Divendres, 19 d'abril de 2024
espectacles

Es redueixen un 30% les entrades a l'Esbaiola't i passen a ser totes de pagament per controlar els aforaments

S'oferiran 20 espectacles de 18 companyies del 16 al 19 de juliol, amb una nodrida representació catalana

Redacció 23 de juny de 2020 a les 11:15
El Dansàneu s’ha presentat aquest dilluns a Lleida | ACN
El festival de teatre Esbaiola't, que se celebra a Esterri d'Àneu del 16 al 19 de juliol, posarà a la venda 7.500 entrades, un 30% menys de les 11.000 de l'any passat. En total s'oferiran 20 espectacles de 18 companyies, la majoria d'elles catalanes, ja que el coronavirus ha dificultat que les companyies internacionals que estaven previstes puguin venir, tal com ha explicat un dels directors artístics del festival, Carles Pijuan.

Per poder complir amb les mesures de seguretat, tots els espectacles seran de pagament i amb entrada limitada, fins i tot els que es facin al carrer. La venda d'entrades serà electrònica i s'eliminarà la taquilla. Malgrat la incidència de la Covid-19, tant l'Ajuntament d'Esterri d’Àneu com la cia La Baldufa l'han volgut tirar endavant, "per responsabilitat amb el sector cultural completament parat, amb els infants que porten tancats molts mesos i amb el territori que també té dret a gaudir de la cultura”. 

De les 20 propostes d’espectacles, 11 seran de teatre, dos de circ, dos de dansa, tres de tallers i dos instal·lacions de jocs. Pel que fa a la procedència de les companyies, 16 són catalanes, una del País Valencià i una de França amb seu a Barcelona. Pijuan ha explicat que enguany s'ha volgut evitar les companyies procedents d'altres països per facilitar desplaçaments i evitar problemes derivats de la pandèmia. 

El públic podrà imprimir les entrades a casa o dur-les en format pdf al mòbil per a poder entrar als espectacles. La venda d'entrades començarà durant el proper divendres 26 de juny. El pressupost també s'ha reduït dels 130.000 als 100.000 euros ja que el nombre d'espectacles també s'ha reduït ja que l'any passat es van oferir 41 propostes de 33 companyies.

Espectacles de "moltíssima qualitat"

Un dels directors artístics ha destacat que els espectacles programats són de "moltíssima qualitat", com el multipremiat espectacle de dansa sobre xanques Mulier de la companyia valenciana Maduixa, que ha guanyat diversos premis de les Arts Escèniques Valencianes (2018). També actuaran a Esterri d'Àneu companyies "històriques, de molt recorregut i amb espectacles de moltíssima qualitat artística que no fallen mai", destaca l'organització, com el mític pallasso Marcel Gros, la companyia l'Estaquirot Teatre amb un espectacle que parla dels avantatges d'avorrir-se o la companyia La Tal que ha recorregut escenaris de tot Europa amb l'espectacle Carilló

De propostes pallareses s'ha pogut mantenir l’Esperanceta de Casa Gassia, que farà visites teatralitzades dins l'Ecomuseu. L'organització ha explicat que la resta d'espectacles del territori no podran fer-se perquè eren propostes de carrer com els Diables, les capgrossos o els bastoners, on no es podia controlar el públic i les aglomeracions. 


Sense instal·lacions gratuïtes al carrer

Pel que fa a les instal·lacions, enguany no es podrà comptar amb cap instal·lació gratuïta al carrer com el sorral o el Nautilus, però sí que es podrà jugar, ja que el festival ha habilitat una zona de joc al camp de futbol, on el públic podrà gaudir de dos col·leccions per a petits i grans Petits Somnis del Pájaro Jocs i Colors de monstre de Tombs Creatius, dos companyies que tornen al festival. 

La proposta de tallers d'enguany és una mica més reduïda que l'any passat. Hi haurà l'escola de Mollerussa del Solaç fent dos tallers i Aquafonia de Pau Elias, un taller musical per conèixer com sona l'aigua. A l'Esbaiola't d'enguany també hi assistiran companyies històriques de Lleida com Zum-Zum Teatre que representarà el clàssic Gretel & Hansel; així com l'Embolic a la Granja de La Baldufa. 

Finalment, també hi estaran presents la Tresca i la Verdesca amb l'espectacle Per un instant, un concert teatralitzat on expliquen perquè són músics. Una banda que van ser dels primers a fer música dirigida al públic familiar i que l'any passat es van endur un premi Enderrock. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació