Divendres, 19 d'abril de 2024
Sant Jordi

La diada de Sant Jordi perviu al Pallars malgrat el confinament

Diversos ajuntaments pallaresos programen un ventall d'activitats lúdiques i culturals per una jornada marcada per la crisi del coronavirus

Tomàs Garcia Espot 21 d'abril de 2020 a les 10:43
Un floricultor cuida les roses que s'havien de vendre per Sant Jordi | ACN
Tot i que la crisi provocada per la Covid-19 ha fet ajornar la venta de roses i llibres per Sant Jordi fins al 23 de juliol, el Pallars no es resigna a posposar la diada. Per aquest motiu, diversos ajuntaments pallaresos han organitzat activitats per aquest dijous 23 d'abril que puguin ser seguides des de casa. 

Un dels primers a fer-ho ha estat l'Ajuntament de Sort, que ha promogut el repartiment de dues flors a cada casa del municipi. Qui també s'ha sumat a aquesta idea és l'Ajuntament de Rialp, que amb motiu de la diada repartirà partir de dimecres una petúnia a cada veí per guarnir els balcons del poble. Els interessats poden posar-se en contacte amb el consitori fins aquest dimarts trucant al telèfon 973 620 365 de les 9 a les 15h. 


Per altra banda, l'Ajuntament de la Pobla de Segur ha impulsat la iniciativa Sant Jordi confinat, on totes les activitats podran seguir-se en directe a través del canal d'Instagram del consistori poblatà. Entre els actes destaquen la creació del conte de Sant Jordi amb manualitats, organitzat per la cooperativa social de Lleure Qualia, o bé la presentació del nou llibre de Laura Gordó, titulat La noia de les ovelles pigallades.

A més, el consistori crida a participar al concurs organitzat per l'Ajuntament, que consisteix en endevinar un llibre, del qual ja s'estan desvetllant les pistes a través del mateix compte d'Instagram. Qui les encerti, gaudirà d'una promoció 2x1 per al Jardí dels llibres, una botiga de llibres de segona mà i productes amb valor social, un cop es torni a la normalitat. 

La jornada festiva culminarà a les 20:05 h, quan tots els veïns estan cridats a cantar la cançó Tot anirà bé, del cantautor català Joan Dausà, la qual serà interpretada en directe pels músics Mari Martí i Pere Costa. 

Música, llibres i teatre a Tremp

L'Ajuntament de Tremp també ha organitzat un conjunt d'activitats culturals i lúdiques per a la diada. Una d'elles és el conjunt de tallers per a infants, organitzats per Ralet Ralet i La Casa del Sol Naixent, on els petits i grans podran elaborar manualitats relacionades amb Sant Jordi com punts de llibre, roses i dracs. 

També hi seran presents la música i el teatre. De 12h a 13h i de 17h a 18h, es reproduirà música des del campanar del poble, i a més, diversos músics i DJ's trempolins també actuaran des del compte d'Instagram de la Comissió de Festes. Per altra banda, a les 18h els més menuts també podran gaudir de teatre infantil a través del canal de Youtube de la companyia Mai Tant Teatre
 
Des del dia de la diada fins al dissabte 26, les trempolines i trempolins també tindran l'oportunitat d'engalanar els balcons amb dibuixos de roses, llibres o dracs, que podran compartir a les xarxes amb l'etiqueta #santjorditremp i #santjordialsbalcons. 

Finalment, i fins al dia 24, la Biblioteca Maria Barbal també anima a sumar-se a la iniciativa Roba un poema, consistent en juntar lloms de llibres per crear un frase o un petit poema. Els resultats podran compartir-se a les xarxes socials utilitzant l'etiqueta #robaunpoema. A més, i dins del cicle Lletres lliures, també es convida a la població a enregistrar-se llegint en veu alta un text (de màxim dos minuts) i compartir-lo amb l'etiqueta #lletreslliures. 

Concursos per a petits i grans a Esterri i Talarn

Per la seva banda, Esterri d'Àneu ha organitzat un concurs de microrelats i de dibuixos infantil amb l'objectiu de promoure la creació literària en català i celebrar un Sant Jordi alternatiu. L'Ajuntament de la localitat convida a tothom qui vulgui participar-hi, ja que el concurs de redacció està obert tant als joves com als adults. 

Els dibuixos i els relats poden ser enviats als correu biblioteca@esterrianeu.cat fins al dia 22 al migidia. També es poden penjar els dibuixos a Instagram amb les etiquetes #santjordiesterri i #turismeesterridaneu. Durant la diada s'anunciaran els guanyadors a través de les xarxes socials de l'Ajuntament; els més petits rebran un joc o un conte mentre que els més grans podran guanyar un llibre. 

A més, el consistori també animar a fer volar la imaginació i omplir les xarxes socials i els balcons de dibuixos i fotos relacionades amb la diada de Sant Jordi. 
 
Qui també organitzarà un concurs de dibuixos és l'Ajuntament de Talarn. En aquest cas, els més menuts, de dos a cinc anys, podran fer un dibuix de temàtica lliure, mentre que les dues altres categories (de sis a vuit i de nou a dotze), hauran de tractar el tema de Sant Jordi confinat. Talarn també proposa compartir poesies o fragments de llibres, fer una rosa dolça de Sant Jordi o una hora del conte amb la Biblioteca Maria Barbal de Tremp.
 
Per últim, els ajuntaments de Vall de Cardós, Lladorre i Esterri de Cardós proposen participar a uns Jocs literaris amb tres modalitats diferents: una foto amb vers a Instagram, un microrelat o un poema. Els participants entraran en el sorteig de diversos llibres i productes locals de les Valls de Cardós. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació