Divendres, 26 d'abril de 2024
os bru

Els ecologistes lamenten l’ús de productes químics per foragitar Cachou quan el protocol no ho preveu

Afirmen que no hi ha cap referència que un plantígrad adult hagi mort per una lluita amb un altre os

Redacció 18 d'abril de 2020 a les 10:42
Pla de detall del lloc on s'ha trobat mort l'os Cachou | ACN
Les entitats IpcenaSeo BirdlifeFapas, i Ecologistes de Catalunya, han explicat que el protocol estatal per foragitar ossos no preveu l'ús de cap producte químic. Pels ecologistes haver utilitzat aquest producte, com ha reconegut el Conselh Generau d'Aran que ho van fer al mes d'octubre de l'any passat, estaria al marge de la legalitat i incorrerien en un "presumpte delicte contra el medi ambient".

Per tot, han encarregat un estudi per saber les causes de la mort de Cachou i veure'n les responsabilitats. Aquestes entitats argumenten que no hi ha cap referència que un plantígrad adult hagi mort per una lluita amb un altre exemplar de l’espècie, com s’ha especulat, i assenyalen a les administracions com les encarregades de vetllar per la conservació de la biodiversitat.


A les entitats ecologistes el que més els va cridar l'atenció en un primer moment va ser la fotografia del rostre de Cachou mort, ja que no presentava cap signe de violència però si mostrava el "típic somriure sardònic" que se'ls queda als mamífers quan moren per enverinament.

Joan Vázquez, portaveu d'Ipcena, ha explicat que encarregaran un estudi jurídic per determinar si hi ha responsabilitats i per part de qui són. Vázquez ha dit que "ningú acusa la Generalitat d'enverinar un os”. Volen conèixer si s'ha utilitzat algun producte químic, qui ho ha autoritzat, de quin producte es tracta i en quines quantitats. 


Les entitats ecologistes han dit que desconeixen si l'os Cachou va poder morir enverinat pels efectes dels productes químics que el Conselh Generau ha reconegut haver utilitzat a la tardor de l'any passat o per un altre producte utilitzat per l'home. Per tot, insten a fer un segon anàlisi de les restes de la necròpsia al centre de referència CAD de Màlaga, especialitzat en aquests tipus de necròpsia.

A l’espera de la necròpsia completa

La Fundación Oso Pardo, per la seva banda, creu que la mort de l'os Cachou no s'aclarirà amb especulacions i afirma que aquesta només s'ha d'analitzar amb els resultats de la necròpsia completa. Per això, l'entitat ha dit en un comunicat que esperarà l'informe de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i les anàlisis toxicològiques, sobre els quals demana que siguin "rigorosos i exhaustius".

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació