Dijous, 18 d'abril de 2024
coronavirus

L’Hospital del Pallars ja només té dos persones ingressades amb Covid-19

Els casos confirmats de coronavirus al Pallars s’estabilitzen amb només un nou positiu en els últims sis dies

Jordi Ubach Llorens 6 de maig de 2020 a les 08:55
Imatge de la façana principal de l’Hospital Comarcal del Pallars | GSS
L’Hospital Comarcal del Pallars ha disminuït notablement la incidència d’ingressos i de consultes a Urgències per Covid-19. El centre hospitalari, que va tenir un pic de 18 a principis d'abril, ja només té dos persones ingressades amb coronavirus i un cas en sospita que es troba pendent de resultat. En declaracions a Pallars Digital, el director assistencial, Eduard Sanjurjo, assegura que les mesures de confinament han funcionat. 

“Les mesures de distanciament social han disminuït la transmissió del coronavirus i, a conseqüència, la pressió als hospitals”, explica Sanjurjo. No obstant, el director assistencial de l’hospital pallarès avisa que el rebrot es pot produir “mentre hi hagin nous casos diaris”. Sanjurjo reconeix que “no sabem quan, com, ni en quina mesura es pot produir” aquest rebrot ni tampoc “si la calor hi pot influir”.

Davant el descens de casos experimentat aquesta setmana, l’Hospital del Pallars ja valora com reprendre “una certa activitat normal”. Per això, explica Sanjurjo, s'està “redefinint” aquesta nova realitat sense oblidar la Covid-19, ja que com reconeix, “haurem d’aprendre a conviure-hi”. En motiu del Dia Mundial de la Higiene de Mans, que s’ha celebrat aquest dimarts 5 de maig, el director assistencial de l’hospital de Tremp ha recordat la importància del rentat de mans com una de les mesures bàsiques per evitar la transmissió de malalties infeccioses com la Covid-19.
 
Estabilització dels casos al Pallars

Els casos confirmats de coronavirus a les comarques pallareses s’han estabilitzat en els darrers sis dies amb només un nou positiu, registrat a Conca de Dalt, que ha elevat la xifra a 119 des que va començar l’episodi a mitjans del mes passat. L’últim balanç fet públic va ser el dels 118 casos del passat dijous.


Segons les dades del Departament de Salut, de tots els casos confirmats a les comarques pallareses, 104 es concentren al Pallars Jussà, la gran majoria dels quals (75) a la Pobla de Segur, el municipi pallarès més afectat i on s’ubica el Centre Geriàtric del Pirineu, que ha patit un important brot. Tremp es manté als 20 contagis, mentre que els vuit restants es reparteixen entre els municipis de Gavet de la Conca, Salàs de Pallars, Conca de Dalt i Isona i Conca Dellà.

Pel que fa al Pallars Sobirà, la comarca continua amb 15 contagis i gaudeix d’una situació molt més estable que la seva comarca veïna, que ja representa un 87,4% dels casos detectats al Pallars. D’aquesta quinzena de positius, cinc s’han donat a la capital Sort i la resta es reparteixen entre els municipis d'Esterri d’Àneu, la Guingueta d’Àneu, Espot, Alt Àneu, Rialp i Llavorsí. 

18 víctimes mortals al Pallars

Quant a la mortalitat, el Pallars Jussà ha registrat en tot l’episodi fins a 17 víctimes, 13 de les quals de residents del Centre Geriàtric de la Pobla de Segur. Són més de la meitat de les 30 que han tingut lloc en el conjunt de l’Alt Pirineu i Aran. En canvi, el Pallars Sobirà és, juntament amb la Cerdanya, l'única comarca catalana que no ha patit cap defunció per coronavirus. Les dades oficials, però, no tenen en compte la mort per Covid-19 d’un veí de Llavorsí que, tot i residir al municipi, estava empadronat fora del Pallars.


Cal recordar que totes les dades són acumulades des del principi de l’episodi i que la major part de les persones contagiades ja han superat la malaltia. 

168 altes a l’Alt Pirineu i Aran

El Departament de Salut només especifica el nombre d’altes hospitalàries per regions sanitàries, i a la de l’Alt Pirineu i Aran, la xifra és de 168. El nombre total d’afectats per coronavirus al Pirineu és de 351, dels quals 75 casos s’han donat a les residències d’avis. Els casos sospitosos, és a dir, aquells determinats per professionals facultatius però que no s’han pogut confirmar són 1.213, dels quals 150 a residències. 

Si ampliem més el focus, la demarcació de Lleida suma 225 víctimes mortals i 2.236 casos detectats. A nivell català la mortalitat per Covid-19 continua a la baixa, mentre que en el conjunt de l’estat espanyol s’ha registrat un lleuger repunt en les últimes 24 hores, malgrat la tendència també és de reducció.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació