Divendres, 19 d'abril de 2024
arqueologia

La Guerra Civil es va lluitar amb material reciclat al Pallars

Així ho han demostrat els diversos objectes trobats en l'excavació a Gavet de la Conca

Redacció 5 d'agost de 2020 a les 08:25
Treballs arqueològics al complex defensiu republicà del Cinglo Alt | El passat més recent
La intervenció arqueològica a Gavet de la Conca, duta a terme per un equip interdisciplinari de la Universitat de Barcelona entre el 10 i el 19 de juliol, ha certificat que la Guerra Civil es va lluitar amb material reciclat. Així ho han evidenciat les diverses troballes, entre les quals figura una màscara antigàs de la Primera Guerra Mundial, molt ben conservada gràcies a les condicions del terreny.
 
Segons la doctora Queralt Solé i Barjau, directora del projecte El Cinglo Alt: Arqueologia de la Guerra Civil al Front del Pallars, els elements trobats "són interessants perquè permeten conèixer el reciclatge militar a l'exèrcit republicà". D'entre els objectes, també en destaquen diverses municions d'origen grec, hongarès i txec, que demostren la manca d'abastiment que patia el bàndol fidel a la República.
 

Projectils de producció hongaresa recuperats a l'estructura de rereguarda. Foto: El passat més recent


L'equip de recerca El Passat Més Recent ha intervingut al lloc amb l'objectiu d'ampliar el coneixement sobre la vida al Front del Pallars, una de les línies defensives més desconegudes de la Guerra Civil, per on l'exèrcit franquista va aconseguir travessar el Nadal de 1938, contribuint de manera determinant a la desfeta republicana. 


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació