Dijous, 25 d'abril de 2024
sector primari

L'Estat prohibeix que es pagui al sector primari per sota del seu cost de producció

També es farà pública la identitat de les empreses que cometin infraccions “greus i més greus”

Redacció 27 de febrer de 2020 a les 10:24
Manifestació de pagesos a Lleida el passat dia 14 | Àlvar Llobet
El Consell de Ministres del govern espanyol ha aprovat canvis en la Llei de la Cadena Alimentària. Obliga a introduir els costos de producció en els contractes de distribució i prohibeix vendre per sota d'aquest cost, excepte per evitar el malbaratament alimentari, que a Espanya arriba al 30%. El nou Decret Llei prohibirà també promocions comercials "enganyoses" que regalin productes alimentaris a canvi de comprar-ne d'altres i subvencionarà la reconversió de contractes temporals a fixos dels treballadors del camp.

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha destacat que aquestes mesures responen a les reivindicacions de les últimes setmanes d'agricultors i ramaders i suposen un reforç de la posició negociadora dels petits productors per reequilibrar la cadena. Les promocions comercials de caràcter "enganyós" també es prohibiran, ha dit Planas, com per exemple, regalar un litre d'oliva verge extra per la compra de dos caixes de detergent ja que "així es devalua la feina i el producte".

Per altra banda, el Decret Llei inclou la modificació de la llei de l'impost de les persones físiques per tal que la tributació dels joves agricultors per incorporar-se a l'activitat es pugui fer en quatre exercicis fiscals. També es bonificarà la conversió de contractes temporals a fixes-discontinus o fixes per tal de donar estabilitat als treballadors.

Planas ha destacat que totes aquestes mesures s'han pres després de divuit reunions amb organitzacions agràries, cooperatives, indústria, distribució i consumidors. En aquest sentit, ha recordat que a les cinc de la tarda d'aquest dimarts s'ha convocat de nou la taula de diàleg agrari al Ministeri d'Agricultura per repassar la feina i presentar el contingut del Decret Llei.

Unió de Pagesos i JARC qualifiquen les mesures com “insuficients” 

Unió de Pagesos ha valorat com a insuficient la modificació aprovada i considera que crea inseguretat jurídica pel que fa a la regulació dels preus basats en els costos de producció. El sindicat considera que s’ha tornat a desaprofitar l’ocasió perquè les autoritats puguin sancionar els abusos de posició de domini, com permet la legislació sobre la competència.

D’altra banda, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) valora positivament, com a primer pas, els canvis en la Llei de la cadena alimentària aprovats dimarts, però els considera "insuficients". En aquest sentit, el president de l'organització agrària, Xavier Vela, ha dit que caldrà veure, a partir d'ara, "com serà la seva aplicació a la realitat i de qui exercirà el control perquè es compleixi i sigui efectiu”.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació