Dijous, 25 d'abril de 2024
carnaval

El Pallars dona el tret de sortida al Carnaval amb la festa del mandongo de Sort

Els alumnes de l'escola Àngel Serafí Casanovas aprenen a fer els embotits de la comarca per no perdre la tradició

Redacció 21 de febrer de 2020 a les 09:47

La festa del mandongo de Sort ha donat aquest dijous el tret de sortida al Carnaval a les comarques pallareses. Els alumnes de l'escola Àngel Serafí Casanovas han participat activament en el taller d'elaboració d'embotits característics de la comarca com és el facit de Carnaval, que primer han elaborat i posteriorment l'han pogut provar amb un petit tast.

Aquesta festa va néixer amb una clara vocació pedagògica; intentar que els més petits coneguin els embotits característics del Pallars com el xolís o el bull d'ou i més concretament el facit de Carnaval. Antigament la matança del porc es feia a pràcticament totes les cases del Pallars, però aquesta tradició s'ha anat perdent i ja són molts els nens que desconeixen com s'elaboren la majoria d'embotits.

Els veïns de Sort també han pogut provar els embotits amb un tast popular que s'ha fet a l'hora de dinar. Els embotits que han sobrat se serviran el dimarts de Carnaval a la calderada i així tothom podrà comprovar-ne el resultat.
 

Alumnes de l'escola de Sort participant al taller de facit de Carnaval. Foto: ACN


Tremp i Sort concentren la majoria dels actes

Les capitals pallareses ja ho tenen pràcticament tot a punt per a la celebració del Carnaval. A Tremp, les activitats més destacades tindran lloc el dissabte amb la rua de carrosses i comparses, la passarel·la infantil de disfresses o el pregó a càrrec de la reina Carnestoltes. Pels més noctàmbuls, la festa continuarà de nit al pavelló del Casal amb les actuacions de Kalikenyos i el DJ Xavi G.
 

Actes del Carnaval a Tremp Foto: Ajuntament


A Sort els actes ja han arrencat aquest dijous amb la festa del mandongo, però s’allargaran avui divendres i tot el cap de setmana fins el dimarts de la setmana que ve. Com sempre el ball de la Passa, xocolatades, tallers, l’arribada del Requincuà i el discurs de l’Alcalde de Carnaval seran els actes més destacats. Però també la sorollada, el correfoc, la calderada i els diferents concursos convertiran el de Sort en el Carnaval amb més propostes del Pallars.
 

Actes del Carnaval a Sort. Foto: Ajuntament


Altres poblacions que també celebren el Carnaval amb una gran diversitat d’actes són la Pobla de Segur, que com cada any comptarà amb actes tan tradicionals com l’escudellada i l’enterrament de la sardina o la rua; Esterri d’Àneu, amb activitats com el dinar de les dones, concurs de disfresses o el ball de nit; o Isona, amb la rua de Carnaval i la Guixa com activitats estrella. També s’han organitzat actes en poblacions com Rialp, Llavorsí o Talarn.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació