Dijous, 25 d'abril de 2024
hidroelèctriques

​L'associació Pirineus.Watt impulsa la creació de la «Ruta Pearson»

Serà la primera d'un conjunt de rutes turístiques i culturals entorn del patrimoni i el paisatge hidroelèctric dels Pirineus

Redacció 15 de gener de 2020 a les 09:37
L'interior de la Central hidroelèctrica de Capdella | ACN
L'associació Pirineus.Watt (PW) ha anunciat que està treballant en la creació d'un conjunt de rutes turístiques i culturals entorn del patrimoni i el paisatge hidroelèctric dels Pirineus. La primera d'elles és la Ruta Pearson, en honor a Frederick Stark Pearson, l'enginyer que a començaments del segle XX va promoure la producció d'electricitat a gran escala a Catalunya mitjançant la construcció de centrals als rius Noguera Pallaresa i Segre.

La ruta ha de resseguir les instal·lacions hidroelèctriques d'aquest eix fluvial, i s'ha de completar amb el recorregut per les que construí -en aquells mateixos anys- el pallarès Emili Riu al Flamisell. La iniciativa té com a objectiu afavorir el paisatge hidroelèctric de la zona. L'anunci coincideix amb l'assoliment de la categoria de museu per part del Museu Hidroelèctric de Capdella i amb la declaració de Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) de l'Hospital de Cartró de la Torre de Capdella.

El Museu Hidroelèctric de Capdella permet fer un recorregut des que va sorgir la idea de la central hidroelèctrica fins que es va posar en funcionament l'any 1914, passant pels canvis econòmics, socials i d'infraestructura que va suposar. L'Hospital de Cartró és un element patrimonial únic a Europa construït fa 107 anys amb cartró i fusta. La seva funció era servir d'hospital per als 4.000 treballadors que s'encarregaven de construir la central hidroelèctrica. 

Ambdues notícies posen de manifest el creixent interès social, cultural i turístic d'un patrimoni que identifica l'activitat industrial més característica del Pallars Jussà. 

També es vol posar en valor la cimentera de Xerallo

Pirineus.Watt, que té com a objectiu fonamental posar en valor el patrimoni hidroelèctric dels Pirineus, també ha plantejat actuacions per recuperar i protegir la cimentera de Xerallo, un conjunt de gran interès patrimonial que forma part dels 150 elements imprescindibles del patrimoni industrial de Catalunya. En aquesta mateixa línia, l'associació vol establir acords amb els ajuntaments del Pallars Jussà per assessorar i definir projectes per a l'estudi i l'aprofitament del seu patrimoni hidroelèctric.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació