Dimecres, 24 d'abril de 2024
Coronavirus

​Només la ciutat de Tremp haurà de fer sortides per franges horàries

El govern espanyol marca un horari per la pràctica esportiva i les passejades, per a persones dependents i per als nens, cosa que no afecta la resta de municipis i pobles pallaresos perquè tenen menys de 5.000 habitants

Redacció 1 de maig de 2020 a les 12:04
Un pare i el seu fill caminen en la primera fase de desconfinament | Juanma Peláez
Després de dies de debat sobre com abordar l'arrencada del desconfinament, el govern espanyol ha decidit fixar franges horàries per ordenar la primera fase de sortida al carrer. I ho ha fet dividint la jornada per col·lectius i activitats a partir del 2 de maig, aquest dissabte, que és quan entren en vigor les mesures.

En els municipis de menys de 5.000 habitants no caldrà complir aquestes directrius horàries, segons ha detallat el ministre de Sanitat. Al Pallars, això significa que només les persones amb residència a Tremp han de seguir aquestes directrius. La resta de municipis, per tant, no estan subjectes als horaris. 

Què passa amb l’EMD de Vilamitjana i els nuclis agregats?

Qüestió a banda són les EMD i els nuclis agregats a Tremp, que són aquells pobles que formen part del municipi però que no tenen, ni de bon tros, més de 5.000 habitants. Segons s'especifica en el BOE d'avui, “les franges horàries previstes no són aplicables en aquells municipis i ens d'àmbit territorial inferior al municipi que administrin nuclis de població separats amb una població igual o inferior a 5.000 habitants, en els quals la pràctica de les activitats permeses per aquesta ordre es podrà dur a terme entre les 6h i les 23h”. 

Per tant, s'ha d'entendre que els veïns de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Vilamitjana no hauran d’aplicar-se les franges horàries. Al BOE no queda clar quina és la situació dels nuclis agregats. No obstant, l’Ajuntament de Tremp, a través d’un fil a Twitter, ha informat que només els residents a la ciutat de Tremp, que té 5.232 habitants, es veuran obligats a complir les directrius horàries. Els veïns dels 28 nuclis agregats al municipi, per tant, també en queden exclosos.

El consistori també ha donat llum verda a fer esport dins el municipi, “entenent que es pot passar temporalment pel terme municipal d'un altre municipi”, en referència a Talarn, terme que envolta el nucli urbà de Tremp. En qualsevol cas, se surti a fer esport o a passejar, l’ajuntament proposa una sèrie de rutes per fer.
 
Tot seguit recollim les preguntes i les respostes sobre com funcionarà la primera fase de la desescalada al carrer, durant la qual sempre s'hauran de mantenir les recomanacions de distància social:

- Hi haurà franges als pobles de menys de 5.000 habitants? No. En els municipis de menys de 5.000 habitants, més d'un 80% dels que hi ha a l'Estat, es podrà sortir al carrer sense atendre les restriccions horàries. Es tracta de tots els municipis pallaresos menys Tremp. També en queda exempta l’EMD de Vilamitjana i els nuclis agregats trempolins.

- En el cas de Tremp, quan i com puc sortir a passejar? En les mateixes hores que l'esport: de 6h a 10h del matí i de 20h a 23h del vespre. Es pot anar acompanyat d'una persona amb la qual es conviu i no s'està autoritzat a desplaçar-se més enllà d'un quilòmetre del domicili. La franja es pot fer servir si es tenen més de 14 anys. Només es pot fer una vegada al dia.

- En el cas de Tremp, a quina hora puc sortir a fer esport? De 6h a 10h del matí i de 20h a 23h del vespre, segons ha detallat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Les normes que regeixen aquesta pràctica són les següents: fer-lo de manera individual, no abandonar el municipi en el qual es resideix i no tenir contacte físic amb ningú. Només es pot fer una vegada al dia.


- Puc agafar el cotxe per anar a fer esport? No. L'Ordre ministerial que regula les passejades i sortides per fer esport especifica que "no es podrà fer ús de vehicle motoritzat o del transport públic per desplaçar-se a vies o espais d'ús públic amb la finalitat de practicar l'activitat física".

- En el cas de Tremp, quina franja hi ha per als majors de 70 anys i dependents? De 10h a 12h del matí, just després de l'horari reservat per a majors de 14 anys que surtin a passejar o bé a fer esport, i de 19h a 20h del vespre. La prioritat, segons Illa, ha estat que els majors de 70 anys i les persones dependents -que poden sortir acompanyades d'una persona, que pot ser un cuidador o cuidadora- no coincideixin amb la resta de ciutadans. Només es pot fer una vegada al dia.

- En el cas de Tremp, què passa ara amb els nens? Diumenge passat va ser el primer dia que els infants van poder sortir al carrer dins la franja de 9h a 21h, acompanyats sempre d'un adult. Ara, aquesta franja queda restringida: els nens estan autoritzats a passejar de 12h a 19h durant una hora al dia.

- Si tinc símptomes, puc sortir al carrer? En cas que es tinguin símptomes de coronavirus o s'estigui en aïllament domiciliari, no es podrà passejar ni fer esport.

- Puc tornar a tenir cura de l'hort? A partir de dissabte es podran cuidar els horts no professionals -els professionals ja es podrien atendre-. El desplaçament a l'hort es podrà fer si es són al mateix municipi de residència o en el municipi adjacent, però s'haurà de fer "el mínim possible" i sempre seguint les normes de seguretat. Els treballs es faran de manera individual, sempre que no s'acompanyi una persona discapacitada o bé un menor de 14 anys.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació