Dilluns, 29 d'abril de 2024
entrevista

Eduard Sanjurjo: «Treballem amb la hipòtesi que tindrem molts més contagis els propers dies»

El director assistencial de l’Hospital del Pallars assegura en una entrevista a Ràdio Tremp que es trigarà a recuperar la normalitat

Anna Solana / Jordi Ubach 5 d'abril de 2020 a les 10:45
Eduard Sanjurjo, director assistencial de l’Hospital del Pallars | Hospital del Pallars
L’Hospital Comarcal del Pallars treballa amb la hipòtesi que encara no s’ha arribat al pic de contagis al Pallars i que hi haurà “molts més casos” de coronavirus els propers dies. Així ho ha afirmat el director assistencial del centre, Eduard Sanjurjo, en una entrevista a Ràdio Tremp, on ha assegurat també que la recuperació de la normalitat “anirà per llarg”.

Sanjurjo ha explicat també que malgrat la situació és dura i estan treballant a un ritme molt alt, de moment estan ben abastits de material sanitari i no tenen baixes rellevants entre el personal. El director assistencial de l'hospital de Tremp atribueix aquests bons resultats a la prevenció i anticipació que des del centre es va fer durant els dies previs a l’inici de la crisi.

Algunes de les mesures que han permès a l’hospital poder donar servei a tots els malalts, i a les que Sanjurjo ha fet referència, han estat la conversió de l’Hotel Alegret en hospital de campanya i on s’han enviat els pacients de llarga estada i la de l’Hotel Segle XX, on s’envien els malalts de Covid-19 que ja han estat donats d’alta de l’hospital.

 A continuació us deixem un resum de l’entrevista, que podeu recuperar més avall en format àudio.

ENTREVISTA DE RÀDIO TREMP A EDUARD SANJURJO

Brots

“Hem tingut diferents diferents brots, com el de la residència d'Àger i el Centre Geriàtric de la Pobla. Això ha fet que la incidència, que pensàvem que seria menor al nostre territori, s’hagi multiplicat. Després hi ha hagut diferents focus en petits pobles, amb una persona infectada que ha contagiat a la resta de la família”.

Organització

“Ens hem organitzat amb previsió, hem treballat molt i de manera ordenada i això ens ha permès absorbir els casos que ens han anat arribant. L’organització de tot el personal està sent molt bona i en cap moment ens hem vist desbordats. Intentem que tothom tingui el seu descans per poder assumir la feina de la millor manera possible”.

“El fet de treure d’un bon inici els malalts de llarga estada ens ha permès alliberar una vintena de llits que ens donen una capacitat superior a l’habitual. Actualment (dades de dissabte 4 d’abril) tenim 17 persones ingressades amb Covid-19 i una disponibilitat de 60 llits per absorbir casos de coronavirus o d'altres patologies”. 

“En condicions normals els malalts que requereixen UCI van a Lleida. En la situació actual, amb el pla de contingència que hem desenvolupat, podríem tenir malalts en situació crítica al nostre hospital fins que trobéssim una UCI en qualsevol altre hospital de Catalunya”. 

Personal

“Hem tingut un parell de persones contagiades però no han estat casos intrahospitalaris. També hem tingut contactes de risc que inicialment es van haver de confinar, però cap d’ells ha desenvolupat la malaltia. Un dels lemes que ens vam imposar va ser “contagi 0”. Hi ha personal com llevadors, anestesistes, cirurgians o ginecòlegs, que intentem que no entrin en contacte amb malalts infecciosos per poder fer l’activitat normal com parts o operacions d’urgència”.

Material

“No estem en una mala situació. Tampoc és bona, perquè tenim molts malalts. No hem arribat al punt de reciclar material, i crec que no hi hauríem d'arribar. El més important és la seguretat dels professionals perquè no es posin en risc i tampoc es converteixin en transmissors de la malaltia”.

Confinament

“La segona onada que estem patint actualment recull els brots de la gent que es va infectar just començar el confinament. La majoria són casos de contagi a domicili. El confinament ha produït una disminució del nombre de contagiats a nivell diari”.

“Crec que ens estem quedant raonablement bé a casa. Si portes 14 dies confinat a casa i no has desenvolupat la malaltia, molt probablement no la desenvoluparàs, per tant, tampoc no la transmetràs, i això es lo més important. Sí que és cert que l'activitat econòmica s'ha mantingut en determinats sectors i això ens pot portar una tercera o una quarta onada”.

Recuperar la normalitat

“Anirà per llarg, trigarem en recuperar la normalitat. Hi ha casos arreu del món. Si quan sortim al carrer s’obren les fronteres amb normalitat, tornarem a tenir casos de Covid-19”.

Crisi econòmica

“Quan la gent perdi la paciència, quan es quedi sense feina, sense recursos, podem començar a tenir problemes que ens poden anar en contra no només a nivell sanitari, sinó social. Ara tenim una crisi sanitària, la passarem com puguem, amb més o menys morts i amb més o menys seqüeles psicològiques, però ja veurem cap on ens porta la crisi que es pot desencadenar a nivell econòmic”.

Previsions

“És molt difícil saber què passarà. Estem preparats i treballarem tot el que sigui necessari. Al nostre hospital treballem amb la hipòtesi que segurament tindrem molts més casos en els propers dies. Si ens equivoquem, perfecte, però ens agafem a aquesta hipòtesi perquè no ens agafi desprevinguts”.

Agraïments

“A tothom que ens ha ajudat, que ens ha donat material, que ens ha ofert la seva ajuda, no puc dir el nom de tots perquè segurament me n’oblidaria. Gràcies a tota la gent pallaresa que ens ha donat el seu suport. Agrair també a la població que es quedi a casa, que es confini, perquè això és el que més ens ajuda. El virus es para d'aquesta manera, quedant-se a casa. Així s’evita que vagin augmentant els casos de forma progressiva”.


 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació