Dijous, 18 d'abril de 2024
covid-19

Salut notifica sis nous positius de coronavirus al Pallars en l’última setmana

Els nous casos s’han repartit entre les tres regions sanitàries, mentre el risc de rebrot disminueix considerablement al Pirineu

Jordi Ubach Llorens 11 de juny de 2020 a les 08:41
Una sanitària realitzant un test PCR a un pacient a Tremp | CAP Tremp
Els casos confirmats de coronavirus a les comarques pallareses han augmentat respecte la setmana passada amb sis nous positius en els últims set dies, que han elevat la xifra a 141 des que va començar l'episodi fa gairebé tres mesos. Aquests nous casos s’han repartit entre els quatre que s’han detectat al Pallars Jussà i els dos al Pallars Sobirà, segons les dades que facilita el Departament de Salut per municipis i comarques.

Si llegim aquestes dades per àrees bàsiques de salut (ABS), la de la Pobla de Segur és la que té registrats més casos positius amb 87 -dos més que fa una setmana-, seguida de lluny de la de Tremp amb 31 -dos nous casos- i, per últim, de la del Pallars Sobirà, que en l’última setmana també ha sumat dos contagis i ha arribat als 23. Els municipis pallaresos amb més positius acumulats durant tot l’episodi són la Pobla de Segur amb 82, Tremp amb 27 i Sort que continua des de fa setmanes amb cinc.

Quant a la mortalitat, el Pallars Jussà ha registrat en tot l’episodi fins a 17 víctimes, 13 de les quals de residents del Centre Geriàtric de la Pobla de Segur. En canvi, segons xifres oficials, el Pallars Sobirà no ha patit cap defunció per coronavirus. Aquestes dades, però, no tenen en compte la mort per Covid-19 d’un veí que, tot i residir a la comarca, estava empadronat fora del Pallars.

Torna a disminuir el risc de rebrot al Pirineu

La regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, que inclou les comarques pallareses, ha experimentat els últims dies un clar descens del risc de rebrot, que ha passat de moderat a baix, segons les xifres que la conselleria de Salut ha facilitat aquest dilluns. El departament fixa ara en 9,3 l’índex EPG al Pirineu, mentre fa una setmana aquest era de 58,6.

Aquest risc de rebrot es reflecteix en l'índex EPG, basat en base a diferents indicadors, com la descripció del territori, les seves dades epidemiològiques, les seves capacitats assistencials, el nivell de vigilància epidemiològica, la identificació de punts d'especial risc com poden ser les residències, les mesures de protecció col·lectiva, la incidència acumulada o l'índex de penetració del virus. 


En funció d'aquests, el risc de rebrot és baix quan l’índex IPG és inferior a 30, és moderat si se situa entre 30 i 70, moderat-alt si es troba entre 70 i 100 i, finalment, alt si supera el 100. La regió pirinenca es troba en fase 3 des del passat dilluns i podria avançar a l’anomenada “nova normalitat” en pocs dies, sempre que el Departament de Salut ho cregui oportú. 

 MAPA: Casos de Covid-19 per comarques i municipis
 MAPA: Casos de Covid-19 per Àrees Bàsiques de Salut (ABS)

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació