Dijous, 25 d'abril de 2024
falles

​Incertesa al món fallaire per la incidència del coronavirus en la celebració de la festa

Els més matiners comencen a construir-les per Setmana Santa i altres esperen a mitjans de maig

Redacció 1 d'abril de 2020 a les 11:54
Fallaires d’Alins preparant les falles, en imatge d’arxiu | Fallaires d'Alins
El món de les falles del Pirineu viu amb incertesa la celebració de la tradicional festa el proper mes de juny a causa del coronavirus. La primera baixada és a la Pobla de Segur el 17 de juny i a aquesta la segueixen les d'Isil o Alins el 23 de juny. Això no obstant, la seva preparació comença mesos abans i en llocs com Alins acostumen a quedar per Setmana Santa per preparar les falles i a Isil l'1 de maig.

A causa de la Covid-19 s'han hagut de suspendre aquestes activitats però a Alins, per sort, ja havien tallat els troncs fa dies i ara sol queda tornejar-los, feina que faran de manera individual. A Alós d'Isil aquest any ja no hi han estat a temps i com a últim recurs plantegen una festa més íntima amb les 8 falles que tenen de l'any passat.

El president dels fallaires d'Alins, Vicenç Lladós, ha explicat que s’ha suspès la trobada que feien per Setmana Santa a Alins perquè tothom és pogués tornejar la seva falla. En aquest sentit, ha recordat que ja tenen unes 300 falles tallades que s'estan secant i ha dit que si al darrer moment la festa de la baixada de falles és pot celebrar ja les tindran a punt.

La baixada de falles és una festa que no necessita massa infraestructura i per aquest motiu totes les associacions de fallaires han dit que estan pendents de l'evolució de l'estat d'alarma i al darrer moment decidiran que fer, en funció del que autoritzi el Govern.

A Isil pràcticament segur que el dia 1 de maig no podran quedar per anar a tallar les falles i deixar-les assecar i preparades pel dia de la festa. Si arriba el mes de juny i poden celebrar la baixada de falles "buscaran solucions imaginatives" per tirar-la endavant. La baixada de falles a Isil és una tradició que la gent d'aquest petit poble ha dut a terme ininterrompudament des de temps immemorials. Per aquest motiu confien que aquest any no sigui el primer sense falles.

A Alós d'Isil, acostumaven a quedar per Setmana Santa, que és quan hi ha més gent al poble, per fer les falles. Aquest any no podrà ser però ja pensen amb alternatives. A aquesta baixada de falles tenen el límit màxim de 30 i s'estan pensant a obrir unes inscripcions i que els inscrits es comprometin a fer la seva pròpia falla de manera individual i el dia 4 de juliol participin en la baixada.
 

Fallaires d’Alins preparant les falles, en imatge d’arxiu. Foto: Fallaires d'Alins


Al Pallars plana la incertesa de si es podrà celebrar aquesta festa i amb quines condicions. Però tots els fallaires coincideixen a dir que sigui una o siguin totes, la nit de la baixada de falles, alguna falla cremarà. Aquesta és una festa que els fallaires com Lladós afirmen que espera tot l'any que arribi i no poder-la celebrar seria una llàstima.

Eloi Tirvió, de l'Associació de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur, ha dit que segueixen de prop l'evolució de l'estat d'alarma per saber si podran celebrar la festa o no. Pel que fa als preparatius de les seves falles, Tirvió ha dit que és a mitjans de maig quan van a buscar la fusta al bosc i ha reconegut que a la Pobla de Segur per la característica de falla que porten tenen setmanes de marge per fer-les.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació