Dissabte, 20 d'abril de 2024
fotografia

FOTOS: L'Arxiu del Jussà impulsa la «Primavera fotogràfica» per omplir l'absència de festes populars al Pallars

Es tracta d'una sèrie d'exposicions i actes virtuals que giraran entorn de quatre fotògrafs il·lustres de la comarca

Tomàs Garcia Espot 14 de maig de 2020 a les 11:39
Nivell baix de l’aigua a la presa de Sant Antoni | Silvio Gordó
Atès que la situació causada per la Covid-19 ha provocat la cancel·lació dels actes festius i els esdeveniments socials al Pallars, l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà ha impulsat una sèrie d'exposicions virtuals conjuntament amb la Xarxa d'Arxius Comarcals de Catalunya. Aquestes volen reproduir les festes populars, esportives i els actes singulars d'arreu del país a través dels documents conservats en arxius. El capítol més recent presentat per l'arxiu del Jussà està dedicat a la Primavera fotogràfica i monogràfics de fotògrafs

Es tracta d'una sèrie d'exposicions virtuals que giren entorn de quatre fotògrafs il·lustres de la comarca, dels quals s'han seleccionat les millors imatges conservades a l'arxiu, i que estan lligades a tres municipis del Pallars Jussà: Tremp, la Pobla de Segur i Isona. 
 

Imatge de Pompeu Molist, cèlebre fotògraf trempolí durant el segle passat. Foto: ACPJ


Els fotògrafs escollits són Pompeu Molist Sala (1895-1977), cèlebre retratista de la vida durant la primera meitat del segle XX a Tremp i empresonat per la dictadura al final de la Guerra Civil. Hi serà present la figura del també trempolí Andreu Gelabert Magret, fotògraf finat l'any 2015, que té fins a 7.000 imatges conservades a l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà.

Tampoc hi faltaran fotografies de Silvio Gordó Montaña (1896-1972), personatge icònic de la Pobla de Segur, alcalde de la localitat durant la Segona República i fundador del Comú de Particulars, entre d'altres. Finalment, també es podran veure imatges del fotògraf d'Isona Josep Durany Abella (1919-2008), cronista de la vida als anys 50 i 60 en aquesta població de la Conca Dellà. 

De tots ells, ja s’han publicat les imatges de Pompeu Molist i de Silvio Gordó, que podeu veure als enllaços que us facilitem a continuació.
 
 FOTOS: Lo Tremp de Pompeu Molist Sala (1895-1977)
 FOTOS: Silvio Gordó Montaña (1896-1972): un Pallars Jussà de postal

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació