Dijous, 25 d'abril de 2024
coronavirus

Esterri d’Àneu i Baix Pallars defensen l’autoconfinament municipal

S’adhereixen al 'Pacte de municipis de Catalunya per l’autoconfinament preventiu’ que lidera una associació gironina

Jordi Ubach Llorens 20 d'abril de 2020 a les 11:07
Un corredor a Andorra, el primer dia de desconfinament especial | ACN
Una associació cultural de Lloret de Mar, el Laboratori d’Expressions Artístiques i Desenvolupament (LEAD), promou el Pacte de municipis de Catalunya per l’autoconfinament preventiu, una iniciativa que proposa que siguin els municipis els que dictin les mesures de confinament, descentralitzant d’aquesta manera les directrius de l’estat espanyol i del Govern català.

En formen part un total de 28 municipis, entre els quals els pallaresos d'Esterri d’Àneu i Baix Pallars. La presidenta del LEAD, Neus Dalmau, explica que l’autoconfinament és “permeable” i afirma que la proposta compta amb el certificat de la Generalitat. Dalmau creu que són els ajuntaments els que han d’erigir-se en un actor principal per tal de guiar el confinament dels seus veïns. 

L’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, assegura que són els municipis els que han de liderar els confinaments. Ticó ha posat com a exemple el tancament de les estacions d’esquí de fa un mes, una petició que es va sol·licitar per unanimitat des del territori. L’alcaldessa de Baix Pallars, Anna Sentinella, ha explicat que la seva adhesió també ha vingut motivada per donar suport a ajuntaments més grans i amb més complicacions de gestió.

El pacte, segons explica Dalmau, s’inspira en un programa de democràcia participativa molt treballat per Lluís Maria Xirinachs i “té la virtut de descentralitzar tant de Madrid com de Barcelona per empoderar el municipalisme més cooperatiu”, segons assegura. Entre els municipis que s’hi han adherit també s’hi troben les Borges Blanques, Sant Joan de les Abadesses, Teià o Mora d’Ebre.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació