Divendres, 26 d'abril de 2024
agència de la natura

Baix Pallars ofereix l’Alfolí de Gerri de la Sal com a seu de l’Agència de la Natura

És la tercera proposta pallaresa que rep el Departament de Territori després de Casa Bringué de Ginestarre i el CITA de Talarn

Jordi Ubach Llorens 26 de juny de 2020 a les 19:44
Façana exterior de l’Alfolí de Gerri de la Sal | Ajuntament de Baix Pallars
Des de la seva creació el passat 17 de juny, a l’Agència de la Natura no li han parat de sortir propostes per acollir la seva seu al Pirineu. Després de Casa Bringué de Ginestarre i del CITA de Talarn, l'últim oferiment que ha rebut el Departament de Territori i Sostenibilitat prové de l'Ajuntament de Baix Pallars, que proposa la Casa de la Sal o Alfolí de Gerri de la Sal. L’alcaldessa, Anna Sentinella, ha fet arribar aquesta petició al conseller Damià Calvet.

La Casa de la Sal o Alfolí és un equipament històric situat al bell mig de Gerri de la Sal. L'edifici és un Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) que consta de planta baixa i primera planta, on hi ha ubicat el Museu de la Sal, però compta també amb una segona planta, amb un local i tres grans naus diàfanes i totalment reformades.

El consistori destaca de la Casa de la Sal o Alfolí de Gerri “la seva càrrega històrica”, així com el fet que sigui “l'edifici civil més gran en planta de tot el Pallars Sobirà”. Per aquest motiu, l'alcaldessa es mostra “convençuda” que l’edifici té suficient espai per a totes les necessitats que l'Agència de la Natura pugui tenir. A més, des de Baix Pallars es posa en valor que estigui situat al costat d'una via de comunicació principal com és l'Eix Pirinenc.

En el mateix escrit dirigit a Calvet, al qual ha tingut accés Pallars Digital, Sentinella es mostra convençuda que “la millor ubicació per l’Agència ha de ser el Pallars Sobirà”, ja que per les seves característiques “compleix amb els requisits essencials”, com són la ubicació i la quantitat de terreny amb figura de protecció. En aquest sentit, Sentinella assegura que està “al cas” de la proposta de l’Ajuntament d’Esterri de Cardós i ha dit que han exposat el projecte de Gerri de la Sal al seu alcalde.

Per l’Ajuntament de Baix Pallars, l’Agència de la Natura “ha de garantir un futur per al nostre medi rural i natural, combinant el respecte i la protecció ambiental amb el desenvolupament humà i econòmic”. Aquesta Agència ha de ser també, segons el consistori, “un fre al despoblament mitjançant la creació de noves oportunitats”.


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació