Dissabte, 4 de maig de 2024
entrevista

Marc Baró: «Sense comptar el funcionariat, la Pobla és capital de comarca»

Conversem amb l’alcalde de la Pobla de Segur i diputat a la Diputació de Lleida, Marc Baró, pocs mesos després d'iniciar la seva primera experiència en tots dos càrrecs

Jordi Ubach Llorens 28 de gener de 2020 a les 12:29
L’alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, al despatx de l’ajuntament | Jordi Ubach
Va néixer el 28 de març de 1977. Ha viscut i treballat tota la vida a la Pobla de Segur, on va estudiar primària i secundària. Només ha marxat del municipi un parell d’anys per cursar una formació professional d’electricitat a l’Institut de Tremp. Ara ja fa anys que treballa a la central hidroelèctrica de la Pobla, una feina que des del passat mes de juny compagina amb l’alcaldia gràcies a una reducció de jornada.

Aquesta és la seva primera experiència com alcalde, però no com a regidor, ja que va formar part de la llista d'ERC entre el 2015 i el 2019, etapa en què va ser regidor de Joventut, Esports, Festes i Noves Tecnologies. Aquests quatre anys també va exercir de conseller comarcal. Ara, amb 42 anys, se li presenta una nova aventura, un repte que no li ha arribat sol, ja que aquesta legislatura també ha estat escollit diputat provincial a la Diputació de Lleida.

Conversem amb Marc Baró Bernaduca per conèixer-lo més profundament i per saber com està vivint aquests primers mesos com alcalde. És la segona d’una sèrie de cinc entrevistes amb els alcaldes i alcaldesses dels principals municipis del Pallars. La primera, a l’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó.

L’any passat vas guanyar les eleccions municipals de manera molt clara. T’esperaves aquest bon resultat?

He de dir que no les he guanyat jo sol, ho hem fet amb un gran equip de gent al darrere. No m’ho esperava massa. Sempre pots somiar i esperar moltes coses, però no m’esperava guanyar amb set regidors. Ara sentim la responsabilitat de governar i de tirar el municipi endavant.

Quin balanç en fas de la campanya electoral?

Crec que vam fer una campanya centrada en lo nostre, presentant el nostre programa. Hem anat a una, tota la gent que formava part de la candidatura vam vendre el mateix discurs i vam anar a tot arreu, allà on ens va ser possible. Crec que això va fer veure a la gent que funcionem com a equip, que som una gran pinya.

Per què creus que els veïns de la Pobla de Segur us han donat confiança?

Crec que, principalment, perquè som un equip de gent molt diversa, que representa totes les franges d’edat i generacions del poble, i amb això tothom s’hi pot sentir reflectit. També crec que per les ganes que hem demostrat tenir i pel projecte de futur que portàvem a la candidatura.

Es tracta de la teva primera experiència a l’alcaldia. Què n’esperes?

Espero que la Pobla de Segur pugui créixer, no només en nombre d’habitants, sinó també en altres àmbits. Volem que hi hagi més equipaments, que hi hagi qualitat de vida. Si en generem pels poblatans i poblatanes, farem que això repercuteixi també en la gent que ve a visitar-nos. També esperem mantenir el teixit associatiu que tenim a la Pobla, i si convé incrementar-lo. El nostre teixit associatiu és molt gran i crec que l’hem de seguir cuidant. És el que ens fa diferents. També espero que la gent se senti partícip de la política municipal, que no ens vegi com un estament llunyà, sinó que senti l'ajuntament com una part seva.


Des d’aquesta legislatura ets també diputat a la Diputació de Lleida. Com ho portes?

És difícil de gestionar, perquè no estic avesat en aquest món. El fet que la Diputació estigui a Lleida també suposa desplaçaments... Però com ens passa a l’ajuntament, som un equip de diputats molt jove que estem aprenent, amb ganes de treballar. Ens hem cohesionat molt bé i crec que els resultats es veuran. Una de les grans fites que tinc a la Diputació és que el Pirineu s'hi vegi reflectit. Hem de ser capaços de traslladar la Diputació al Pirineu, que es vegi que el tenim en compte.

Es compagina bé aquest càrrec amb l’alcaldia?

Té els seus avantatges i els seus inconvenients. Per una banda, com que baixo dos o tres cops per setmana a Lleida, aprofito per fer gestions de l'ajuntament. També em va bé conèixer una casa com la Diputació de Lleida, com a “ajuntament d’ajuntaments” que és. Un dels inconvenients, en canvi, és que quan estic a Lleida no em puc estar a l’ajuntament, però tinc la sort de tenir un bon equip al darrere i podem aguantar les dos coses. La col·laboració és constant.

Què suposa per tu, a nivell personal, ser alcalde de la Pobla de Segur?

No m’ho havia imaginat mai. De fet, fa un any, no m’hagués dit mai que em presentaria d’alcalde de la Pobla i menys que seria diputat a la Diputació. Ha anat tot molt ràpid. A nivell personal implica que no pots estar totes les hores que voldries amb la família i amb els amics, has d’estar sempre quadrant agendes... Tampoc tens aquella vida tranquil·la o anònima que tenies abans. No hi tinc cap problema, ser alcalde té aquestes coses.

Quines són les principals prioritats de l’equip de govern per aquesta legislatura?

Volem fer una gestió més transparent, més participativa. El que et deia abans, que la gent del poble se senti seva la política municipal. També que la Pobla de Segur s’obri més als rius, a les muntanyes, al seu entorn. Tenim un entorn preciós i hauríem d’intentar valorar-lo una mica més. També és prioritari per nosaltres fer una gestió més responsable dels equipaments municipals i ser capaços de desenvolupar nous equipaments esportius, el polígon industrial i el parc Alcalde Boixareu. 

Quina relació tens amb l’oposició?

La relació que tenim és bona, fem reunions de treball amb els portaveus de la resta de partits polítics. Diria que una relació fluïda i correcta.

Com és un dia normal en la vida de l’alcalde de la Pobla de Segur?

Això de dia normal... (riu). Començo a les 7h o a les 8h del matí, em reuneixo amb els tècnics i amb l’encarregat de la brigada, visitem coses... A més m’agrada anar a buscar recursos fora de la Pobla, ja que costa trobar-ne aquí. Això significa que hem de tenir la mobilitat d’anar-ne a buscar a fora. En definitiva, el dia el passo treballant matí i tarda. Al final, un alcalde ho és les 24 hores del dia. Per això hi som. El dia que no puguem fer-ho ho deixarem estar i no passarà res.


Què et fa sentir més orgullós de la Pobla? 

Quan vas a fora i expliques la gent que som i la capacitat que tenim d’organitzar-nos, de crear associacions, de que funcionin i que amb el temps vagin madurant. Som capaços de fer qualsevol activitat a qualsevol nivell. També la situació estratègica; estem molt ben situats geogràficament i crec que és una cosa que hem d’explotar. També m’enorgulleix el teixit empresarial de la Pobla i la quantitat d’iniciatives privades que hi funcionen. Sorprèn la quantitat i el nivell d'empresaris que hi ha a la Pobla de Segur, així com la gent jove que hi ha amb ganes de tirar projectes endavant. Crec que estem molt bé en aquest sentit. 

I què canviaries?

Una cosa que s’hauria de millorar és la possibilitat que els nostres joves puguin quedar-se i desenvolupar el seu projecte de vida a la Pobla i al Pirineu en general. També hem d’intentar que les administracions apareguin més aquí, que estiguin més a prop de la gent.

Què és per tu el Pallars? 

És on he viscut tota la meva vida, on he format la meva família, on treballo del que m’agrada. El Pallars és una terra d'oportunitats, que té moltes possibilitats i que potser entre tots no hem sabut donar-li aquella empenta que necessita. La gent que ens visita crec que valora més el que tenim. La gent del territori no ens acabem de creure que tenim una terra espectacular. Li hem de donar valor i l’hem de potenciar entre tots.

Quin pes creus que ha de tenir la Pobla en el conjunt de la comarca?

Econòmicament crec que la Pobla de Segur és la capital de la comarca, si no comptes els funcionaris. Tremp té un nivell de funcionariat altíssim. El pes de les empreses aquí és molt important i crec que la Pobla té un pes específic a nivell comarcal. Crec que això s’hauria de veure més reflectit a les administracions, ens haurien d’ajudar més a créixer com a poble.


Ens pots dir tres desitjos que t'agradaria haver complert d’aquí a tres anys i mig, quan acabi el mandat?

Un és el camp de futbol. És un dels projectes amb què porto treballant des que sóc regidor d’Esports. Arribar a tenir un projecte com el que tindrem m’ha costat lo meu i, per tant, és una de les coses que m'agradaria culminar. M’agradaria també que al polígon industrial hi haguessin més naus de les que tenim actualment. Això significaria que hem creat una empresa més, o dos, o tres. Les que siguin. El polígon industrial és el motor de la Pobla i hi ha empreses que han mostrat interès per ser-hi. Per últim, que el nivell associatiu continuï tant fort com ara, o fins i tot més. Des de l'ajuntament continuarem ajudant les entitats i associacions en tot el que necessitin.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació