars i a l'Alta Ribagorça

Redacció 3 de setembre de 2020 a les 09:00
Imatge d'una torre elèctrica | Josep M. Montaner
El grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem ha presentat una proposta de resolució perquè el Parlament de Catalunya es posicioni clarament sobre dos projectes de Molt Alta Tensió (MAT), un d'ells al Pallars i a l'Alta Ribagorça. El text també reclama denegar els permisos administratius per a la construcció de la subestació elèctrica d'Isona, concretament a Figuerola d'Orcau, així com fer un estudi sobre els riscos que tenen aquestes infraestructures sobre l'economia, els fluxos de població, el medi ambient i la salut.

Així mateix, proposen activar la moratòria de llicències fins que s'aprovi la Llei de Transició Energètica de Catalunya, que ha de fixar el marc de futur per desenvolupar un nou model basat al cent per cent en les energies renovables en l'horitzó de 2050.

La proposta fa referència, per una banda, a la MAT de doble circuit de 400.000 volts Sentmenat-Bescanó-Baixàs i la del Pirineu Aragonès, que alhora es reforça amb les línies de 200.000 volts de Foradada del Toscar-La Pobla de Segur i la MAT de Ponent, que travessa el Pallars Jussà entre Penyalba i Isona.

El diputat del Grup Parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Lucas Ferro, ha subratllat que aquestes autopistes elèctriques representen "una nova ferida al territori", i que només té "una voluntat exclusivament especulativa". En aquest sentit, explica que l'objectiu no és cap altre que "la venda dels excedents de la producció elèctrica francesa d'origen nuclear a l'estat espanyol i els països del Magreb".

Per la seva banda, el portaveu de la formació a les Terres de Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran, Jaume Moya, denuncia que la construcció d'aquestes línies suposa "la destrossa per sempre d'unes zones d'alt valor ecològic i paisatgístic, que causarà un clar perjudici a les activitats econòmiques i socials”. Recordem que la candidata de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach, va visitar fa unes setmanes el Pallars per reunir-se amb membres de la plataforma No a la MAT.


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació