16 d'abril de 2024
entrevista

Pere Ticó: «Hem de ser els pallaresos els qui decidim sobre el nostre territori»

Conversem amb l’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, pocs mesos després d'iniciar la seva primera experiència al capdavant de l'ajuntament

Jordi Ubach Llorens 16 de gener de 2020 a les 19:26
L’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, al despatx de l’ajuntament | Jordi Ubach
Té 32 anys. Va estudiar primària a l’Escola la Closa d’Esterri d'Àneu, poble on va néixer el 16 de març de 1987. L’educació secundària la va fer a l’Institut de la Pobla de Segur i va acabar els seus estudis primer a Lleida i després a Barcelona, on va cursar un grau superior de construcció. Des de llavors ha tingut diferents experiències laborals, però des de mitjans de l’any passat ocupa la que possiblement més responsabilitat li hagi donat: l’alcaldia d’Esterri d’Àneu.

Aquesta és la seva primera experiència com alcalde, però no com a regidor, ja que va formar part de la llista d'ERC entre el 2011 i el 2015, quan per temes de feina va haver de marxar. Ara se li ha presentat aquesta nova aventura, una oportunitat que diu que no pensa desaprofitar en una legislatura que ha qualificat de “prometedora”.

Conversem amb Pere Ticó Domingo per conèixer-lo més profundament i per saber com està vivint aquests primers mesos com alcalde. És la primera d’una sèrie de cinc entrevistes amb els alcaldes i alcaldesses dels principals municipis del Pallars.


L’any passat vas guanyar les eleccions municipals de manera molt clara. T’esperaves aquest bon resultat?

No ens esperàvem tanta majoria. La veritat és que érem tres candidatures i això havia de representar més repartiment de vots. Qualsevol combinació era possible. Vam saber fer arribar als veïns la nostra idea sobre el futur d’Esterri d’Àneu i això crec que és el que ens va donar aquest vot majoritari. També crec que ha estat molt ben valorada entre els veïns la llista que hem format. 

Quin balanç en fas de la campanya electoral?

Molt bona. Sobretot el contacte que tens amb el veí i el fet d’escoltar-lo. Això ens va donar força i vam veure que anàvem en la mateixa línia. En campanya sí que vam veure que podríem treure un bon resultat.

Per què creus que els veïns d’Esterri t’han donat confiança?

Primer de tot, potser pel currículum, ja que se’m vincula amb el poble. He estat cap de la comissió de festes, també en diferents associacions, com a regidor, de bomber voluntari. Crec que se m’ha vist participant activament al poble i potser això el veí ho ha valorat. També pel grup que formem, som un equip molt divers i que dominem diferents sectors. Hi havia el comentari que érem una llista molt jove, però això no impossibilita que es pugui tirar endavant un ajuntament. És important creure en l’arrelament dels joves al territori. 

Es tracta de la teva primera experiència a l’alcaldia. Què n’esperes?

Primer de tot aprendre’n molt, és un repte molt important. Després, estar a l’alçada dels veïns i tornar-los aquesta confiança que han mostrat amb mi i amb l’equip.


L’adaptació ha estat complicada?

El coneixement del poble el tenim i la il·lusió per tirar-lo endavant també. Però la veritat és que des de fora no et penses que dins un ajuntament hi hagi tanta feina. Aquests primers mesos el que estem fent és organitzar tota la informació i el coneixement que tenim per anar tirant endavant els projectes que volem desenvolupar.

Què suposa per tu, a nivell personal, ser alcalde d’Esterri d’Àneu?

Com et deia abans, és un repte a nivell personal. Esterri d’Àneu és el poble que m'ha vist créixer i per mi és molt important la seva història. Ara m’agradaria formar part d’aquesta història treballant pel poble i pels veïns.

Quines són les principals prioritats de l’equip de govern per aquesta legislatura?

Tot petit detall per nosaltres és important. Treballem diferents sectors i això és com un engranatge, un sense l’altre no avancem. Quin sentit tindria apostar pel sector turístic si després no tenim una bona cobertura sanitària? Tot ha d’anar lligat. En resum, crec que hem d’estar atents a qualsevol ocasió per intentar tirar projectes endavant. També crec que s’està descuidant el sector ramader i no se’l té massa en compte des de les administracions públiques. És el sector més perjudicat per les reintroduccions d’espècies a les nostres muntanyes. Crec que se’ls hauria de compensar, però primer de tot cal escoltar la seva veu. 

Quina relació tens amb l’oposició?

No els considero oposició. La relació és bona, tenim bona comunicació i les seves aportacions són escoltades i valorades. Al final són uns veïns més del poble que tenen unes inquietuds i aquestes s’han d’escoltar, valorar i treballar conjuntament. Al final tots volem el millor pel nostre municipi. Aquests primers mesos ens hem reunit unes quantes vegades i treballem els projectes conjuntament.

Com és un dia normal en la vida de l’alcalde d’Esterri d’Àneu?

El primer que faig és portar la meva filla a la Llar d’Infants. Després vinc a l’ajuntament, obro el correu i la correspondència. Tinc una llista de projectes amb els que anem treballant i fem les gestions que toquen. A mig matí surto a fer el cafè perquè crec que és important escoltar la veu del veí: cada dia hi ha alguna cosa que interessa que arribi a l’ajuntament. A les 15h vaig a dinar i a la tarda torno. És quan més tranquils estem, llavors puc parlar més amb administració, tinc reunions amb els regidors i aprofito també per fer trucades. I fins l’hora que sigui, sobretot aquests primers mesos.


Un alcalde té una dedicació de 24 hores al dia?

Sí. I ho valoro positivament. M’agrada, i més ara, estar en contacte amb el veí per conéixer la seva veu i les inquietuds que té per tirar endavant tots junts. 

Què et fa sentir més orgullós d’Esterri d’Àneu? 

La seva gent i el seu tarannà, tant dels veïns de tota la vida com dels nouvinguts. Esterri d’Àneu encara conserva l’encant de poble, manté les tradicions i activitats. Això ho valoro molt positivament.

I què canviaries?

El despoblament. És quelcom que hem d’intentar revertir. Com diu un company, hem d’aconseguir que el marxar d’aquí sigui una decisió, no una obligació. També crec que ha de millorar la comunicació entre comarques, com el Port de la Bonaigua, no només per atraure el turisme basc, madrileny i francès, sinó per tenir una comunicació propera i de garanties amb un hospital. Estem al nord del Pallars Sobirà i tenim l’Hospital del Pallars a una hora. Al segle que estem les comunicacions i la cobertura sanitària no són les correctes per una comarca com la nostra.

Què és per tu el Pallars? 

Per mi el Pallars diu molt. Estic orgullós de ser pallarès. El Pallars és cultura, és tradició, és gastronomia, és natura. Tenim un Parc Natural, un Parc Nacional, un riu Noguera Pallaresa que és espectacular... Ho tenim tot, ens ho hem de creure una mica més i saber vendre més la marca Pallars Sobirà. No m’agradaria que es converteixi en un jardí per la segona residència. Cal pensar més en clau del que viu al Pallars i no tant del qui el visita. Hem de ser nosaltres els qui decidim sobre el nostre territori. Crec que històricament hem demostrat fer-ho prou bé com perquè això sigui així.

Penso ara mateix amb el Doctor Music Festival. Com valores el fiasco de l’any passat?

Crec que s’han posat impediments perquè es faci aquest tipus de festival, però també crec que Doctor Music no va estar a l’alçada. S’hi barregen moltes coses. També podem parlar de l’ampliació de Baqueira Beret amb una pilona que toca amb el Parc Nacional. Som prou conscients del que podem fer i del que no al nostre territori. És clar que no posarem una estació al mig d’un Parc Nacional! Estem prou capacitats com per decidir què podem fer.


Com valores la moció de censura viscuda el passat estiu al Consell Comarcal?

No va ser una decisió fàcil, ja que no és la millor manera d’entrar a govern. Però jo em quedo amb la consciència tranquil·la. El que vam valorar entre tots és que hem de demostrar des de dins per què és va fer. I que treballant aconseguirem anar a millor.

Ens pots dir tres desitjos que t'agradaria haver complert d’aquí a tres anys i mig, quan acabi el mandat?

Primer de tot haver fet content els veïns en aquesta legislatura per la gestió feta. Després, haver portat a bon port els projectes que hem presentat i que vam coincidir amb els veïns que havíem de fer. I per últim, que d’aquí a tres anys i mig torni a tenir les mateixes ganes i la mateixa il·lusió que tinc ara. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació