Divendres, 19 d'abril de 2024
coronavirus

Preocupació al Pallars per l’arribada de 1.200 aspirants a l’acadèmia de Talarn en plena pandèmia

Entitats socials convoquen una mobilització de rebuig a Tremp, mentre des de l’AGBS asseguren que s’han pres “totes les mesures” per prevenir qualsevol infecció

Jordi Ubach / Tomàs Garcia 30 de juliol de 2020 a les 11:19
Soldats desfilant a l'AGBS en l'entrega de despatxos de l'any 2018 | ACN
Diverses associacions del Pallars han mostrat la seva “preocupació” i “desacord” per l’arribada, a partir del proper diumenge, d’un miler d’aspirants a l’Acadèmia General Bàsica de Suboficials (AGBS) de Talarn. Ho han fet a través d’una carta conjunta signada per Òmnium Pallars, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) del Pallars Jussà, els Comitès de Defensa de la República (CDR) del Pallars i les delegacions del Consell per la República Catalana de Tremp i la Pobla de Segur. 

Les entitats signants consideren “irresponsable” i “del tot innecessari” l’exposició al risc que suposa l’arribada a la comarca d’un miler de persones procedents de diferents indrets de l’estat espanyol, algunes acompanyades dels seus nuclis familiars. Alerten que un rebrot en aquest context “suposaria el desbordament dels serveis sanitaris i posar en risc la població que hi viu”. Al mateix temps, han destacat que un miler de persones equivalen a un 8% de la població del Pallars Jussà.

Al·leguen també que l’índex de contagi és molt baix a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, però que també ho és el nombre de recursos sanitaris de què es disposen en cas de rebrot, ja que són recursos “adequats a la poca població del territori”. Els signants creuen que cal tenir en compte que el Pallars Jussà és una de les comarques amb un índex d’envelliment més alt de Catalunya i, en conseqüència, de població d’alt risc enfront la Covid-19.

La carta, que entre d’altres institucions s'entregarà als ajuntaments de la comarca i al Consell Comarcal del Pallars Jussà, exposa la contradicció que suposa el “desplaçament multitudinari” dels aspirants amb el fet que des de les institucions es desaconselli el trànsit de persones per evitar l’expansió de la Covid-19. Les entitats signants recorden que en els darrers mesos les avaluacions s’han fet online a tot el país, entre les quals la selectivitat, que enguany s’ha realitzat de forma descentralitzada en diferents poblacions, com és el cas de Tremp.

L’AGBS pren “totes les mesures” per evitar contagis

Per la seva banda, fonts de l’AGBS han confirmat a Pallars Digital l’arribada al recinte d'uns 1.200 aspirants a militar per tal de realitzar els exàmens d’accés a partir del proper dilluns 3 d'agost. Segons l'AGBS, les proves es faran de manera “esglaonada” en un termini d'uns 10 dies, motiu pel qual des de l’acadèmia no es contempla una arribada “en massa” de tots els joves. 

En tot cas, fonts de l'AGBS asseguren que s’han pres “totes les mesures” que es poden implementar “atenent a la normativa estatal, autonòmica i del propi exèrcit” per prevenir qualsevol infecció de Covid-19. A més, segons ha pogut saber aquest diari, els aspirants tenen la prohibició expressa d’arribar a l’acadèmia de Talarn amb símptomes o havent estat contacte d’un positiu. Els protocols també estipulen que si un aspirant presenta simptomatologia durant la seva estada a la comarca, ha de ser aïllat al mateix recinte.

Concentració de protesta a Tremp

Per fer visible el seu malestar, les entitats signants de la carta han convocat una concentració, dissabte a les 20h, davant l’Ajuntament de Tremp, per mostrar el seu malestar davant l’arribada dels aspirants a suboficial. Al mateix temps, han engegat una campanya de signatures per tal de mostrar la disconformitat de la ciutadania. 

La protesta també servirà per mostrar el rebuig i la condemna "als atacs feixistes soferts recentment a la comarca" arran de l'arrancada i destrossa de símbols independentistes. Durant la mobilització també es presentaran els actes que tindran lloc a Tremp sobre la revolta de l’any 1719 a la ciutat.

 A continuacó podeu llegir el comunicat:
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació