Divendres, 26 d'abril de 2024
Geoparc

El Geoparc Orígens compleix dos anys

Va ser reconegut per la Unesco el 17 d’abril de 2018 i en aquests dos anys ha consolidat la riquesa geològica del territori i els seus valors naturals i culturals

Redacció 18 d'abril de 2020 a les 12:27
Vista exterior de l’entrada a la Cova del Tabac, a Camarasa | ACN
El Geoparc Orígens, anteriorment anomenat Conca de Tremp-Montsec, ha complert dos anys aquest divendres 17 d’abril. Segons l’organisme, durant aquests dos anys s’ha consolidat la riquesa geològica del territori i els seus valors naturals i culturals. Al mateix temps, s'ha anat avançant amb diferents projectes de cohesió d’aquest territori de més de 2.000 quilòmetres quadrats amb projectes relacionats amb la conservació, l’educació, la divulgació i el desenvolupament sostenible, el qual inclou el turisme sostenible de qualitat.

El Geoparc celebra el segon aniversari i ho fa amb un altra figura que ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat de la Unesco: la Cova del Tabac de Camarasa (la Noguera). Per l’acte de celebració hi havia prevista la inauguració de la nova ruta, visitable a través de l'Espai Orígens. Aquest acte ha quedat ajornat degut a la situació excepcional provocada pel coronavirus i se celebrarà quan les circumstàncies ho permetin.


La Cova del Tabac

Aquesta cavitat va ser declarada Patrimoni Mundial per la Unesco el 1998, per les pintures prehistòriques que alberga en les seves parets, les quals s’inscriuen dins l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica. El pas del temps i l’incivisme d’alguns del seus visitants va provocar el seu deteriorament, posant inclús en perill aquestes pintures prehistòriques.

Al 2017 es va posar en marxa un projecte integral de valorització d’aquesta cavitat. Des d’ençà s’han restaurat i recuperat les pintures rupestres, s’ha protegit la cavitat regulant l’accés a la mateixa i s’han encetat estudis geològics i de formació de la cavitat així com treballs arqueològics, actualment en marxa. La culminació d’aquest projecte és l'esmentada ruta de la Cova del Tabac.

El Geoparc Orígens està format, recordem, per 19 municipis de quatre comarques: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. Hi formen part tots els municipis del Pallars Jussà i el de Baix Pallars pel que fa al Sobirà.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació