Dimecres, 24 d'abril de 2024
romànic

Posposen els actes del centenari de l'arrencament de les pintures de Mur

La representació teatral 'Mur, guspira del MNAC', de Comediants, es trasllada al cap de setmana de l'1 de maig del 2021

Redacció 9 d'abril de 2020 a les 12:30
Imatge d’arxiu de la trobada de les banderes del Pabordat | Ajuntament
A causa de l'actual situació d'alarma sanitària causada per la Covid-19, el comitè organitzador del programa d'actes Mur: 1919-2019, cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català ha decidit posposar les darreres activitats previstes en el marc del centenari, a la col·legiata de Santa Maria de Castell de Mur.

Així, la representació teatral Mur, guspira del MNAC, de la companyia Comediants, es trasllada al cap de setmana de l'1 de maig del 2021. Les més de 400 entrades que s'havien venut ja s'han reemborsat. Pel que fa a les jornades entorn el centenari es reprendran a la tardor, quan es farà també la inauguració de l'exposició Mur, cent anys de l'arrencament de les pintures.

Sota el títol Mur: cent anys de l'arrencament de les pintures, s'engloben una sèrie d'activitats que volen recordar els fets ocorreguts l'any 1919, quan es van arrencar i vendre les pintures romàniques de Santa Maria de Mur, uns fets que van ser determinants per a la preservació i protecció de l'art a Catalunya. Avui es troben al Museum of Fine Arts de Boston, als Estats Units.

Aquella venda va posar en alerta la Junta de Museus i la Mancomunitat de Catalunya, que van engegar la campanya de salvament de les pintures murals romàniques que avui es conserven al Museu Nacional. L'arrencament de les pintures de Mur, ara fa cent anys, va suposar, doncs, un punt d'inflexió en la preservació i la protecció de l'art a Catalunya. 

Els actes de l’any Mur

Els actes del centenari de l’arrencament de les pintures de Mur van començar el 5 de maig de l'any passat durant el tradicional aplec de Mur i els passats 27 i 28 de setembre en una jornada tècnica a Barcelona i visites a Santa Maria de Mur i Sant Miquel de Moror. L'acte central serà la representació dels Comediants els dies 1 i 2 de maig de 2021.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació