Dijous, 18 d'abril de 2024
coronavirus

El Pallars suma nou positius per coronavirus en una setmana i arriba als 200 casos

Les comarques pallareses mantenen estable el nombre de contagis però augmenta el risc de rebrot, especialment al Sobirà, on ja és moderat

Tomàs Garcia / Jordi Ubach 27 d'agost de 2020 a les 11:49
Un professional sanitari realitzant un test PCR a Catalunya | Arxiu
El Pallars Jussà va registrar la setmana passada, entre el 17 i el 23 d’agost, sis casos nous de coronavirus. Es tracta del mateix nombre de positius notificats la setmana anterior, entre el 3 i el 9 d’agost, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut. Tanmateix, el risc de rebrot a la comarca ha augmentat gairebé en 58 punts i continua alt, ja que sobrepassa el llindar dels 100 punts (174,06). Els nous casos del Pallars Jussà s'han notificat a Tremp (3), mentre que la Pobla de Segur, Isona i Conca Dellà i Castell de Mur n'han notificat un cadascun.

Per altra banda, el Pallars Sobirà ha sumat tres casos nous durant les mateixes dates, un més que en la setmana anterior. Aquests han tingut lloc als municipis de Sort, Rialp i Soriguera. Aquest fet ha provocat que el risc de rebrot hagi augmentat considerablement a la comarca (85,11 punts) i passi de baix (29,18) a moderat en només set dies. En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març, el Pallars suma 200 positius, dels quals 156 s'han produït al Pallars Jussà i 44 al Sobirà.

Tests a Castell de Mur i Son

Un d’aquests casos recents, el de Castell de Mur, ha generat força moviment els últims dies. I és que una vintena de nens i nenes es van sotmetre la setmana passada a un test PCR després d’haver estat en contacte amb un positiu, el d’un infant que estiueja al municipi. Només un va donar positiu, malgrat tots han estat en aïllament fins aquest dijous. L’alcalde, Josep Maria Mullol, ha destacat que la situació ha estat sempre “controlada” i ha agraït la tasca del personal sanitari del CAP de Tremp. 


Cal tenir present també el brot que s’ha produït darrerament al poble de Son, a Alt Àneu, uns casos que a efectes comptables no quedaran registrats al Pallars perquè les sis persones que han donat positiu no estan empadronades al municipi, segons han confirmat fonts municipals. Un total de 24 veïns es van sotmetre ahir a les proves PCR gratuïtes i voluntàries que el Departament de Salut va realitzar a la població de Son. A aquests casos cal sumar-hi el brot que es va produir a principis del mes d’agost a la Torre de Capdella, molt especialment al poble de Pobellà, en un cas també importat.

Augmenta la mitjana d'edat entre els contagis

La mitjana d'edat entre els nous contagis a les comarques pallareses també ha augmentat força respecte la setmana anterior i se situa als 45,78 anys, quan fa una setmana era de 33,11 i fa dos setmanes de 30,89. Aquestes dades mostren que la incidència de la malaltia ja no és produeix tant entre la gent jove com sí que passava a principis del mes d’agost. 

Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).

El Departament de Salut mostra al seu web les xifres fins a tres dies abans. És per això que en aquesta notícia només mostrem dades fins el 23 d’agost. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació