Dissabte, 20 d'abril de 2024
Dis la teva!

Els voltors planegen els Nerets

Article d’opinió del lector Josep A. Feria Luna sobre la possible instal·lació d’una central solar a Suterranya

Redacció 25 d'agost de 2020 a les 11:14
Plaques solars en un municipi català, en imatge d’arxiu | Adrià Costa
Senyor director,

De no fa massa temps a aquestes dates, en una petita pedania dependent del municipi de Tremp, ens sentim assetjats per uns voltors molt particulars, per la fosca pretensió d’envoltar-nos de plaques solars, en nom del “progrés”. Al principi de la mà d’un comissionista, exalcalde d’aquest municipi, en part molt dolgut, ja que, en el passat, se li va anar en orris un altre negoci amb els seus amics els de les telefòniques i antenes wifi. Ara un altre comissionista ens porta associats a fons voltors, amb la pretensió d’ocupar 60 hectàrees dels Nerets, que és una zona d’alt interès ecològic, geològic, paleontològic i arqueològic.

Amb l’excusa que és un assumpte privat entre propietaris, al·leguen que res es pot fer, ja que com les terres són seves “es poden pixar i cagar on vulguin”, aplicant així la seva particular i feudal visió, que està per sobre del sentit comú, de l’interès general públic i dels veïns. És particularment alarmant que “aquests amos del país”, aquests desertors del tractor i l’arada, tinguin tant d’odi a la terra que els acull i els sustenta i només vegin els diners que dona.

El més curiós d’aquest tèrbol assumpte és que “els nous representants” del municipi, en boca del regidor, diguin que no saben res i que un propietari interessat en el tema, ens passi per “els Arcs del Triomf” uns plans amb les 60 hectàrees en qüestió, obviant que són responsables directes i que es deuen al conjunt de la població i no d’aquests “amos del país”. No és que estiguem en contra de les noves tecnologies, ho repetim una vegada més, estem en contra de l’especulació i de la destrucció d’aquest inestimable patrimoni rural, més quan sabem que l’únic interès que hi ha és el de fer diners fàcils sense cap necessitat, per a aquestes cobejoses ments.

Si tant d’interès té a promocionar una altra cultura més afí al conjunt del paisatge, que promoguin l’autoconsum i ajudin a l’autogeneració popular, i no aquests gegants del frau i l’espoliació. És lamentable que aquestes belles i primitives terres només estiguin en mans d’uns desaprensius i arrogants vassalls del seu senyor Don Diners i que fins i tot es mantingui aquesta nefasta idea que tots els pertany, fins a les nostres vides. Els és igual si són perjudicials, nocives o destructives. Segons sembla, les lleis i normes no estan fetes per a ells i asseguren que la Generalitat no posarà pals a aquesta barbàrie. És a dir, que si no ens agrada ja sabem, porta i aire.

Esperem i desitgem que això no sols no sigui cert sinó que impedeixi aquest terrible i criminal projecte que afectarà a tota la Conca de Tremp. 

Josep A. Feria Luna

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació